Rani simptomi trudnoće – kako ih prepoznati

trudnica-rani-simptomi-trudnoće

Foto: Unsplash.com

Svaka žena je drugačija, pa tako postoje i različita iskustva u trudnoći. Ipak postoje neki uobičajeni simptomi koje će većina žena primetiti već u prvim nedeljama nakon začeća. Čak i pre izostanka menstruacije, mogu se javiti umor, osetljivost u grudima, mučnine.

Neki od ranih znakova trudnoće mogu podsećati na efekte PMS-a ili biti uzrokovani hormonalnim poremećajima. Dakle, činjenica da primećujete neke od ovih simptoma ne znači nužno da ste trudni. Jedini način da se to pouzdano utvrdi jeste test na trudnoću.

Izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije je najočigledniji rani simptom trudnoće i onaj zbog kog se većina žena odlučuje da uradi test. Međutim, treba znati da trudnoća nije uvek razlog za propuštenu menstuaciju ili njeno kašnjenje. Neki drugi hormonski poremećaji, nagli porast ili gubitak kilograma, stres ili umor takođe mogu biti uzrok. Kod nekih žena do izostanka menstruacije dolazi i kada prestanu da uzimaju pilule za kontracepciju.

Ipak, ako menstruacija izostane a postoje realni izgledi da ste trudni, onda je najbolje uraditi test. Ukoliko niste sigurni u pouzdanost kućnih testova, laboratorijski potvrđena rana trudnoća otkloniće vam sve sumnje. Ovaj test na trudnoću radi se iz krvi i može pokazati pozitivan rezultat već 11 dana nakon začeća.

Tačkasto krvaranje i grčevi

Jedan od najranijih znakova trudnoće je tzv. tačkasto krvarenje ili tačkasti iscedak, koji mogu i ne moraju pratiti grčevi. Pošto dođe do začeća, oplođeno jajašce se veže za zid materice što se kod nekih trudnica manifestuje implantacijskim krvarenjem. Javlja se negde od šest do 12 dana nakon oplodnje jajne ćelije. S obzirom na to da grčevi podsećaju na menstrualne grčeve, mnoge žene pomešaju ove simptome sa menstruacijom.

Nakon krvarenja, može se pojaviti i mlečni iscedak iz vagine. Ovo je povezano sa zadebljanjem zidova vagine, koje počinje gotovo odmah nakon začeća. Kod nekih žena ova sekrecija se može nastaviti i tokom trudnoće i uglavnom je bezopasna i ne zahteva lečenje. Međutim, ako je neprijatnog mirisa ili ga prati neugodan osećaj svraba i peckanja, obavezno se morate javiti ginekologu te proveriti da li nije neka bakterijska ili gljivična infekcija u pitanju.

Osetljive i blago natečene grudi

Pojačana osetljivost grudi i njihova blaga natečenost neretko su pokazatelj da ste trudni. Ovaj simptom se javlja zbog povišenog nivoa estrogena u telu, već u prve dve – tri nedelje trudnoće. Grudi su otežale i mogu biti čak i bolne na dodir. No, kod nekih žena ovakva osetljivost se može javiti i svaki put kada treba da dobiju menstruaciju. Ipak, postoji promena na grudima koja se ne može pomešati sa PMS-om. Ako areole, tj. krugovi oko bradavica potamne i poveća im se prečnik, to je definitivno znak da je došlo do začeća.

Pošto se telo žene navikne na novi nivo hormona u telu, osetljivost grudi bi trebalo da se ublaži.

Umor i pospanost

žena-odmara-na-krevetu
Foto: Unsplash.com

Čitavo prvo tromesečje trudnoće prati osećaj tromosti, umora i pospanosti. Glavni krivac za ovaj simptom jeste povećan nivo progesterona, ali osim toga postoje i drugi uticaji. Niži nivo šećera u krvi, nizak krvni pritisak i pojačano stvaranje krvi su neki od faktora koji mogu doprineti da se osećate umorno. Zbog toga je veoma važno za trudnicu da u ovom periodu naročito odmara i pojača unos proteina i gvožđa, ne bi li ojačala.

Mučnina (sa i bez nagona za povraćanjem)

Jutarnje mučnine su sasvim izvesno jedan od najpoznatijih ranih simptoma trudnoće. Mogu se javiti čak i nekoliko dana nakon začeća, premda je veća verovatnoća da se njen intenzitet pojača oko 6. nedelje trudnoće sa naglim porastom hormona. Iako su najčešće ujutro, mogu se javiti u bilo koje doba dana.

Takođe, neke žene žude ili ne mogu podneti određenu hranu kada zatrudne. To je povezano sa hormonalnim promenama. Efekat može biti toliko jak da čak i pomisao na nekad omiljenu hranu može izazati nagon za povraćanjem. Vrlo je moguće da mučnina, averzija ili žudnja prema hrani potraju tokom cele trudnoće, ali se kod mnogih žena svi ovi znaci smanjuju oko 14. nedelje.

U svakom slučaju, od izuzetnog značaja je za zdravlje trudnice i bebe da se u tom periodu (a i kasnije) ishrana bazira na namirnicama visoke nutritivne vrednosti.

Osetljivost na mirise

Tanjir pun zdravog povrća sa avokadom, leblebijama i paradajzom
Foto: Unsplash.com

Kod nekih trudnica može se javiti i pojačana osetljivost na mirise – zbog povišenog nivoa estrogena u telu. Međutim, osim toga što ovaj neobičan simptom može biti znak trudnoće, neretko je i prateći efekat PMS-a.

Nadimanje

Nadimanje nije retko u predmenstrualnim danima, no ponekad može biti i jedan od ranih simptoma trudnoće. Naime, povećan nivo progesterona u telu prouzrokovan trudnoćom usporava sistem za varenje, zadržava gasove u crevima i izaziva neugodan osećaj nadutosti.

Učestalo uriniranje

Učestalo mokrenje je simtom koji prati celu trudnoću, a počinje otprilike dve nedelje nakon začeća. To znači da i pre izostanka menstruacije možete prepoznati ovaj znak. Ovo se događa zbog toga što se bubrezi pripremaju za filtriranje dodatnog otpada – zbog bebe. Rastuća materica takođe počinje da pritiska bešiku i nivo progesterona se povećava, što rezultira čestom (ili stalnom) potrebom da se mokri tokom trudnoće.

Povišena temperatura

U periodu ovulacije, zajedno sa progesteronom temperatura tela raste (kada imate menstruaciju, pada). Ukoliko zatrudnite, od tog trenutka telesna temperatura biće povišena i ostaće tokom čitave trudnoće. Pratite i merite temperaturu i ako je 18 uzastopnih dana nakon ovulacije povišena, to je dobar znak da ste trudni.

Još neki (retki) simptomi trudnoće

Promene raspoloženja, vrtoglavice, glavobolje i konstipacija mogu takođe biti znaci trudnoće. Promena nivoa hormona je glavni izazivač svih ovih stanja. Premda su ovi znaci individualni i mogu izostati, nije nemoguće da već u prvom trimestru trudnica oseti česte glavobolje i bolove u leđima. Zbog širenja krvnih sudova, hipotenzije i niskog šećera u krvi, pored vrtoglavica može doći i do nesvestica.

Na kraju, važno je reći i to da trudnica može imati sve ove simptome, ali i da to može biti samo jedan ili dva. Ukoliko bilo koji od ovih znakova postane naporan i stvara velike smetnje, u dogovoru sa ginekologom treba napraviti plan kako bi se lakše podneli a trudnoća protekla što mirnije i bezbrižnije.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Gde se nalaze najluksuzniji hoteli na svetu

Read Next

Koji su to ručni alati neophodni svakom domaćinstvu

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *