Kako da vaši evri sačuvaju vrednost?

devizna štednja u evrima (2)

Pexels.com

Ako vam je prva asocijacija da sa deviznom štednjom kupite stan, auto ili nešto treće…mi vam nudimo odličnu alternativu ovom trajnom zarobljavanju novca – uložite u deviznu štednju u banci i na taj način sačuvate vrednost eura.

Ipak, pre te odluke da se vratimo nekoliko koraka u nazad pa da vam objasnimo zašto drugi vidovi štednje nisu tako efikasni, čak i kada izuzmemo kamatu koju dobijate na ime deponovanja sredstva na štedni račun banke.

Šta vam donosi devizna štednja u banci?

Kada se devizna štednja deponuje na račun banke dobija se osiguranje države da će se novac isplatiti ako dođe do bilo kakvog problema u radu banke.

Kamata je još jedna prednost čuvanja štednje u bankama, nešto što se može dobiti samo na ovom mestu. Kamata na deviznu štednju nije jednako visoka kao na dinarsku, ali ako se izabere oročena devizna štednja i vaši euri će doneti veću zaradu.

U banci je novac i fizički bezbedan. Nema straha od krađe, od slučajnog uništenja novčanica ili jednostavnog zaboravljanja gde se novac odložio.

Takođe, u banci vaše novčanice odmah bivaju upotrebljene za druge bankarske poslove pa nema rizika od gubitka ušteđevine.

Zašto drugi načini ulaganja nisu ovoliko efikasni?

Jedan od čestih izbora plasiranja viška sredstava jeste ulaganje u nekretnine koje zaista duže čuvaju vrednost pa vaši euri vrede i nakon prodaje.

Ipak, iako euri vrede, nakon kupoprodaje nekretnine dobićete nižu vrednost od početne pa ćete moći da uzmete samo deo uloženog novca, a deo ćete zasigurno izgubiti. Uz to, ako vam zatreba novac nikako ga ne možete dobiti hitno, već sledi proces oglašavanja nekretnine i procedura prodaje.

Na sličan način se dobija gotovina ako ste je prethodno uložili u kupovinu automobila jer ni taj način nije ništa brži, a i tu ćete izgubiti deo uložene sume jer svaki auto vremenom gubi svoju vrednost.

Čuvanje devizne štednje u kući je jedini način da vam novac bude odmah dostupan, ali tu rizikujete puno čak i da novac čuvate u kućnom sefu, a novac ne zarađuje, nema kamate niti kakvog osiguranja od gubitka sredstava.

Banka daje i druge povoljnosti

Otvaranje štednog računa u banci donosi brojne mogućnosti, a pre svega otvaranje i drugih računa i pristupa bankarskim uslugama.

Uz to, i sama štednja može da bude fleksibilna pa da se delimično povlače sredstva pre isteka perioda štednje, a da se ne narušava prvobitni ugovor. To je samo jedna od pogodnosti koju dobijaju klijenti kada svoju deviznu štednju povere bankama na čuvanje.

Bankarski sektor oduvek brine o našim finansijama. Pored kreditnih linija i upravljanjem tekućih prihoda i rashoda, banke nude i dinarsku i deviznu štednju. Ovo je jedina opcija gde banka „pozajmljuje“ novac od građana i pravnih lica i za to isplaćuje kamatu.

Devizna štednja je nešto što svi volimo da imamo. Daje nam sigurnost, stabilnost i bolje načine za finansiranje troškova. Za razliku od drugih načina, ovo je proveren sistem gde je moguće zaraditi ako im vaše devize prepustite na čuvanje.

To je najbolji način i fizičkog i vrednosnog čuvanja eura, njihovo brzo isplaćivanje i laka dostupnost za trošenje. Verujte svojoj banci!

admin

Read Previous

Vodič za kupovinu prve nekretnine

Read Next

Sedam svetskih čuda novog sveta

One Comment

  • Vrlo pametan potez za sve one kojima se ne zuri. Lepa je ideja za decu, dok dodju do fakulteta i slicno

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *