Kontejneri kao idealno rešenje za festivale i poslove na terenu

Naša zemlja je poslednjih godina postala veliko gradilište, u svakom mestu gradi se na po nekoliko lokacija, mimo toga, grade se velike saobraćajnice, auto-putevi koji treba da umreže mesta s jednog na drugi kraj zemlje i da ih povežu sa zemljama u regionu i Evropi. Mnogo je inostranih firmi koje su trenutno na našim građevinskim lokacijama, neke su nam već dobro poznate zato što su izvođači velikih infrastrukturnih i građevinskih objekata. Dobro nam je poznato i da kraj gradilišta podižu čitava montažna kontejnerska sela kako bi obezbedili smeštaj za radnike koji u Srbiju sve više dolaze iz Turske i drugih azijskih zemalja. Nema onog ko se, prolazeći pored takvih naselja, nije zapitao: Kako li izgleda taj građevinski kontejner iznutra?

Šta su kontejneri za gradilište?

Na samom početku upotrebe u svrhe stambenih i poslovnih prostora, kontejneri su pre pola veka bili u jednoj varijanti i to kao kontejneri za gradilište, bili su jeftina opcija za smeštaj alata, a onda vremenom i za smeštaj radnika. Međutim, kako tehnologija napreduje, napreduje i ova oblast građevinarstva, pa kontejnerska gradnja sve više uzima maha, podižu se modularni objekti u kojima se vidi poslednja reč tehnologije.

Kontejneri su danas sve popularniji kao objekti za stanovanje, ali njihova osnovna uloga ostaje ona za koju su prvobitno dizajnirani, a to je smeštaj radnika. Kontejneri za gradilišta vremenom su se menjali u zavisnosti od materijala od kojih se prave, pa su tako postali deblji, čvršći i izdržljiviji, čime je i njihova upotreba postala raznovrsnija. Danas se na gradilištu uglavnom koriste za smeštaj radnika, za skladištenje materijala i alata i kao kancelarijski prostor.

Sve nas zanima kakva je unutrašnjost kontejnera na gradilištu

Mobilnost i modularna priroda kontejnera za gradilište omogućavaju da njihovo projektovanje i izgradnja bude vrlo fleksibilna, ali i brza, takoreći oni su montažni objekti koji niču preko noći. Njihovo povezivanje i kombinovanje u veće stambene jedinice je veoma lako, na gradilištu se postavljaju jedan pored drugog, tako se dobija objekat sa više soba, a unutrašnjost se prilagađava potrebama na gradilištu.

Unutar kontejnera formiraju se odvojene prostorije poput kupatila, dnevnog boravka i višekrevetnih spavaćih soba. Bitno je da kontejneri za gradilište imaju otvore za prozore, kako bi imali što više prirodnog svetla, koje je preko potrebno za normalno funkcionisanje. Unutar kontejnera se kombinuju različiti materijali za pregrađivanje i oblaganje zidova, poput drveta, stakla, metala, važno je samo da stvaraju prirodno okruženje za stanovanje. Radnici često osećaju nostalgiju za svojim domovima dok su na terenu. Zato je važno pružiti im što bolje životne uslove kako bi lakše prevazišli teškoće i bili potpuno spremni za svakodnevne izazove.

Iako kontejneri za gradilište nisu stambene jedinice, oni se svakako rade sa odličnom izolacijom kako bi pružili udobnost, ali i energetsku efikasnost. Neki idu dalje u inovacijama, pa postavljaju solarne panele za proizvodnju električne energije ili sisteme za sakupljanje kišnice, što montažnim građevinskim naseljima daje odlike ekološki održivih i energetski efikasnih.

Organizacija velikih događaja poput festivala

Festivali su jedan, slobodno se može reći, od brendova Beograda i Srbije, zbog njih dolaze gosti iz svih krajeva sveta. Zbog tolike zainteresovanosti mladih iz našeg okruženja i Evrope, sve je više događaja festivalskog tipa, koristi se svaka prilika i povod za organizaciju nekog događaja, a vremenom te prilike prerastaju u velike događaje i festivale o kojima se priča i koji su prepoznati po dobroj organizaciji. Dobra organizacija je veoma bitna i najviše se vremena troši na planiranje koje obuhvata postavljanje ciljeva, ali i obezbeđivanje resursa, radne snage, zdravstvenih i bezbedonosnih mera.

Pola posla u organizaciji je tema i budžet festivala

U organizaciji festivala, kao i u svakom drugom poslu, veoma je važno da se postavi cilj. Kada postoji jasan cilj, onda se lako određuje tema događaja, a prema njoj se započinje planiranje koje se prvobitno svodi na pozivanje zvanica koje su povezane sa tematikom, a mogu da privuku publiku, a onda medijsko oglašavanje i marketinško planiranje događaja. U ovu svrhu je važno aktiviranje društvenih medija, kako bi se to postiglo, možda je dobar predlog angažovanje agencija koje se bave marketingom. Sve ovo je lepo, zavisi od budžeta koji se, takođe, detaljno planira, on obuhvata osnovne stavke poput prostora, muzičkih performansi, keteringa, volontera i menadžmenta, ali i bezbedonosnih i zdravstvenih mera.

Prostor se iz godine u godinu sam po sebi nameće kada je reč o festivalima otvorenog tipa, Muzički performas je određen tematikom, hrana i piće su nezaobilazni, međutim, nisu primarni, volonteri i menadžeri su važni kako bi se na festivalu održao red. Poslednje godine svedoče da je bitno obezbediti potpunu bezbednost gostiju i sanitarne čvorove koji su na uočljivim mestima. To na prvi pogled deluje manje važno, međutim, mnogima su prioriteti u organizaciji, upravo, sanitarni kontejneri, koje treba na vreme dogovoriti.

Sanitarni kontejneri kao bitna stavka u planiranju velikih događaja

Organizovanje festivala i velikih događaja, sajmova, koncerata je izazov sam po sebi, zato što je na tako velikim događajima higijena jedan od ključnih faktora zadovoljstva posetilaca, pa je posebno zahtevno osigurati odgovarajuće sanitarne uslove. Neophodni su sanitarni kontejneri sa toaletima, kako bi se za veliki broj posetioca obezbedili uslovi za higijenu. Važno ja da su sanitarni kontejneri postavljeni na pristupačnom i pravom mestu kako ne bi pravili zastoj i ostavili dovoljno prostora za ljude koji čekaju u redu.

Čisti sanitarni kontejneri ipak govore o dobroj reputaciji

Redovnim održavanjem sanitarnih čvorova stvara se utisak dobre organizacije, verovali ili ne, jedan od utisaka koji posetioci ponesu sa festivala jeste higijena i redovno održavanje sanitarnih kontejnera. Organizatori velikih festivala, poput onih u Beogradu, ne treba da dozvole takav propust, da toliki trud oko organizacije pokvari nezadovoljstvo posetilaca zbog nečega što na prvi pogled deluje sporedno. Oni umeju takve stvari da zanemare, ne shvatajući značaj i preku potrebu da i sanitarne uslove treba zadovoljiti na visokom nivou.

Kontejneri su mobilne jedinice, lako se postavljaju na mesta gde redovni objekti, inače, ne bi mogli. U tipičnim javnim toaletima posetioci nemaju tu privatnost i komfor koji im pružaju sanitarni toaleti, sa svom pratećom opremom i preko potrebnim elementima dobrog toaleta, oni su sigurno prijatno okruženje za posetioce i slika samih organizatora, koji treba da drže do određenih standarda.

mateo

Read Previous

Zašto su nekretnine najsigurnija investicija u Srbiji

Read Next

Najatraktivnije azijske destinacije za turistička putovanja

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *