Stres na poslu – kako ga prevazići i izboriti se sa njim?

Postoji tihi ubica koji vreba na vašem poslu. Vreba iz senke i hrani se vašom energijom, drma vam samopouzdanje i oduzima koncentraciju. Vaše kolege o njemu pričaju tiho i da ih drugi ne vide, a vaš šef poriče njegovo postojanje.

Ime mu je – stres.

Brojne studije su pokazale da stres može izazvati brojne fizičke posledice kao što su mučnina, glavobolja, visok pritisak, insomnija i mnoge druge nelagodnosti.

Iako ne možete uvek da utičete na uzrok stresa na poslu, ono što možete da uradite su određeni koraci koji vam mogu pomoći da stres uklonite ili ga makar smanjite na nivo koji je podnošljiv. Evo koje navike možete da usvojite već danas, za život u ravnoteži, na poslu i van njega.

Započnite dan svojim omiljenim ritualom

Ponekad je stres na poslu zapravo stres koji ste doneli sa sobom od kuće. Trudite se da ako znate da ćete imati naporan dan i biti izloženi situacijama na poslu koje vam izazivaju nelagodnost, da započnete dan na lep način.

Na primer, ako posebno uživate u kafi, to znači da ustanete deset minuta ranije i uživate u šolji kafe duže. Može biti i neki drugi mali ritual koji posebno volite i koji vas čini srećnim, kao što je zdrav doručak, slušanje radija ujutru ili šetnja psa pre posla.

Započnite dan srećni, na posao se uputite srećni i šanse za stresom će biti umanjene.

Budite organizovani

Čak iako ste prirodno neorganizovana osoba, planiranje unapred i organizovanost mogu značajno da utiču na nivo stresa na poslu. Efikasno organizovanje vremena znači da nećete kasniti ili ostajati duže na poslu. Organizovanje sebe znači da nema bespotrebnog nereda u kancelariji i da ćete biti produktivniji u svom poslu.

Izbegavajte negativne misli

Hroničan stres i briga mogu dovesti do ustaljenog negativnog načina razmišljanja i pogleda na svet, što znači automatsko negativno tumačenje situacija u kojima se nalazite.

Osoba koja je sklona takvom razmišljanju će prvo doći do negativnog zaključka čak i bez povoda ili dokaza da je situacija zaista negativna, sumnjaće u sebe više i smatrati da nije kompetentna da se sa uzrocima stresa izbori.

Kako bi se negativne misli izbegle, preporučuje se da se one tretiraju kao hipoteze a ne kao činjenice, i da se razmotre i ostale opcije. Redovno praktikovanje ove vežbe može dovesti do smanjenja negativnog razmišljanja i emocija pri reagovanju na stresne situacije i konflikte.

Izbegnite konflikt kada god možete

Konflikt ima uticaj i posledice na vaše emotivno i psihičko zdravlje, a kako je konflikt na poslu prisutan često i teško je ne učestvovati u konfliktu, dobra praksa je da izbegnete konflikt na poslu koliko je to god moguće.

To znači da ne bi trebalo da ogovarate svoje kolege, da ne delite previše privatnih informacija o sebi, pogotovo ne religiozne i političke stavove i da ne učestvujete u podrugljivom humoru koji se često praktikuje na poslu.

Ukoliko postoji neko u vašem poslovnom kolektivu sa kime se ne slažete najbolje, izbegavajte tu osobu na pauzama, ali održite dobar poslovan odnos.

Neki konflikti su prosto neizbežni i ako do njih dođe, ne postupajte emotivno već smireno i na staložen način konflikt rešite, a zatim nastavite da radite svoj posao.

Na pauzi prošetajte

Mnogi ljudi osećaju negativne posledice dužeg sedenja u toku dana. Jedan od načina na koji možete da se borite protiv tih posledica, a samim tim i da kontrolišete deo stresa na poslu, jeste da vežbate na pauzi za ručak. Dovoljna je kraća šetnja na pauzi da vam poboljša raspoloženje, pomogne da se “ohladite” od stresa, a pritom i da pospeši vašu liniju.

Naučite kako da se opustite

Meditacija, različite tehnike disanja i pozitivne misli su neki od načina koji mogu u velikoj meri pomoći da se izborite sa stresom. Počnite sa manjim vežbama disanja ili izađite u kraću šetnju. Umeće koncentracije na jednu stvar bez pomeranja fokusa na druge stvari će vremenom jačati što znači da ćete to umeće moći da primenite na različite delove vašeg života, kao što je posao.

Slušajte muziku na putu ka kući pri povratku sa posla

Nemojte nositi loše raspoloženje sa posla kući. Privatan i poslovan život bi trebalo jasno da se razdvoje, a to se odnosi i na filtriranje emocija. Ukoliko ste imali loš dan na poslu, pri povratku kući slušajte svoju omiljenu muziku. Kako muzika značajno pomaže pri smanjenju stresa, može vam pomoći da kući dođete sveži i u dobrom raspoloženju.

Stres je neizostavan deo poslovnog i privatnog života. Iako ne možemo uvek uticati na njega, ono šro možemo jeste da korigujemo svoje reakcije na sam stres i ne dopustimo da utiče na naše zdravlje, raspoloženje i ponašanje.

admin

Read Previous

Evo kako uskladiti način oblačenja sa vašim profilom ličnosti

Read Next

Saveti za preduzetnike: kako zaposliti pravu osobu u firmi

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *