Pozadinsko osvetljenje za TV – Šta je i kako se može popraviti?

Par gleda Netflix

Važan segment svih modernih televizora jeste upravo pozadinsko osvetljenje za TV, koje je na bazi rada LED dioda. Ono ovom uređaju pomaže u funkcionisanju, ali se i relativno brzo kvari, međutim, ovaj problem može se i lako premostiti.

Savremeno doba i nova znanja

Tehnika nam je umnogome olakšala život i promenila navike, ali i proširila znanja i vidike budući da nam je faktički danas svima neophodno makar minimalno znanje iz elektronike. Tako ćemo lakše znati šta može biti kvar na našem uređaju, na primer šta je to pozadinsko osvetljenje za TV, koliko bi popravka otprilike mogla da nas košta i gde da potražimo pomoć.

Naravno, tu je i internet, ali je važno da znamo i šta pretražujemo, kako bismo dospeli na pravi put. Postoje brojni portali, sajtovi i video-klipovi, pa i časopisi, stručna literatura ili forumi, gde ćemo doći do brojnih saveta, smernica i sugestija o problemima uređaja, načinima popravke, da li da budemo sami svoj majstor ili da se uputimo ka profesionalcu.

Signal na televizoru

Iako svaki uređaj ima svoj vek trajanja – danas sve kraći – i često se pojavljuju novi modeli uređaja, nove serije, sa modernijim opcijama i boljim tehničkim rešenjima, ipak, kada nešto posedujemo, treba o tome voditi računa i reagovati i na najmanji kvar kako se ne bi produbio i kako bi nas dati uređaj što duže služio.

Pošto gotovo da nema domaćinstva bez televizora, jedan od prvih signala da nešto nije u redu jeste promena boje. Javlja se uglavnom promena boje ili potamljivanje slike, na pojedinim delovima ili u celosti. To znači da se svetlost ne prostire pravilno i ravnomerno, već da je problem u pozadinskom osvetljenju za TV, danas najčešćem kvaru.

Čemu služi i kako se popravlja pozadinsko osvetljenje za TV?

Savremeni LED televizori, nezavisno od brenda, funkcionišu na isti način, odnosno LED diode potpomažu stvaranju slike. One neprestano rade kako bi se svetlost emitovala, što znači da vremenom mogu sagoreti i na taj način dolazi do narušavanja intenziteta i kvaliteta boje, pa i do menjanja nijansi. Krajnji kvar jeste kada potpuno sagore, pa ekran postane potpuno taman. Grupisane LED diode čine pozadinsko osvetljenje za TV, pri čemu se tokom popravke može promeniti jedna dioda, ali i čitav niz, odnosno sve LED trake. Ovi se elektronski delovi mogu kupiti zasebno u mnogobrojnim prodavnicama koje prodaju elektroniku, međutim, uvek je bolje uređaj odneti u ovlašćeni servis ili kod pouzdanog majstora kako bi se ovi segmenti ispravno zamenili i kako se ni bi oštetili već inače osetljivi paneli.

 Prvi korak

 Ako smo se prvi put susreli s ovim problemom, u pretraživač možemo ukucati i ’pozadinsko osvetljenje za TV cena’ kako bismo videli ko sve nudi usluge servisiranja i kako se kreću cene materijala i popravke. Problem sa pozadinskim osvetljenjem za TV je rešiv, ali ipak treba biti obazriv i sagledati sve opcije. Jedno je ipak sigurno: bez obzira što savremeno doba donosi nova saznanja, ne treba se olako upuštati u stvari koje ne znamo da ne bismo napravili još veću štetu.

mateo

Read Previous

Šta sve uključuje štampa velikih formata? Od plakata do brendiranja vozila

Read Next

Šta treba da znate o pločicama za kupatilo

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *