Renoviranje kupatila: koliki su troškovi adaptacije

kupatilo

Foto: Pixabay.com

Razmišljate o renoviranju kupatila, ali ne znate za koji dizajn da se odlučite i koliko košta ta investicija. Otmeno i luksuzno sa širokim krovnim prozorima, sa pločicama vrhunskog kvaliteta, kupatilo sa esktravagantnim detaljima i sanitarnim elementima elegantnih linija – zvuči savršeno, zar ne?

Međutim, mnogi odustanu pošto izračunaju cenu za takvo savršenstvo. Pored kupovine svih potrebnih materijala, neophodno je angažovati stručnjake iz raznih oblasti – od građevinaca, preko vodoinstalatera do keramičara. Renoviranje kupatila definitivno spada u jedan od finansijski najizazovnijih projekata za domaćinstvo.

Da li je moguće renovirati i sa ograničenim sredstvima i koliko zapravo košta preuređenje kupatila? Pripremili smo pregled troškova koji prate ovaj proces, te se i sami možete uveriti da li je istina ili mit tvrdnja da je adaptacija kupatila veliki izdatak.

Koliko košta renoviranje kupatila?

U zavisnosti od toga da li se upuštate u preuređenje manjeg obima koje je uglavnom estetske prirode, ili pak menjate zidove, keramiku i sav kupatilski nameštaj variraće i cena adaptacije kupatila. Ukoliko ste rešili samo da okrečite i napravite manje izmene koje ne uključuju rad majstora, onda će za vas renoviranje biti brz, lak i ne toliko skup projekat.

Međutim, ako vaši planovi adaptacije podrazumevaju građevinske radove, zamenu podova, zidnih pločica, sanitarija i vodovodnih cevi, troškovi će biti mnogo veći. U tekstu koji smo pripremili za vas govorimo o izdacima koji vas čekaju upravo u tom drugom slučaju.

Troškovi rušenja starog kupatila

renoviranje-kupatila
Foto: Pixabay.com

Prvi korak u preuređenju kupatila jeste njegovo rušenje, a sa njim dolaze i prvi troškovi. Najpre se skidaju stare sanitarije, pločice i sva kupatilska galanterija. Potom sledi uklanjanje dotrajalih vodovodnih i kanalizacionih instalacija. Potrebno je spakovati šut i odvesti do deponije.

Izdaci koji vas u ovoj fazi radova očekuju variraju od veličine kupatila, kao i od udaljenosti deponije, a kreću se od 120 do 150 evra. Na cenu može uticati čak i spratnost stana, kao i to da li zgrada ima lift ili ne. Pored ovih troškova, postoje i oni manji, prateći, koji se tiču potrebnog materijala: kupovina džakova za odlaganje šuta, kupovina najlona i krep trake za pokrivanje hodnika i nameštaja koji želite zaštititi od prašine. Dakle, dodajte na spisak još 40 evra.

Ugradnja novih vodovodnih i kanalizacionih instalacija

Renoviranje kupatila u starijim zgradama podrazumeva i obaveznu zamenu vodovodnih instalacija. Ako ostavljate isti raspored sanitarija u kupatilu, onda će vas usluge vodoinstalatera koštati manje nego u slučaju kada pomerate mesta odvoda. Cena će zavisiti i od tipa zida u koji se nove cevi ugrađuju. U ovoj fazi radova troškovi variraju od 350 pa do 500 evra, uključujući sumu potrebnu za kupovinu svih cevi, ventila, fitinga i drugih materijala.

cevi-vodoinstalacije
Foto: Pixabay.com

Hidroizolacija i elektroinstalacije

Pre nego što se pređe na ozbiljne keramičarske radove, lepljenje pločica i krečenje, bitan segment u adaptaciji kupatila jeste zamena elektroinstalacija. Možda su utičnice u vašem kupatilu dobre, a možda je potrebno doraditi ih ili potpuno zameniti. Takođe, električaru treba prepustiti proveru rasvete, kako plafonske tako i dodatne. Usluge elektroinstaltera u proseku koštaju oko 100 evra. Međutim, u slučaju većeg obima posla ili kupatila većih dimenzija, ovo može biti i duplo veći izdatak. Pored majstora morate platiti još i nove utičnice, kablove i ventilator, što je još 50 evra. Na ovaj spisak treba dodati i kupovinu ogledala sa sijalicom, ukoliko se odlučite za takav detalj. To je dodatnih 50 evra.

Izrada hidroizolacije je poželjna upravo po sređivanju električnih, vodovodnih i kanalizacionih elemenata. Za materijal je potrebno izdvojiti oko 60 evra, a za usluge majstora oko 100 evra.

Keramičarski radovi i krečenje

Pošto vodoinstalater i električar završe svoj deo posla u kupatilo ulaze keramičar i moler. Kupatilo se priprema za fine keramičarske radove i finalno krečenje.

Pripremni keramičarski radovi

Pre finog ravnanja zidova i konačnog lepljenja novih pločica, majstor ima ozbiljan posao oko popunjavanja šliceva za vodovodnu i kanalizacionu instalaciju, kao i elektroinstalacije. Ukoliko je u planu renoviranja zidanje kade, ovaj korak se obavlja odmah posle toga. Izliva se i cementna košuljica na podu, tako da svaka tačka bude viša od slivnika. Cena ovih radova u proseku iznosi 5 do 10 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga koliko je potrebno ravnati zidove. Prema tome, usluge keramičara za ovu fazu renoviranja za kupatilo prosečne veličine iznose oko 100 evra.

Naravno, na taj iznos dodaju se i troškovi kupovine materijala: lepak, pesak, cement, stirodur, gipsane table, mašinski malter. Količinu potrošnje i vrstu materijala diktira prvobitno stanje u kom se nalazi kupatilo, te nije moguće napraviti ni okvirnu procenu troškova.

Lepljenje pločica

Dolazimo do glavnog dela adaptacije kupatila, odnosno do one faze koja je okrenuta estetici – odabir kvalitetnih keramičkih pločica i njihovo lepljenje. S obzirom na to da postoji veliki raspon u cenama keramike, ukupan trošak zavisiće od ličnih afiniteta i ograničenja budžeta. Pločice domaćih proizvođača vas mogu koštati od 8 evra po kvadratu, dok će one iz uvoza biti skuplje. Za italijansku i špansku keramiku u proseku treba izdvojiti oko 20 evra po metru kvadratnom.

Svakako, pored pločica postoje i drugi materijali neophodni da se ova faza radova uspešno završi, poput lepka i fugomala. Za kupatilo prosečne kvadrature od 20 m2 materijal bi koštao oko 80 do 150 evra – do 10 džakova lepka, tri kantice fugomala, dva pakovanja krstića.

Usluge lepljenja keramičari naplaćuju od 10 do 16 evra. To znači da bi za kupatilo pomenute kvadrature majstor uzeo “za ruke”od 170 do 200 evra.

Krečenje plafona

Kada ispratite keramičara, u kupatilo stiže moler. Materijal za krečenje plafona koštaće vas oko 30-40  evra – potrebna vam je glet masa i boja. Ako na plafonu nema većih oštećenja, majstor će svoje usluge krečenja naplatiti 3 do 3,5 evra po kvadratu.

Postavljanje novih sanitarija i galanterije

Na kraju, stižemo do poslednje faze renoviranja kupatila. Oko 60 evra je potrebno za kupovinu sifona, guma, ventila i raznih šrafova za montiranje sanitarija i bojlera. Majstori obično naplaćuju od 10 do 30 evra montiranje sanitarija po komadu, a postavljanje tuš kabina može vas koštati i 60 evra.

kupatilo
Foto: Pixabay.com

U zavisnosti od toga da li se opredelite za jeftiniju ili nešto luksuzniju varijantu opremanja kupatila, sanitarije i njihovo postavljanje mogu vas koštati od 100 do 400 evra. Sličan je raspon cena i za kupatilski nameštaj – kreće od 100 evra do 400 evra. Kade i tuš kabine mogu se naći po ceni od 200 do 300 evra, premda postoje i luksuzne varijante sa posebno integrisanim tehnologijama koje koštaju i 1000 evra.

Ekstra trošak je kupovina novog bojlera za koji u proseku treba izdvojiti oko 200 evra.

Konačna računica

Sada kada smo napravili pregled svih troškova koji vas očekuju kada renovirate kupatilo, i više je nego jasno da je preciznu sumu nemoguće napraviti. Konačan iznos zavisi od mnogo faktora, od materijala koje ćete koristiti, izbora sanitarija, nameštaja, kao i od toga kojim majstorima ćete poveriti ovaj važan zadatak.

Sasvim je sigurno da u ovaj zahtevan projekat treba ući sa dobrim planom i budžetom koji prelazi sumu od 1000 evra.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Saveti za preduzetnike: kako zaposliti pravu osobu u firmi

Read Next

Evo šta bi svaki moderan poslovni prostor trebalo da sadrži

One Comment

  • Vaši savjeti su zaista dragocjeni. Mnogo Vam hvala na ovako detaljnom planu. Pretposravljam da su sada cijene porasle za određeni postotak jer je ovo 2022. godina. Ali redosljed koraka je isti.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *