Vodič za kupovinu prve nekretnine

par-stan-nekretnina

Pexels.com

Kupovina nekretnine može biti izazov, naročito ako ste novi u toj potrazi. Greške su skupe, ali se mogu izbeći i uz to i ostvariti velike uštede ako se pažljivo pristupi odabiru i iskoristi naš vodič za kupovinu prve nekretnine.

Postoji nekoliko stvari koje treba znati kada kupujete svoj prvi krov nad glavom:

    • Imate pravo na subvencije za kupovinu prve nekretnine,
    • Možete kupiti nekretninu i veću od trenutnih potreba, ali se mora misliti na ukupan budžet,
    • Ne treba čekati „bolje dane“, sada je odlično vreme za veliko ulaganje,
  • I nakon useljenja treba razmišljati o troškovima i ulagati u svoj dom…

Puno nepoznanica, a pravi izbor donosi odgovarajuću nekretninu po najpovoljnijim cenama. Slični se saveti mogu odnositi i na svaku sledeću kupovinu, ali tada već znate da uočite greške i odmah eliminišete loše odluke.

Mi donosimo tekst koji će vam pomoći da, poput profesionalca, suzite ponudu, izbegnete zamke i potražite pomoć stručnjaka koji će vam dati prave savete i uštedeti i vreme i novac. Nastavite sa čitanjem.

Prvo treba proveriti finansijske mogućnosti

Kupovina prve nekretnine mora biti dobro isplanirana. Početak je u pažljivom razmatranju sredstava za kupovinu

Kupovina na kredit je najbolja alternativa u slučaju da nemate dovoljno gotovinskih sredstava, ali i to nosi troškove pa treba rasporediti troškove i razmisliti o načinima za realizaciju kupovine.

Na prvom mestu je jedan od najvećih izdataka – učešće po kreditu koje iznosi između 10% i 20% pa je i za najjeftinije nekretnine potrebno prikupiti nekoliko hiljada evra za odobrenje kredita. Novac je potreban i za kasnije opremanje pa su i ovo troškovi koje treba isplanirati.

Ono što je svakako dobar savet jeste da se ne odustaje od kupovine i da bi trebalo da postanete vlasnik nečega malog pa makar to bila garsonjera koja ima manje od 20mkv. I ona može da bude dovoljna za samostalan život i zasnivanje porodice.

Da bi se brže prikupila sredstva koja su neophodna trebalo bi odmah započeti sa štednjom, postepeno odvajajući novac i pre kreditnog opterećenja što je mudar način za planiranje ovako velike kupovine.

Ono što je jedna od velikih pogodnosti za kupce prve nekretnine jeste povraćaj PDV-a za svakog člana domaćinstva i to tako da vlasnik stana ima pravo na povraćaj za 40m2, a svaki dodatni član još za 15 kvadrata.

Ono što bi trebalo znati jeste da je ovo subvencija koja se može ostvariti samo jednom pa ako sada, primera radi, uključite svoju decu, ona neće imati pravo na povraćaj PDV.

Koliko je maksimalno mesečno opterećenje?

Banke su se već pobrinule da rata po kreditu ne sme biti veća od polovine mesečne zarade, ali bi trebalo pomiriti želje i mogućnosti pa da se kupi nekretnina koja će pružiti kvalitetan život, ali tako da mesečno izdavanje bude prihvatljivo i da ne remeti kućni budžet.

Takvim stanovištem treba i sami da se vodite pa da prvo razmotrite visinu rate, a onda i veličinu kredita koji možete dobiti. To će dovesti do konačne informacije koliku površinu tražite, a uz to i gde je možete kupiti.

Ako želite konkretnu veličinu i ne pristajete na kompromise, onda ćete morati da kompromis pravite kod izbora lokacije, spratnosti objekta i brojnih drugih solucija koje snižavaju cenu i olakšavaju kupovinu većih površina.

Agencija za nekretnine – saveznik u potrazi

Jedan od najboljih troškova jeste plaćanje agencije za promet nekretninama koja će doneti najbrži pronalazak nepokretnosti i sa najpovoljnijim cenama.

Svi oni koji su prvi put u potrazi za nekretninom, ne moraju da brinu jer su agenti obučeni da lako i brzo pronađu odgovarajuće ponude i pomognu vam u odluci za konačan izbor i najbolji stan ili kuću.

Agentu se daju informacije o onome što želite i koliko bi novca izdvojili pa će on brzo i efikasno nastaviti potragu sve dok ne pronađe ono što vam odgovara. Ne trebate da budete stručnjak niti da trošite svoje vreme i novac na potragu, ovo je najbolji način da dođete do svoje idealne nekretnine, a da pri tome ostvarite i najnižu cenu.

Ulaganje u nekretnine nije jeftino, ali se sa time rešava važno pitanje obezbeđenje krova nad glavom. Od zamisli i želje pa do zaključenog ugovora ne mora proći puno, samo je važno da se napravi dobar finansijski plan i na tome utemelje zahtevi pri odabiru.

Nekretnina ne sme da bude preskupa, ali je važno da u okviru budžeta dobijete najbolje što možete. Tako nešto je najbolje pronaći preko agencije za nekretnine koja ima resurse i znanje za sužavanje ponude i isticanje najboljih opcija.

I tako, odluka po odluka, korak po korak i vrlo brzo se može doći do svoje prve nekretnine. Iznenadićete se koliko je procedura jednostavna, a potraga kratka.

Već ovu jesen provedite u svom stanu ili kući. Koliki bi kredit dolazi u obzir? U kom gradu bi tražili nekretninu i koja bi površina bila odgovarajuća?

Ostavite nam komentare i eventualne dodatne savete za brzu potragu i pronalazak nepokretnosti. Čekamo vas.

admin

Read Previous

Usamljenost  – kada je dobro biti sam i kako da samoća ne naškodi vašem zdravlju?

Read Next

Kako da vaši evri sačuvaju vrednost?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *