Ne dozvolite da vaš online posao trpi: Odradite migraciju analitike na vreme!

Piktogram

Google Analitika predstavlja jedan od najkorisnijih alata koji u svrhu unapređivanja poslovanja možemo da koristimo za praćenje saobraćaja na veb lokaciji i prikupljanje relevantnih podataka u datom kontekstu.

Samim time što svaki moderan biznis koji prepoznaje vrednost marketinga i postizanja veće vidljivosti na pretraživačima koristi upravo ovaj važan alat, podatak da isti izlazi iz upotrebe 1. jula ove godine će mnoge navesti da se zapitaju u vezi sa rešenjem koje sledi. Zbog toga je upravo ovo trenutak da se upoznamo (ukoliko to nismo učinili ranije) sa Google Analytics 4, čija će upotreba zvanično i u potpunosti zameniti staru Google Analitiku počev od pomenutog datuma.

U tekstu koji sledi ćemo se stoga baviti potencijalima koje prepoznajemo u GA4, pitanjima u vezi sa migracijom na ovu narednu generaciju izuzetno korisnog alata za praćenje i analizu podataka, kao i načinima na koje možemo sprovesti implementaciju istog ne bi li data promena dala rezultate kojima se nadamo.

Šta treba da znamo o GA4?

Kako je u martu protekle godine najavljeno, Universal Analytics će ove godine prestati da prikuplja podatke, ne bi li svoje mesto ustupio svom nasledniku – GA4. Google Analytics 4 je naredni korak u prikupljanju i analizi podataka, koji svojim korisnicima ima da ponudi značajne benefite.

Ne bi li ove prednosti koje sobom donosi GA4 zaista isplivale na površinu, veoma je važno da vaša GA4 migracija bude sprovedena valjano, tačnije da se u procesu implementacije GA4 oslanjate na informacije iz pouzdanih izvora, kakvi su resursi koje nudi Four Dots Data Tracking & Analytics tim. Ukoliko ne želite da kroz proces migracije prolazite samostalno, pred korisnicima ovog alata se nalazi i opcija rada sa stručnim kadrom kompanije Four Dots na konačnom prelasku na novi nivo analitike.

GA4 je u osnovi sasvim drugačija analitika u odnosu na onu koju smo do sada koristili, te je važno da znamo da ne dolazi do automatskog prenošenja trenutnih podataka na novi GA4 nalog. Zbog toga je zarad dobrobiti poslovanja vrlo bitno da se u proces migracije stupi na vreme, jer je činjenica da ona neretko zahteva i promene u podešavanjima Google Tag Menadžera i nije zadatak koji je moguće izvršiti instant.

Zbog čega je važno da otpočnete podešavanje GA4 naloga sada?

Podešavanje GA4 naloga je proces, kojem prethodi analiza trenutnih podataka, tačnije trenutnog Google Analytics naloga, što je veoma važno za postizanje željenih rezultata. Nakon kreiranja ovog naloga, sledi podešavanje prethodnih konverzija, događaja i metrika na nove GA4 opcije, a zatim i testiranje praćenja metrika i kreiranje automatskih dashboard marketing izveštaja.

GA4

Govorimo, dakle, o procesu, koji će zahtevati udeo stručnog kadra i samim time je za njega potrebno izvesno vreme. Sa druge strane, važno je da budemo svesni činejnice da će sa približavanjem datuma konačnog prestanka funkcionisanja stare Google Analitike liste čekanja i vreme implementacije biti sve duže.

Uzevši u obzir sve faktore, neophodno je da načinimo korak ka konačnoj migraciji i obezbedimo svom poslovanju pristup svim neophodnim relevantnim podacima, koji će neizostavno uticati na kreiranje poslovne i marketing strategije, dakle na odluke koje se tiču njegovog uspeha.

Koja je razlika između GA4 i Universal Analytics?

Universal Analytics i Google Analytics 4 se razlikuju u više od jednog pogleda. Pre svega mi sa GA4 dobijamo rezultate merenja na osnovu događaja i kontinuirano cross-platform i cross-device izveštavanje, što je drugačije od prethodnog iskustva koje imamo sa Google Analitikom i merenjem na osnovu sesija i prikaza staranica, kao i ograničenog izveštavanja.

U ovom kontekstu, GA4 nam donosi i neograničen broj pogodaka na mesečnoj bazi, ali će za upotrebu više od jednog prikaza izveštavanja korisnici morati da se prebace na komercijalni GA 360, dok će sa druge strane integracija BigQuery biti dostupna besplatno. Ove razlike predstavljaju razlog zbog kojeg nam Google nije omogućio migriranje istorijskih podataka sa Universal Analytics na Google Analytics 4 i zbog toga je važno pravovremeno prikupljanje i obrađivanje podataka.

Kako pravovremena migracija na GA4 doprinosi vašem poslovanju?

Ukoliko razmišljamo u odnosu na konkurenciju, važno je da imamo u vidu prednost koju možemo da dobijemo ukoliko blagovremeno otpočnemo proces obrade podataka i migraciju na GA4. U momentu kada oni nepripremljeni budu bili primorani da pređu na GA4 bez prethodno sakupljenih istorijskih podataka, doći će do značajnih gubitaka, dok će ovo istovremeno s druge strane biti sjajna prilika za one koji traže način da prestignu konkurenciju.

Neovisno o tome da li će oni spram kojih želimo da se izdignemo na tržištu biti svesni važnosti dobrog tempiranja pripreme za migraciju na GA4, sama činjenica da govorimo o prikupljanju i analizi podataka govori u prilog pozitivnom delovanju pravilne upotrebe ovog alata na svako poslovanje. Od toga koliko su relevantni podaci koje pratite i načina na koji ih prikupljate nesumnjivo zavisi vaša poslovna strategija, a samim time zavise i vaši krajnji rezultati.

Google Analytics 4 je alat koji će vam pružiti brojne važne podatke za formiranje efikasne marketing strategije. Upotrebom podataka sa veba i aplikacija (a bez kolačića) možete ispratiti put korisnika od inicijalne posete do konverzije. Počnite da se edukujete i pripremate za prelazak na GA4 što pre i zasigurno ćete uskoro iskusiti prve benefite upotrebe ove nove generacije analitike.

Sale R

Read Previous

Kako kreirati dobar oglas za prodaju nekretnine na internetu

Read Next

Četiri glavne prednosti mašine za sušenje veša

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *