Opadanje kose i stres – da li postoji veza?

gubitak-kose-stres

Unsplash.com

Može li stres izazvati gubitak kose? Osobe koje se konstantno nose sa stresnim situacijama, nažalost, mogu da dožive neprijatno iskustvo kao što je intenzivno opadanje kose. Premda povezanost između gubitka kose i stresa definitivno postoji, stvari ipak nisu baš jednostavne.

Ako osoba doživi emocionalni stres, šok, povredu, bori se sa anksioznošću ili prođe kroz neku ozbiljnu operaciju, moguće je da će nakon izvesnog vremena pretrpeti gubitak kose. Zapravo, reč je o opadanju vlasi sa uobičajenim periodom od tri meseca kašnjenja, tj. tri meseca nakon stresnog događaja. Šta se zapravo događa?

Naime, usled stresa dolazi do poremećaja u prirodnom procesu rasta dlake, kada vlas naglo prelazi iz faze rasta u telogenu fazu, odnosno “fazu mirovanja”. U pitanju je poseban tip gubitka kose – telogen efluvijum. Ukoliko nema drugih zdravstvenih faktora koji mogu da utiču na opadanje kose, očekuje se da se normalan obrazac rasta dlake ponovo uspostavi nakon par meseci, kada se nivo stresa smanji.

Neki ljudi imaju posebnih poteškoća da prihvate svoj novi izgled, pa pronalaze rešenja u vidu specifičnog stilizovanja frizure, nošenja perike ili marame. Dobro je znati da opcije postoje i da se situacija vremenom može popraviti.

Zbog čega se javlja opadanje kose usled stresa?

Kada prolazite kroz stresan period ili ste anksiozni, vaše telo stvara više hormona kako bi se pripremilo za “borbu”. Zapravo, ovo je način na koji se organizam suočava sa potencijalnom pretnjom. Promena nivoa hormona utiče na normalan rad svih organa, pa i na proces rasta dlake. Ovo rezultira opadanjem kose koje je poznato još i kao difuzno opadanje. Nekad uzrok treba potražiti u autoimunim oboljenjenjima ili nekim drugim poremećajima.

Međutim, jedna stvar uvek ostaje nepromenjena, a to je činjenica da gubitak kose može biti neverovatno teško iskustvo, bilo da je privremeno ili trajno. Mnoge osobe se bore sa osećajem niže vrednosti i manjkom samopouzdanja dok proces traje. Zbog toga je važno razumeti ko i zbog čega doživljava opadanje kose zbog stresa.

Ko doživljava gubitak kose zbog stresa?

Gubitak kose povezan sa stresom može uticati na svakoga ko je nedavno doživeo traumu ili izuzetno povišen nivo stresa. Trauma se odnosi na duboko uznemirujuće iskustvo, bilo da je reč o fizičkoj i mentalnoj bolesti kao što je depresija ili pak o velikim životnim događajima poput razvoda ili smrti voljene osobe. Stres može izazvati gubitak kose bez obzira na starost ili pol, jer je reč o spoljnim, a ne naslednim faktorima.

perika-četka-za-kosu
Pexels.com

Kao što je već pomenuto, stres i opadanje kose uglavnom imaju veze sa telogenim efluvijumom. Međutim, pored ovog stanja veliki uticaj mogu imati i trihotilomanija i alopecija areata. Kod trihotilomanije pojedinac kompulzivno čupa kosu sa tela, uključujući kožu glave. U pitanju je reakcija na stres koje osoba u većini slučajeva nije svesna.

Autoimuono oboljenje alopecia areata takođe može (i ne mora) biti povezano sa stresom. Imuni sistem se okreće protiv tela, tačnije napada folikule dlake što dovodi do delimičnog ili potpunog opadanja kose. Poput začaranog kruga, ovo stanje može da izazove dodatni stres – zbog kog ponovo dolazi do gubitka vlasi.

Stres, hormoni, ishrana – i opadanje kose

Stres može da izazove gubitak kose i kroz drugačije manifestacije. Naime, kada je osoba previše (ili predugo) izložena stresu, to može dovesti do hormonske neravnoteže koja dalje izaziva opadanje kose. Povećane količine testosterona mogu se aktivirati prilivom adrenalina i poznato je da izazivaju gubitak kose, posebno kod žena.

Česta nuspojava stresa jeste i to što prestanemo da brinemo o sebi, što može dovesti do neuhranjenosti i gubitka kose. Pored toga, stres može izazvati gubitak kose tako što utiče na varenje do te mere da se hranljive materije možda neće pravilno apsorbovati.

Kako se možete boriti protiv gubitka kose uzrokovanog stresom?

Postoji niz različitih tretmana za borbu protiv gubitka kose usled stresa. Uobičajeni tretmani uključuju masti, tablete, losione i različite oblike terapije, između ostalih metoda. Ako su ove metode neuspešne, operacija transplantacije kose je sve popularnija opcija.

Najbolji način da pronađete pravi tretman za vas je konsultovanje sa svojim lekarom opšte prakse. Oni će vam pomoći da utvrdite da li je stres zaista osnovni uzrok vašeg gubitka kose i trebalo bi da vam ponude alternativne opcije lečenja koje su prikladne za vas.

U međuvremenu, da biste ublažili ove poteškoće, možete se poslužiti i vrlo praktičnim solucijama kao što su perike, turbani, marame ili drugačija frizura. Potražite kvalitetnu periku izrađenu od sintetičkih materijala i/ili prirodne kose u svom gradu ili na internetu (perike Beograd, Novi Sad, Niš itd.). Dokazano je da perike povećavaju samopouzdanje osoba koje gube kosu i ujedno stvaraju priliku da za eksperimentisanje sa različitim izgledom.

Naravno, dok se fokusirate na lečenje ne zaboravite da je glavni problem u uzroku. Dakle, usmerite značajan deo svoje pažnje na prepoznavanje uzroka stresa kako biste mogli da pronađete potpuno rešenje i izlaz iz ove nezavidne situacije. Potencijalno najgori deo gubitka kose iz ovog razloga je to što vas briga zadržava u ciklusu opadanja. Zato stavite sebe na prvo mesto, pronađite tehnike za ublažavanje stresa i imajte na umu da je gubitak kose češći nego što mislite.

 

Srbijanka Stanković

Read Previous

Inflacija i nekretnine: Kako u današnje vreme obezbediti veći prostor za život

Read Next

Najbolji načini da se zaštiti stan od lopova – alarm, kamera, sigurnosna vrata

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *