Kupatilski nameštaj – ideje i saveti

Ulaganje u novo kupatilo, ili renoviranje postojećeg, je investicija za duži vremenski period. Zato, za kupatilski nameštaj i sanitarnu keramiku, važi sledeće: kvalitet mora da odgovara planiranom veku trajanja kupatila. Ipak, često smo u dilemi – kako do moderno opremljenog i funkcionalnog kupatila?

Dugoročno gledano, nema smisla opremiti novo kupatilo nameštajem i sanitarijom lošeg kvaliteta, koja će vam potrajati svega par godina. Takođe, ukoliko ste prinuđeni da pravite kompromise nauštrb ličnih preferencija – nikada nećete biti potpuno zadovoljni urađenim.

Vaš kupatilski nameštaj mora biti potpuno prilagođen vašim željama i potrebama, kao i raspoloživom prostoru. Ovo uključuje fleksibilnost u dimenzijama i materijalu, što znači da ćete nameštaj za kupatilo, po potrebi, raditi po meri.

Zato, dobro razradite i osmislite plan budućeg kupatila, pre nabavke nameštaja i ostalih elemenata.

U tekstu koji sledi, pokušaćemo da vam pomognemo savetima i idejama, kao i ukažemo na neke bitne kriterijume kod opremanja kupatila.

Šta je kombinacija kupatilskog nameštaja?

Ako su različiti elementi nameštaja za kupatilo već spojeni u celinu, kako bi se formirao određeni prostor, to se naziva kombinacija ili set nameštaja za kupatilo. Najmanja kombinacija je mali umivaonik uz pripadajući ormarić, pa onda slede veće dimenzije umivaonika uz odgovarajuće ormare. Ovi setovi mogu sadržati i različite komade polica, ormara, ogledala, lampi…

Ako se odlučite za neki od setova, obratite pažnju na tačne podatke o sastavu seta, kao i na dimenzije svakog pojedinačnog elementa, kako bi se bez problema uklopili u prostor koji im je namenjen.

Malo kupatilo možete vizuelno uvećati korišćenjem pločica velikog formata. One smanjuju površinu spojeva i stoga izgledaju mirnije. Ujednačenim dizajnom poda postižete isti efekat.

Kakav može biti nameštaj za kupatilo?

Prema mestu postavljanja, moderni kupatilski nameštaj može biti:

  • Zidni nameštaj za kupatilo
  • Podni nameštaj za kupatilo

U zidni nameštaj, logično, spadaju elementi koje kačimo na zid, kao što su: zidni umivaonici, ormarići, poluvisoke i visoke jedinice. Zidni nameštaj u kupatilu deluje lakše i ne preplavljuje prostoriju vizuelno. Zidni ormarići imaju manju dubinu od podnih, tako da nisu previše dominantni u prostoru. Pored navedenog, zidni elementi su lakši za održavanje, jer se oko podnih ormara mora čistiti sa svih strana, što iziskuje pomeranje, tako da svaki podni ormar postaje prepreka. Međutim, zidni nameštaj nudi manje prostora za skladištenje, i pogodniji je za manja kupatila.

Tipični podni nameštaj je ormar za veš-mašinu, koji zbog težine mašine i njenog načina rada, nema smisla kačiti na zid (mada postoje i zidni delovi koji se kače iznad mašine). Tu su i masivni ormarići na koje se montiraju nadgradni ili ugradni umivaonici, i koji pružaju veliki prostor za skladištenje, koji se može iskoristiti na zaista funkcionalan način. Ovi delovi kupatilskog nameštaja su masivni, ali i izuzetno korisni i upotrebljivi. U njih staje praktično sve što vam je u kupatilu potrebno. Naravno, ako imate mesta, uvek možete u kupatilo postaviti i klasični plakar, do plafona, koji će rešiti sve vaše potrebe oko skladištenja higijenskih potrepština.

Savet: ako se odlučite za sanitariju visokog sjaja (staklo, keramika, liveni mineral), trebalo bi da nameštaj u kupatilu bude sa mat završnicom, kako bi se postigla ravnoteža i izbegla preterano sjajna kombinacija različitih površina.

Opremite kupatilo u rustikalnom stilu

Stil „seoske kuće“ nikada ne izlazi iz mode. Prirodni i održivi materijali, udobni oblici i tople boje sa nostalgičnim detaljima, čine ovaj stil posebno prijatnim i plemenitim. 

Bilo da je prirodno, lakirano ili obojeno u belo – drvo je vodeći materijal nameštaja u rustičnom stilu. Možete ga koristiti kao pod, plafonsku ili zidnu oblogu, i kupatilski nameštaj. Toplina drveta, stilu „seoske kuće“ daje odlučujuću notu.

Drvene površine oplemenite detaljima od gline, keramike i pamuka, kao i ukrasnim ručkama od metala. Detalji od mozaika, kao i efektna samostojeća kada, učiniće vaše rustikalno kupatilo impresivnim.

Boje su sveže i pastelne, u kombinaciji sa prirodnim: bež, krem i karamel. Deseni su cvetni, etno ili karirani. Naravno, uvek možete stvoriti mediteransku oazu u svom domu – uz belu i plavu.

Dosta izuzetnih detalja za vaše rustično kupatilo, možete pronaći na buvljacima – starinsku oslikanu keramiku, posude za sapun, saksije od terakote i različite korpe od pruća, kojima samo treba, uz malo boje, povratiti stari sjaj.U online-prodaji vas očekuje veliki izbor kupatilskog nameštaja i pratećih detalja. Udobno se smestite u fotelju, i uživajte u kupovini bez stresa.

Predrag Konatarević

Read Previous

Kada i zašto izabrati metalnu konstrukciju za izradu objekta

Read Next

Najveći supermarketi u Srbiji – gde volimo da kupujemo

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *