Kakve su vam alternative u slučaju nestanka struje

Agregat

Oluja, tehnički nedostaci ili greške u izgradnji više puta dovode do nestanka struje u mnogim domaćinstvima. Agregat za hitne slučajeve  je u tim slučajevima prava stvar.  U ovom tekstu  možete se informisati  kako on funkcioniše  i kakve koristi dobijate ukoliko se odlučite za njega.

Osigurajte se  u slučaju čestih nestanka struje

Već neko vreme, mediji prete energetskom krizom izazvanom ratom u Ukrajini te se u svetu stvara ogromna potražnja za agregate električne energije. Ako ga imate možete nastaviti da koristite grejanje i povezane pumpe, kao i svetla, punjače baterija, a samim tim i mobilne telefone i kuhinju u slučaju nestanka struje velikih razmera.

Dok se neki od njih moraju uključiti ručno, postoje i oni koji imaju automatsko prebacivanje mreže čim nestane struje. U hitnom snabdevanju električnom energijom, baterije ili generatori napajanja napajaju električnu energiju u kućni sistem kada je mreža više ne snabdeva. Važni potrošači kao što su frižideri, grejači ili lampe mogu nastaviti da rade na ovaj način.

 Kako funkcioniše agregat?

Agregat je električna mašina koja generiše električnu energiju rotirajući magnetno polje u namotaju električno provodljive žice. Mehanički pogon agregata  može se izvesti na različite načine. Na primer, koriste se motori sa unutrašnjim sagorevanjem, vodene i parne turbine ili vetroturbine.

Generatori, izolacije i tačke napajanja obezbeđuju električnu energiju. Sistemi za hitne slučajeve se aktiviraju ručno ili automatski u slučaju nestanka struje i dovode električnu energiju u kućni sistem. Oni skladište ili generišu električnu energiju, koja zatim stiže do kućnog sistema preko tačke za isključenje mreže.

Agregati  za hitne slučajeve

Ovo su mašine koje se sastoje od pogonske jedinice i agregata za obezbeđivanje struje u slučaju nestanka struje. Generator obično pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Pored toga, oni su obično trajno instalirani i napajaju električnu energiju u postojeću lokalnu mrežu.

Pravi generatori za hitne slučajeve su dizajnirani da napajaju čitave zgrade u slučaju nestanka struje. Na primer, u bolnicama, data centrima, centrima za spasavanje itd., generatori za hitne slučajeve su trajno instalirani i automatski se pokreću u slučaju nestanka struje.

Napajanje u hitnim slučajevima i rezervno napajanje: u čemu je razlika?

Napajanje u hitnim slučajevima podrazumeva obezbeđivanje dovoljno električne energije u svakom trenutku. Agregati se uključuju u roku od nekoliko sekundi. Sa neprekidnim napajanjem (UPS), sistemi baterija za hitno napajanje obezbeđuju da je električna energija dostupna u roku od milisekundi – tako da je nestanak struje jedva primetan, čak i za osetljive električne uređaje . Sistemi rezervnog napajanja su sporiji. Potrebno im je malo duže dok se električna energija ne može iskoristiti, ali takođe koštaju manje. Rešenja se uvek koriste kada nestanak struje ne dovede odmah do trajnog oštećenja .

Još je lakše postaviti samostalne agregate  za snabdevanje kuće strujom za hitne slučajeve. Oni su mobilni i obezbeđuju električnu energiju preko jedne ili više integrisanih utičnica. Ako dođe do nestanka struje, potrošači mogu da upravljaju pojedinačnim uređajima.

Oblasti primene za hitno snabdevanje električnom energijom u kući i  poslovanju

Kao što je opisano, postoje brojni razlozi zašto je vredno snabdeti dom električnom energijom za hitne slučajeve. Dok su zaštita od smrzavanja i bezbednost posebno važni u privatnim zgradama, ljudski životi zavise od toga u bolnicama i staračkim domovima. Pored hitnog napajanja u porodičnim kućama ili drugim objektima, moguće je i snabdevanje cele elektroenergetske mreže električnom energijom po potrebi. U kvartovima ili naseljima, na primer, ovo pomaže u održavanju sistema grejanja, osvetljenja ili alarmnih sistema.

Ručno ili automatsko prebacivanje na hitno napajanje

Napajanje u slučaju nužde u porodičnoj kući može se aktivirati ručno ili automatski . Prvo je uvek opcija kada se dese  kratki prekidi. Ovo je mesto gde vlasnici kuća ili sistemski operateri rukuju prekidačem kako bi isključili sve stubove sa javne mreže. Pokrenite generator ručno i  zatim kreće  napajanje električne energije u vašem domu. Važno je znati da ovo funkcioniše samo kada ste u kući.

Napajanje u hitnim slučajevima sa automatskim prebacivanjem za veću sigurnost

Druga opcija za mnoge bolja i korisnija je  automatsko prebacivanje . Ako mnogo putujete ili često niste u svojoj kući , možete se odlučiti i za hitno napajanje sa automatskim prebacivanjem. Ako dođe do nestanka struje u javnoj mreži , prekidač je automatski isključuje iz kućnog sistema na svim stubovima.

Agregat, koji mora imati električno paljenje sa baterijom, upali se u slučaju nestanka struje i napaja kuću električnom energijom onda kada nestane električna struja.

Sale R

Read Previous

Kako dizajn ambalaže proizvoda utiče na njegovu prodaju

Read Next

Zašto je promo materijal bitan u poslovanju

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *