Trgovina sa inostranstvom: saveti za trgovce

Otvaranje bilo kog biznisa iziskuje pripremu i dobro poznavanje činjeničnog stanja na tržištu. Proširivanje već postojeće trgovinske firme može biti malo jednostavnije jer ste već u materiji i poznajete propise. 

Međutim, trgovina sa inostrantsvom je ipak stepenik iznad i potrebna je dodatna priprema. Treba istražiti ne samo strano tržište, već i njihove zakone. Zato evo nekoliko praktičnih saveta za trgovce koji žele da svoje poslovanje prošire i na internacionalno tržište.

Istražite tržište na kom želite da nastupate 

Čime god da trgujete, neophodno je da prvo dobro istražite tržište. Uočite kolika je potražnja za vašim proizvodima, a kakva je ponuda već prisutna. Dobro razmislite šta vi kao trgovac možete da ponudite što je novo i drugačije. Želite da se izdvajate od konkurencije, a to se najbolje postiže izgradnjom brenda. Brend ne predstavljaju samo vaši proizvodi, već i načela poslovanja koja u njega inkorporirate.

Pokrenite sajt na lokalnom jeziku

Svi znamo da je prisustvo na internetu ključno za izgradnju brenda. Jednostavno, živimo u digitalnom svetu i ako informacije o vama tamo nisu dostupne, to stvara određeno nepoverenje. Kada je trgovina sa inostranstvom u pitanju, mnogi misle da internacionalni domeni grade i internacionalni brend. Međutim, ovo nije istina jer Guglov algoritam daje prednost lokalnim domenima za lokalne pretrage.

Takođe, pošto želite da prezentujete nešto lokalnom stanovništvu, poželjno je da to uradite na lokalnom jeziku. U tome vam mogu pomoći prevodilačke agencije. Mnogi misle da će sajtom na engleskom jeziku osvojiti tržište i steći međunarodnu prepoznatljivost, ali time samo zapravo sprečavaju onaj deo stanovništva koji tim jezikom ne govori da trguje s njima.

Poželjno je da zakup domena uradite još u pripremnoj fazi da vas neko drugi ne bi preduhitrio.

Nabavite sve neophodne dozvole

Ukoliko fizički morate da izvezete robu iz Srbije, za to će vam biti potrebna dozvola za izvoz koju izdaju za to nadležne institucije. Nadležno ministarstvo će vam izdati samu dozvolu kada im predate sve neophodne papire. U prikupljanju potrebne dokumentacije vam mogu pomoći knjigovođa ili pravnik.

Međutim, dozvola je samo jedan od koraka. Tu je takođe i carinjenje robe prilikom uvoza i izvoza. Ovde ćete želeti da razmislite o unajmljivanju špediterske firme. Špediteri vrše carinjenje robe za svoje klijente. Ipak ova usluga košta, tako da razmislite koja je za vas najpovoljnija opcija.

Razmislite o opciji dropshipping-a

Dropshipping je engleski izraz kojim se označava trgovina robom sa kojom trgovac nema nikakvih dodirnih tačaka. To bukvalno znači da ćete vi poručiti robu od nekog drugog, a najčešće iz inostranstva, i oni će je poslati kupcu direktno. Vi dakle fizički nikada ne dolazite u kontakt sa robom koju prodajete. Ovo je idealno za izbegavanje dodatnih troškova u vidu dozvole za uvoz robe, carinjenja, skladištenja i otpremanja.

Pogledajte programe e-rezidencije

Programi e-rezidencije su postali jako popularni u poslednjih nekoliko godina. Ovaj program vam u suštini omogućava da otvorite firmu ili pružate usluge iz određene zemlje, ali da u njoj ne boravite ili živite. Ovo je naročito povoljno ako planirate da poslujete u okviru Evropske unije. Osim što vam daje kredibilitet, takođe su mnoge procedure pojednostavljene za zemlje članice.

Estonija je prva razvila sve potencijale ovog programa. Na primer, tamo ne plaćate porez na dobit ako se novac reinvestira u kompaniju. Još jedan od benefita je što Estonija ima potpisan ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa 57 zemalja. U okviru ovog programa će vam takođe preporučiti i savetnika koji će vam pomoći oko lokalnih zakona, knjigovodstva i poreskog sistema. Ipak imajte na umu da ovo nije put za dobijanje boravišne vize ili državljanstva. Nikakav radni staž vam se ne računa tamo, a ne možete ni da putujete Evropom kao da ste rezident Estonije.

Saradnja sa drugim trgovinama

Ostvarivanje saradnje sa drugim firmama može vam olakšati proboj na strano tržište, naročito sa prodavnicama i marketima koji prodaju ono što vi nudite. Ukoliko samostalno otvorite radnju, moći ćete da prodajete robu po višoj ceni, ali takođe imate i veće troškove: najam lokala, računi, skladištenje robe, porezi. Sedite i izračunajte razliku i vidite da li vam se više isplati da nekoj prodavnici budete dobavljač, bar u prvo vreme.

Dobra priprema podrazumeva i poznavanje lokalnih i međunarodnih zakonskih okvira za trgovinu, a za to je uvek najbolje konsultovati se sa stručnjakom. Sada kad ste sve ovo pročitali, trgovina sa inostranstvom može da počne. Ovde smo se fokusirali na praktične savete koje možda niste znali ili ste lako mogli da ih previdite.

 

admin

Read Previous

Ovo su najpouzdanije kese i džakovi za pakovanje osetljivih proizvoda

Read Next

Spoljašnja izolacija kuće: sve što treba da znate o termoizolacionim materijalima

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *