Kako osvetliti prostorije vašeg doma?

Soba u kući sa postavljenim podnim lampama.

Od osvetljivanja tih tamnih uglova do dodavanja topline i vau faktora, standardne lampe su savršen način da ulepšte prostoriju, a istovremeno joj date život. Elegantne i raznovrsne lampe su fantastičan način da osvetlite sobu i stvorite savršenu atmosferu,

Zašto su podne lampe dobre za osvetljenje vaših prostorija?

Podne lampe su svestran dodatak vašoj šemi osvetljenja. Osim što pružaju obilje ambijentalnog osvetljenja, one su takodje odlične za praktično osvetljenje, osvetljenje tamnih ili nezgodnih područja i stvaranje topline i atmosfere. Štaviše, podne lampe same po sebi mogu da dajuzadivljujući stil.

Koje je najbolje mesto na kom možete da ih postavite?

Elegantne podne lampe mogu izgledati fantastično u svakom prostoru, ali postoji nekoliko stvari o kojima treba razmišljati kada odlučujete gde tačno da ih postavite, uključujući kako planirate da koristite prostor, veličinu i oblik sobe, vrstu tona i raspoloženje koje želite da postignete, kao što je objašnjeno u nastavku. (očigledno je da ćete morati d auzmete u obzir gde vam se nalaze utičnice, želite slobodno da hodate po vašoj kući bez brige da li ćete se sapotaći o kabl) 

Neka vam ove lampe pomognu u slojevitom osvetljenju prostora.

Prvo, trebalo bi da razmislite kako planirate da koristite svoj prostor. Postoje tri glavna tipa osvetljenja: ambijentalno osvetljenje, koje se odnosi na opšti nivo osvetljenja u prostoriji, osvetljenje zadatka, koje nudi ciljno svetlo za čitanje, kuvanje i tako dalje, i akcentno osvetljenje, koje se koristi da istakne odredjene oblasti ili karakteristike u prostoriji i stvori atmosferu. Idealna šema osvetljenjaće obezbediti mešavinu sva tri tipa – poznata kao „slojeito svetlo“. Podne lampe su savršene za obezbedjivanje ambijentalnog i radnog osvetljenja, kao i za stvaranje akcenta i postavljanje tona i raspoloženja prostora. Osim što su sami po sebi efikasan izvor svetlosti, podne lampe takodje izgledaju sjajno u kombinaciji sa drugim vrstama osvetljenja, kao što su stone lampe i zdine lampe, i mogu igrati ključnu ulogu u vašoj ukupnoj šemi osvetljenja.

Savet: Da biste maksimizirali fleksibilnost svoje šeme osvetljenja, odlučitese z aviše lampi sa sijalicama koje se mogu pigušiti – na taj način možete postaviti savršeno raspoloženje u različito doba dana.

Korišćenje lampi za obezbedjenje ambijentalnog osvetljenja.

Podne lampe mogu da obezbede dosta ambijentalnog svetla dobrog kvaliteta koje će ulepšati svaki prostor. Ako se oslanjate na lampe koje će obezbediti veći deo ambijentalnog svetla u prostoriji, ključ je da težite ravnomernom širenjusvetlosti po prostoru. Da biste obezbedili dovoljan nivo ambijentalnog svetla, posebno u većem prostoru, postavite nekoliko lampi u redovnim intervalima – na primer u različitim uglovima sobe. Obavezno uključite podnu lampu u bilo koje tamnije oblasti, kako biste pomogli u stvaranju ujednačenog svetla i spojili prostor.

Savet: Odaberite stil koji usmerava svetlost prema gore, kako bi se svetlost reflektovala sa plafona i pomoći da se osvetli širi prostor.

Korišćenje lampi za efikasno osvetljenje zadatka.

Kada je u pitanju osvetljenje zadatka podne lampe su efikasna i atraktivna opcija. Za neko ciljano osvetljenje u dnevnoj sobi, upadljiva podna lampa ili dve će izgledati sjajno pored, ili malo iza, sofe ili fotelja kako bi se stvorila definisana zona. U medjuvremenu, elegantna podna lampa za čitanje može izgedati fantastično dok visi preko stolice za čitanje ili radnog stola, i dodaće visinu i intrigantnost prostoru. odaberite stil lampe koja usmerava svetlost nadole i uverite se da donji deo senke bude u visini očiju. U spavaćoj sobi , podesiva ponda lampa može ponuditi lepu alternativu noćnoj lampi, za neko atmosfersko čitanje pre spavanja.

Stvaranje akcenta i atmosfere sa podnim lampama.

Osim što pružaju praktično osvetljenje, lampe se mogu koristiti za stvaranje osećaja udobnosti i intimnosti. Elegantna podna lampa u trpezariji stvoriće divan topli ambijent za jelo i druženje. Lampa takodje može biti odličan način da dodate naki karakter mračnom praznom prostoru. Koristite upečatljivu, samostalnu podnu lampu da učinite više nezgodan prostor prijatnijim. Ili da biste stvorili ugodan prostor za odmor, kombinujte klasičnu uspravnu podnu lampu sa omiljenom foteljom.

 Odgovarajuće lampe mogu stvoriti osećaj ravnoteže i kohezije – pokušajte da postavite par sa obe strane centralnog elementa kao šro je kamin, da biste stvorili atraktivnu žarišnu tačku. Lampe se takodje mogu koristiti za isticanje arhitektonskih karakteristika na zidu i plafonu. Uparite odabranu podnu lampu sa neprozirnim abažurom za efikasno osvetljenje. A u spavaćoj sobi, kombinovanje ogledala u punoj dužini sa podnom lampom pomoći će da se reflektuje ambijentalno svetlo i stvori opuštajuća atmosfera.  

mateo

Read Previous

Kako se izboriti sa problemima? 8 jasnih signala da vaše telo popušta pod stresom

Read Next

Želite solarne panele u vašem domu? Evo 10 razloga zbog kojih se više nećete dvoumiti

One Comment

  • Mislim da ljudi nisu svesni važnosti dobrog osvetljenja. Nisam ni ja bila ranije. Ali, prošle godine sam zamenila kompletnu rasvetu u stanu, stavila sam Xenonlight, i sad je totalno druga priča. Dobila sam utisak da ceo stan deluje nekako umiveno, odnosno, okupano svetlošću, što je još važnije u ovo vreme, kada su dani kratki.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *