Želite solarne panele u vašem domu? Evo 10 razloga zbog kojih se više nećete dvoumiti

Solarna energija

Razmišljate o solarnoj energiji za vaš dom? Pretražujete po internetu šta su to solarni paneli , šta vam je sve neophodno, koliko to košta i isplati li se uopšte? Evo teksta za vas.

Da li su solarni paneli dobra investicija?

Solarni paneli koštaju. Instaliranje, prikupljanje dozvola, održavanje… Sve to košta i vremena i novca. Međutim, solarna energija nije trošak, ona je zaista investicija.

Evo 10 razloga koji govore tome u prilog, a detalje o instaliranju i konkretnim cenama možete videte na linku solarni paneli Novi Sad.

Definitivno manji mesečni računi

Solarni paneli vam štede novac na računima za energiju. To je energija sunca, a na sunce, još niko bar za sada, nije stavio “tapiju”. Šalu na stranu, cena solarne energije je manja od cene električne energije proizvedene na druge načine.

Da li je moguće potpuno eliminisati trošak električne energije? Jeste, u određenim situacijama, kada se instalira dovoljno veliki solarni sistem na vašu kuću ili preduzeće.

Međutim, nemojte misliti da ste potpuno nezavisni. Prema naešem zakonu, struju koju vi budete proizvole, u vašoj solarnoj elektrani, preuzima EPS. Da, dobro ste čuli. Vi i dalje trošite onu “standardnu” struju, a Eps vam mesečno računa razliku između utrošene i one koje su oni preuzeli od vas. To i plaćate.

Podsticaji države za solarnu i zelenu energiju

U Srbiji je od pre nekoliko godina napravljen plan podsticaja razvoja i korišćenja zelene enrgije. Cij je da se pojedinci i kompanije podstiču da ulažu u solarne i druge “zelene” sisteme, čime će se smanjiti potrošnja skupih i “prljavih” energenata i zaštiti životna sredina.

Važno je da proverite sve o ovim podsticajima na sajtu Ministarstva za energetiku Srbije. Često vam država vraća određen procenat ulaganja, pa zašto to ne iskoristiti?

Solarne elektrane povećavaju vrednost kuće

Zamislite da se jednog dana nađete u situaciji da poželite ili ne daj bože morate da prodate svoju kuću. Ukoliko sada uložite u solarne panele, vrednost vase kuće će se značajno povećati.

Kupci vole da vide solarnu energiju jer to znači manje da brige o troškovima električne energije. Uostalom, to je energija budućnosti, tako da u tom smislu instalacija solarne elektrane nikako ne može da bude loš potez.

Uložen novac se vraća kroz nekoliko godina

Ukoliko je reč o solarnom sistemu za domaćinstvo, ulaganja se vraćaju kroz 5 do 8 godina. Ako je reč o privrednom i industrijskom postrojenju, isplativost nastupa i mnogo ranije. Dakle nije pitanje da li će vam se to isplatiti, već kada. Sve nakon toga je čista dobit.

Solarni sistemi nude mnogo opcija

Postoje takozvani OnGrid i OffGrid sistemi. Razlikuju se u tome da li ste priključeni na mrežu elektrodistribucije ili ste samostalni (čest slučaj na udaljenim mestima, gde nema struje, na brodovima i sl.) Velika industrijska postrojenja mogu čak i zvanično postati proizvođači, pa prodavati struju proizvedenu u solarnim panelima.

Paneli se mogu instalirati na krov, ili na zemlju.  Solarnu energiju možete koristiti i kao rezervni izvor energije. Solarnu energiju možete koristiti i za grejanje, ne samo za napajanje uređanja. Opcija je mnogo.

Brza instalacija

Ako ste islili da vam za ovaj projekat treba mnogo vremena, grešite. U Srbiji već postoji dovoljan broj kompanija koje su se specijalizovale baš za instalaciju solarnih elektrana. Često one preuzimaju i ulogu prikupljanja neophodnih dozvola i praktično dobijate solarnu elektranu po principu “ključ u ruke”.

Ceo proces, od istraživanja i analize na terenu, preko dogovora o najboljem rešenju, do instalacije ne mora biti duži od dva do tri meseca. Sama instalacija je gotova za nekoliko dana.

Rast cena struje više nije vaša briga

Prosto, to vas više ne zanima in ema nikakav uticaj na vase mesečno račune. Bar ne direktno.

Čista energija

Nema zagađenja. Svest o ekologiji se polako budi u celom svetu. Nažalost, svi smo doprineli tome da smo “doterali cara do duvara”, pa sada gledamo u aplikacije da bismo znali koliko je vazduh zagađen i da li je pametno da sada izađemo u šetnju. Budite primer. Učinite nešto i vi, ako ste u mogućnosti, da se svet popravi na bolje i da pokolenjima ostavimo zdravu i bolju životnu sredinu. Solarni paneli su lep i velik korak ka tome.

Restrikcije vas ne zanimaju

Treba li da vas podsećamo na one crne godine, kada je svaka kuća u Srbiji imala punu fioku sveća i balone vode u kuhinji? Rat u Ukrajini nam je već lepo podgrejao ta izbledela sećanja.

Ukoliko se odlučite za nezavistan, OffGrid, sistem, vas takve stvari više neće zanimati, jer vi imate svoju, nezavisnu elektranu.

Korisnici na OnGrid sistemu, su ovde izvukli deblji kraj, jer bez obzira na to što imaju solarne panele, oni se i dalje napajaju iz elektrodistribucije, pa ako tamo stisnu “crveno” dugme, svetlost se gasi i u njihovoj kući i ostaju bez struje.

Finansijski benefiti vidljivi odmah

Odmah ćete primetiti rezultate prelaska na solarnu energiju. Već na sledećem računu za struju ili grejanje.

Ana Lu

Read Previous

Kako osvetliti prostorije vašeg doma?

Read Next

Ranac za laptop jedno rešenje za više namena

One Comment

  • Najbolja moguca investicija koju sam mogla da napravim za svoj dom. Jeste bilo inicijalno skupo ali se isplatilo

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *