Pelet – ekonomičan i ekološki prihvatljiv izbor

pelet-pakerice-za-pelet

Image by Freepik

U Srbiji, sve veća popularnost peleta rezultirala je povećanom dostupnošću ovog oblika čvrstog goriva. Korišćenje peleta za zagrevanje postaje sve popularnije zbog finansijskih i ekoloških benefita.

Proces proizvodnje peleta obuhvata usitnjavanje, sušenje i sabijanje biomase, bilo da se radi o drvetu ili drugom biološkom materijalu. Međutim, do sada su proizvođači postigli najbolje rezultate koristeći isključivo drvene stabljike kao sirovinu.

Zašto je pelet ekonomičan i ekološki prihvatljiv izbor?

Pelet je energent koji se odlikuje ekonomičnošću i prijateljskom nastrojenošću prema životnoj sredini. U poređenju sa drugim vrstama čvrstih goriva, sagorevanje peleta oslobađa manje štetnih gasova, čime se smanjuje negativni uticaj na životnu sredinu.

Proizvodnja peleta se zasniva na obnovljivim izvorima kao što su drvo i biomaterijali, što ga čini još privlačnijim izborom za zaštitu okoline i štednju novca. 

Osim navedenih prednosti u pogledu zaštite okoline i ekonomske isplativosti, pelet ima i druge pogodnosti u odnosu na druge energente:

  • Lako skladištenje: Pelet se može lako skladištiti u malim prostorima, poput podrumske ostave ili garaže. Zato je idealan za korisnike koji nemaju velik prostor za skladištenje energenata.
  • Visok energetski sadržaj: Pelet ima visok energetski sadržaj po jedinici mase, što znači da je potrebna manja količina peleta za postizanje iste toplotne energije kao kod drugih goriva.
  • Konzistentan kvalitet: Pelet se proizvodi u strogo kontrolisanim uslovima, što znači da je kvalitet peleta konzistentan i da ne sadrži nečistoće, kao što su vlakna ili kamenje, koji mogu da oštete opremu za grejanje.
  • Smanjena emisija pepela: Pelet sagoreva na čist način i proizvodi manje pepela u poređenju s drugim vrstama čvrstih goriva. 

Prednost peleta u odnosu na druge energenate u brojkama

S obzirom da se pelet dobija iz obnovljivih izvora energije, kao što su drvo i druge vrste biomase, ovo gorivo je privlačnije i ekonomičnije za korišćenje.

Na primer, jedan kilogram peleta može da proizvede do pet kilovat-sati toplotne energije, što je jednako količini energije koju daje jedan litar lož ulja. Zbog ovoga, pelet može biti dobra alternativa za zaštitu životne sredine i uštedu novca.

Pelet takođe ima visok energetski potencijal. Primer radi, bukov pelet sa energetskom vrednošću od 18.000 MJ/t može da zameni skoro 500 litara lož ulja, 600 kubnih metara prirodnog gasa i kilovat-sate električne energije.

Iako nakon sagorevanja sadrži mali procenat pepela, energetska iskorišćenost peleta iznosi do 98%, a nivo pepela koji ostaje nakon sagorevanja kreće se od 0,5% do 1%. Ovo značajno prevazilazi iskorišćenost drveta i uglja, čija vrednost ne prelazi 75%.

Zašto je proizvodnja peleta ključna za održivu energetsku budućnost?

Proizvodnja peleta igra ključnu ulogu u energetskom sektoru jer omogućava ekološki prihvatljivu i održivu alternativu fosilnim gorivima.

Ovaj proces zahteva vrlo malu količinu vode, što ga čini efikasnijim i isplativijim u odnosu na druge vrsteproizvodnje energije.

Takođe, proizvodnja peleta postaje sve automatizovanija i naprednija, što proizvođačima omogućava da proizvode kvalitetne pelete s konzistentnim performansama i vrhunskog kvaliteta.

Očekuje se da će s napretkom tehnologije proizvodnja peleta dalje rasti i igrati značajnu ulogu u zadovoljavanju globalnih energetskih potreba na ekološki održiv način.

Kako se pelet proizvodi?

Industrija proizvodnje peleta je relativno nova, ali zbog povećane potražnje za obnovljivim izvorima energije postaje sve popularnija.

Proizvodnja peleta se sastoji od pretvaranja različitih oblika biomase u čvrsto gorivo, kroz procese mlevenja, sušenja i komprimovanja drveta ili drugih biomaterijala u male cilindrične pelete.

Prvi korak u ovom procesu je izbor odgovarajuće vrste biomase, koja može uključivati piljevinu, poljoprivredni otpad, strugotine ili slamu. Nakon toga, biomasa se suši na manje od 10% vlage kako bi se osigurala pravilna obrada i sagorevanje.

Nakon sušenja, materijal se melje u fini prah i prenosi u mlin za pelete. Tamo se komprimuje i oblikuje u već pomenute male cilindre, koji se koriste kao čvrsto gorivo.

Kako pravilno pakovanje utiče na kvalitet peleta?

Kada se radi o proizvodnji peleta, pakovanje igra podjednako važnu ulogu kao i sam proces drobljenja, sušenja i hlađenja. Izbor prave pakerice zavisi od vrste materijala koji se koristi, poput drva, uglja, recikliranog materijala ili životinjskog otpada, kao i od proizvodnog kapaciteta.

Dobra pakerica za pelet osigurava da proizvod bude pravilno skladišten, transportovan i isporučen bez oštećenja ili kontaminacije. Precizno merenje težine, brzo punjenje i dobro zaptivanje su ključni faktori u ovom procesu, kako bi se sprečio prodor vazduha i vlage u džakove.

Pored toga, kvalitetno pakovanje peleta podrazumeva da će svi džakovi biti jednake veličine, što korisnicima olakšava rukovanje i skladištenje, smanjuje otpad i sprečava gubitak proizvoda, što je posebno važno u komercijalnim svrhama. 

Ukratko, pravilno pakovanje peleta održava kvalitet proizvoda, a kupci dobijaju proizvod bez prosipanja i oštećenja, čime se osigurava željeni kvalitet grejanja. 

Održivi pelet: Ekološki prihvatljiv izvor energije

Sirovine za proizvodnju peleta često dolaze iz drugih industrija kao sekundarne sirovine, a sam proces proizvodnje minimizuje količinu otpada.

Stoga se očekuje da će ovaj održivi izvor energije i dalje ostati popularan u budućnosti.

Pelet je ekološki prihvatljiv, svestran i ekonomičan izvor energije. Njegovo sagorevanje proizvodi topao i ugodan plamen, što ga čini idealnim izborom za grejanje tokom hladnih večeri. 

Zato pređite na korišćenje peleta i uživajte u udobnosti i uštedama koje on pruža.

admin

Read Previous

Tri saveta kako da se sjajno provedete za doček Nove godine

Read Next

Najčešće greške koje se prave prilikom selidbe i kako ih izbeći

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *