Kupovina vikendice izvan grada – korisna ili nepotrebna investicija?

Kuća u prirodi

Vikendice su oduvek spadale u jedan od najvećih predmeta želja mnogih, kako mladih, tako i starijih. Dok su za decu vikendice idealan način da odmore od škole i provode vreme u prirodi, za mlade su one savršena lokacija za beg iz grada sa društvom, a za starije oaza mira, odmora i uživanja.

I zaista, ko ne bi želeo svoju vikendicu? 

Ipak, razlozi iz kojih vikendicu van grada nema baš svako su jasni: vikendice predstavljaju investiciju, ali i obavezu u smislu održavanja (burgije za metal, za drvo, kao i kompleti alata sigurno će vam biti neophodni u vikendici). Osim toga, toliko je kuća i apartmana van grada koji su stavljeni na izdavanje, da se postavlja pitanje ima li uopšte potrebe investirati u svoju vikendicu.

Pa, koliko je korisno investirati u svoju vikendicu van grada? 

Istražili smo umesto vas, a do čega smo došli predstavljamo u nastavku teksta. 

Investiranje u nekretnine uglavnom je pametno investiranje

Ukoliko vikendicu van grada posmatrate kao i bilo koju drugu nekretninu, što ona suštinski i jeste, shvatićete da kupovina vikendice može da bude i te kako korisna investicija

O drugim razlozima zbog kojih je vikendica korisna investicija ćemo kasnije, ali ako je posmatramo isključivo u finansijskom aspektu – ona definitivno može da bude vrlo isplativa.

Kao i sa svakom nekretninom, to koliko vikendica može da bude dobra investicija najviše zavisi od njene lokacije, izgleda, veličine i naravno, toga koliko sredstava u nju možete da uložite. 

U finansijskom smislu, dakle, vikendica može biti i te kako korisna investicija – ukoliko imate sredstava za ulaganje, kasnije možete ostvariti profit na njenoj prodaji, možete je izdavati, pa čak i napraviti više apartmana i ostvarivati značajnu dobit u vreme sezona. 

Ipak, vikendica se retko kupuje sa planom da se izdaje ili uskoro proda. Pa, koliko se u tom slučaju isplati ova investicija?

Vikendice kao način za uštedu na smeštaju

Kuća u šumi prekrivena snegom

Ukoliko često pobegnete van grada na vikend i za vreme odmora – posedovanje vikendice će se sigurno isplatiti. 

Izračunajte koliki su vam godišnji prosečni troškovi na smeštaj na putovanjima, ali ne samo vama, već celoj vašoj porodici – shvatićete da je posedovanje mesta na koje u svakom trenutku možete otići, a bez da platite boravak, vrlo isplativo i odličan način za uštedu na smeštaju, posebno kad je u pitanju velika porodica. 

Vikendica kao dugoročno dobra investicija

Ako ste pripadnici starije populacije i razmišljate o kupovini vikendice, sigurno na umu imate svoje penzionerske dane i to koliko bi bilo lepo da imate mesto na kom ćete u svakom trenutku moći da boravite u miru i prirodi, te uživate u starosti na najlepši način.

Ako ste, pak, pripadnik mlađe populacije, verovatno vam je u mislima i to da ćete u jednom trenutku proširiti porodicu, a da bi valjalo imati prirodnu oazu u kojoj će dete tokom raspusta uživati, a i u kome će cela porodica moći da provodi kvalitetno zajedničko vreme, van buke i gužve urbanog naselja u kome živite.

Kupovina vikendice se, dakle, isplati i u ovom smislu – predstavlja dugoročno dobru investiciju za srećniji život. 

Kad vikendica može da bude nepotrebna investicija?

Vikendica može da bude nepotrebna investicija ako nemate redovna i stabilna primanja, pa niste sigurni da li ćete moći da ulažete u nju, a novac koji biste dali na njenu kupovinu je sva ušteđevina koju imate.

Osim toga, vikendica može da bude nepotrebna i ukoliko je izuzetno daleko od grada u kome živite. Kao što joj samo ime kaže: “vikendica” je namenjena kratkom i brzom begu van grada za vikende i praznike, pa je poželjno da se do nje i stiže brzo.

U svim drugim slučajevima, čini se da je vikendica van grada i te kako korisna i dobra investicija. Pa, gde će biti destinacija vašeg mesta za beg od gradske gužve? Uživajte u svom privatnom raju!

mateo

Read Previous

Evo kako da školarca najbolje pripremite za početak školske godine

Read Next

Evo kako uskladiti način oblačenja sa vašim profilom ličnosti

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *