Kako organizovati prostor u garaži

alat-garaža-ključevi-poređani-plava-pozadina

Foto: Pexels.com

Primarna uloga garaže je parkiranje automobila. Međutim, dodatni prostor koji imate možete iskoristiti za skladištenje raznih sitnica. To mogu biti alati, stara odeća, knjige ili drugi materijali koje trebate negde odložiti kako bi vaša kuća izgledala urednije.

Nemojte dozvoliti da vam se u garaži gomilaju nepotrebne stvari. Da od onih nevažnih ne možete pronaći ono što vam je potrebno.  Bitno je da organizujete prostor, jer će vam to kasnije uštedeti puno vremena. Uređenje garaže omogućava vam i mnogo prijatniji izgled. Kada već spominjemo prijatniji izgled, garažna vrata su nešto od čega možete krenuti. Ona treba da su sigurna,  ali i lepa za oko. Da li ćete odabrati klizna, kipujuća, rolo ili neka druga garažna vrata, izbor je vaš. Važno je da budu bezbedna. Vrata sa ugrađenim zasunom osiguraće da garaža ne bude meta provalnika.

U ovom članku ćemo vam dati kratak vodič o tome kako lako spremiti i organizovati garažu u nekoliko jednostavnih koraka.

Koraci za organizaciju vaše garaže

garaža-kuća
Foto: Pexels.com

Napravite inventar

Za početak čišćenja garaže, počnite tako što ćete na brzinu napraviti popis svih stvari koje imate u garaži. Ovo vam omogućava da vidite i proverite da li u vašoj garaži postoje stvari koje su vam i dalje potrebne ali i one kojih se trebate osloboditi.

Naš predlog je da sve iznesete izvan garaže. Na ovaj način možete tačno videti i upamtiti sve što imate.

Zatim bacite ili donirajte drugim ljudima sve što vam više nije potrebno. Kada završite sa ovim, moći ćete polako da reorganizujete garažu po svom ukusu.

Generalno čišćenje

Kad god započnete čišćenje garaže, trebalo bi da pripremite i potrebnu opremu. Obično će vam trebati vreće za smeće, usisivač ili metla, pajalica, merdevine itd.

Zatim možete početi sa čišćenjem prašine koja se nakupila u tom području i ukloniti svo smeće koje se tu nakupilo. U vašoj garaži takođe može biti mrlja od ulja kao i paučine, pa je važno da se temeljno očiste i prostor učini što besprekornijim. Poželjno je takođe okrečiti garažu ukoliko ste u mogućnosti.

Neophodne popravke

Sledeće što trebate uraditi je da proverite svaki deo garaže da biste videli da li postoje pukotine ili polomljena područja koja zahtevaju popravku ili zamenu. Bilo koje rupe u garaži možete zaptivati upotrebom epoksida kako biste sprečili prolazak vazduha koji bi mogao prouzrokovati vlagu u prostoru.

Zaptivanje mesta u koja bube ili miševi mogu da uđu je takođe dobra ideja. Ako svoju garažu učinite što je moguće hermetičnijom, sačuvaćete svoje stvari od propadanja.

Održavanje garaže

Kada završite sa čišćenjem i organizovanjem svih stvari u garaži, morate je pravilno održavati da biste uštedeli vreme kada je sledeći put budete spremali.

Da biste sprečili da se bilo koji insekti nastane u vašoj garaži, treba da investirate u insekticide i druga sredstva koja će sprečiti pojavu štetočina. Takođe biste trebali pokušati da je redovno čistite i vodite računa da na podu ne bude prljavštine.

Barem jednom godišnje, pregledajte sve svoje stvari i uklonite sve što vam više ne treba. Možete baciti ili prodati ljudima kojima je to potrebno.

Uređenje garaže je proces koji zahteva vreme. Međutim, kada jednom organizujete svoj prostor bićete zadovoljni svaki put kada uđete u njega.

Kako organizovati nered

Kada završite s čišćenjem celog prostora, organizujte sve po određenim zonama. Ovo će vam omogućiti da lakše pronađete sve svoje stvari, umesto da trošite svoje vreme uzalud ih tražeći u neredu.

alat-na-polici
Foto: Pexels.com

Sve možete da organizujete tako što ćete odrediti za šta vam tačno služe pojedine stvari i tako ih i grupišite. Navešćemo vam nekoliko primera:

  • Auto oprema
  • Osnovni alati
  • Sportska oprema
  • Reciklaža

U zavisnosti od toga koliko stvari imate u garaži, na toliko zona podelite svoj garažni prostor.

Vertikalno organizovanje

Da bi vaša garaža izgledala urednije, najbolje je instalirati vertikalne sisteme za organizovanje kako bi sve stvari bile na svom mestu. Uz to, na ovaj način, neće zauzimati mnogo mesta.

Najjeftiniji ili najjednostavniji način je korišćenje tzv. pegboarda. On jedino nije pogodan da nosi tešku opremu poput bicikala, ali je za sitnice neprevaziđen.

Druga metoda je instaliranje polica u vašoj garaži. Iako zahteva malo napora za montažu, moći ćete da iskoristite celu površinu zida kao prostor za odlaganje. Takođe vam omogućava pravilno skladištenje teških predmeta  koje pegboard nije u stanju da izdrži.

Takođe biste trebali uzeti u obzir da se gornji prostor poput plafona u vašoj garaži takođe može koristiti za odlaganje. Možete tamo odložiti npr. lestve koje ne koristite često.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Šta podrazumeva redovan ginekološki pregled?

Read Next

Kuhinjske pločice i radne ploče od kvarca: svi njihovi benefiti

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *