Kriptovalute za početnike – 5 saveta koje trebate znati

kriptovalute

Foto: Pexels.com

Davne 2009. godine, Bitcoin (BTC) se nekako provukao kroz etar i naravno, gle čuda, odmah je privukao pažnju finansijske i tehnološke industrije. Za neiskusne, zaključak je da su ga u život verovatno pustili neki neuticajni anonimusi naravno. 

Možda bi prošao kao i svaka prolazna vest da se odjednom (te daleke 2017) njegova vrednost za kratko vreme nije zavrtela oko 20.000 dolarčića. A to je već nešto. I naravno, signal za taj bogati špekulativni svet da se tu nešto neobično i vredno pažnje događa. 

A gde se vrti novac tu je i interesovanje. Tu su trendovi. Tu je aktuelnost, O tome se piše. I od tada BTC, ili bitcoin je sveprisutna tema. A gde je jedna virtuelna valuta tu je najmanje još hiljadu. Tako smo postali savremenici i konkurentskih valuta BTC kao što su Ethereum, Ripple, Litecoina pa Pi network i desetina hiljada drugih. Neke od njih su zavredele ulaganja, jer sve tehnologije koje u sebi nose prizvuk e-novčanika i bezgotovinskog plaćanja nađu svoje sledbenike.

Šta su to kriptovalute?

Kada se prvi put susretnu sa ovim pojmom mnogi pomisle šta je sad pa to, šta su kriptovalute, nije to za mene, komplikovano je i verovatno su to prve misli i emocije koje se dogode pri „sudaru“ sa ovim modernim pojmom. Da li je baš tako? Pa i jeste i nije. Više jeste nego nije. Svet je postao komplikovano mesto, ali to nije razlog da bežimo od komplikovanih pojava. One su deo naših života i treba da naučimo da živimo sa njima.  

Da im se prilagodimo.
Da ih razumemo.
I da probamo da ih iskoristimo za sopstvenu korist. 

Da li je to realno? Za sve one koji su i posle završetka škole naučili da uče jeste realno. Za ostale, ima lakših i lepših tema. Došlo je vreme da preskoče dalje čitanje. 

Da pokušamo da pojednostavimo. Kriptovalute su vrsta novca koja postoji samo elektronski, virtuelno. To je digitalni novac, da možda budemo precizniji. Osnovna ideja virtuelnih ili digitalnih valuta je da pokušaju da reše neke od dugo postojećih uskih grla u vezi sa tradicionalnim novčanicama.

Koja to postojeća ograničenja, slabe tačke, uska grla rešavaju ove valute? 

Eliminišu potrebu za postojanjem vrhovnog vođe, odnosno upravnog tela, poput banke, koje bi ga štampalo, izdavalo i naravno kontrolisalo. 

Transakcije se vrše od osobe do osobe bez posrednika!

Još da je samo to. Osvetlimo još neke zanimljive osobine kriptovaluta. 

Najvažnije prednosti kriptovaluta

Brže i jeftinije transakcije

Zar treba više prednosti? Nema administracije, milion provera, zakonskih klauzula, kartica, sigurnosnih provera. Umesto kroz šumu zakonitosti i čini se nepotrebnih koraka prilikom slanja novca drugoj osobi, prenos sredstava putem kripto tehnologija je relativno jednostavan i jasan. Nema agenata, provizija za posrednike, što daje preduslove za brže i jeftinije transakcije.

Sigurne i poverljive transkacije

Svaka transakcija obavljena preko kriptovaluta je šifrirana, sigurna i što ovoj tehnologiji daje posebnu prednost u osnovi je anonimna. Barem u teoriji niko ne može da špijunira vaše finansijske aktivnosti ili da dobije vaše podatke iz istorije vašeg računa, poput banaka. Tako dolazimo do veoma poželjne osobine ove tehnologije a to je da samo vi imate mogučnost da pratite svoje ostvarene transakcije.

mobilni-telefon-ekran-volan-auto
Foto: Pexels.com

Finansijska sloboda za osobe bez bankovnog računa

A sada jedna zaimljiv podatak. Na globalnom nivou većina odraslih osoba ne poseduje sopstveni bankovni račun. Da. Dobro ste pročitali. Nemaju račun kod bilo koje finansijske institucije, prepoznatljivo kod nas banke.

Razlozi za ovu činjenicu? Ne sumnjamo u vašu inteligenciju. Proniknućete sami u suštinski razlog ove misteriozne činjenice. 

Mi ćemo reći politički, da postoje određene prepreke za većinu ovih ljudi kako bi posedovali sopstveni račun u banci. 

A sada šlagvort. Kod kriptovaluta takve vrste prepreka ne postoje. Svako ko zna može lako odmah otvoriti račun.

Brže trgovanje na međunarodnom nivou

Vreme je postalo neobično važan faktor u našim životima. Ono što je nekad trajalo danima ili sedmicama, može se preko kriptovaluta realizovati u nekoliko sekundi. Vreme čekanja na novčane transfere se rapidno skraćuje, bez obzira gde se nalazili u svetu. Magično.

Vrtoglavo raste mogućnost ulaganja

Kriptovalute već imaju svoju malu istoriju. Danas je u opticaju oko 5.000 različitih altcoina koji opslužuju preko 20.000 tržišta.

Ovaj sektor ima tendenciju rasta u budućnosti jer moderne tehnologije zahtevaju i moderne načine trgovanja i plaćanja. Još ako znamao da je inflacija naša dika, na globalnom nivou, sredstava za ulaganje će biti sve više kao i milijardera koji vole ovakvu vrstu neizvesnog ulaganja.

Posle ovog manje ili više ubedljivog uvoda, ako ste sačuvali energije za čitanje, slede i naši saveti za rad sa kriptovalutama.

5 saveta i trikova koje treba da znate

Ako ste početnik, učite i pokušajte što više da se informišete. Poželjno je da se informišete kako biste mogli sa većim predznanjem da se upustite u novu sferu trgovanja.

#1 Pronađite meritorne izvore informacija

Dva čoveka 16 mišljenja. Tako je i u svetu kriptovaluta. Milioni stranica govore o ovoj oblasti. Kome ukazati poverenje, kome verovati pogotovo u svetu kriptovaluta, koje autoritete iz ove oblasti pratiti. Zaista treba imati određeni nivo znanja da biste bili sigurni kome poverovati. 

Ako već niste sigurni držite se činjenica i onih autoriteta koji svoje stavove baziraju na činjenicama i proverljivim stavovima.

#2 Budite spremni na nestabilnost

Kriptovalute nemaju centralnu banku. Nije tajna da kriptovaluta još uvijek nije stabilna kao standardne valute – oscilacije su prsto fantastične i mame uzdahe ili teraju na suze. Zavisi iz kog ugla se gleda. Osećaj za tajming, tj. pravo vreme za ulaganje ili prodaju je magična tajna ili alhemija kojoj svi trgovci ovim valutama teže.

Čak ni iskusni trgovci i vlasnici kriptovaluta ne mogu da se pohvale da su baš uvek u pravo vreme i na pravom mestu. Tako da nemojte biti nestrpljivi i skeptčni ako vas neće sreća u početku.

#3 Investirajte i u druge valute

Bitkoini su najvrednija digitalna valuta. Najskuplja i najzanimljivija sigurno. Ali, srećom nisu jedina. Setite se one narodne da nikada sva jaja ne stavite u jednu korpu jer ćete na kraju sve izgubiti. Pročitajte nešto i o drugim digitalnim valutama kao što je npr. Etherium. Istražite i proverite koje kritpvalute imaju dobre trendove pa možda lakše pronađete svoju valutu za trgovanje.

#4 Naučite koristiti novčanike za svoje koine

Ovaj deo već znate. Novac koji posedujete morate na neki čuvati. Što bezbednije to bolje. Tako je i za kriptovalute potreban određeni novčanik. Za razliku od običnog novca, za kriptovalute se koristi softver pomoću kojeg možete raspolagati svojim digitalnim valutama. Novčanik za kriptovalute je u stvari skup adresa i privatnih ključeva korisnika. Adrese su na neki način pandan vašim bankovnim računima. Na te adrese se šalju sredstva. 

Ovo je posebno važno! 

Za razliku od klasičnih bankarskih sistema, gde ako pogrešite možda možete i nešto popraviti, u svetu kriptovaluta nema praštanja grešaka. Zato postoje posebni mehanizmi za proveru pre slanja sredstava, ali ćete o tome sigurno više saznati kada dođete u tu fazu.

Pomenućemo desktop novčanik zbog grafičkog interfejsa prilagođenog očekivanjima prosečnog korisnika. 

Grafički interfejs je jednostavniji i popularniji za korišćenje kriptovaluta i privlači sve više korisnika. Činjenica: bezbednost desktop novčanika je u stvari zavisna od bezbednosti vašeg računara.

Gde je novac tu su i papirni novčanici koji su u potpunosti van mreže i to je u stvari čuvanje kriptovaluta u vidu fizičkog objekta.

Naravno, najpopularniji su mobilni novčanici zbog praktičnosti i fleksibilnosti, ali i jednostavnosti korišćenja. Kod ovih novčanika potrudite sa da kreirate šifre koje je teško hakovati.

Pored ovih pomenućemo i hardverski novčanik. 

#5 Budite oprezni i ne srljajte

Ne budite povodljivi. Izaberite pravi tajming za trgovinu što je umetnost u ovoj oblasti i ne srljajte na svaku vest koja vas mami da trgujete. Izgradite sopstveni način i tajming u skladu sa vašim znanjima i iskustvima. Kao što smo rekli, sistem je decentralizovan, prilično nestabilan i ako se usudite da uđete u trgovanje kriptovalutama pokušajte da pronađete optimalan način upravljanja svojim novcem pri trgovanju kriptovalutama.

Umesto zaključka 

Kriptovalute su nov svet. Prilično komplikovan i prilično uzbudljiv. Kao i svakoj oblasti potrebno je dosta truda, vremena i sredstava uložiti kako biste mogli za sebe reći da ste ovladali određenim veštinama, da ne kažemo iskustvima i kako biste bili uspešan trgovac kriptovalutama.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Najnovija generacija multimetra – PeakTech 3450 sa termo kamerom

Read Next

Ugaone garniture za male dnevne sobe

2 Comments

  • Odlicni saveti, razmisljam da i ja ulozim u Ethereum, dobre su prognoze za rast…

  • treba mi malo bolje objasnjenje

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *