Saveti oko izbora sobnih vrata za vaš dom

Enterijer kuće, sobna vrata

Uređenje doma za mnoge je zadovoljstvo, a za neke i briga i muka. Najčešće je ovaj drugi slučaj kada postoji ograničen budžet, pa se gleda da se izabere nešto što je najbolje za što manje para. Najviše novca prilikom renoviranja doma ide na stolariju, podne podloge i sve ono što zapravo čini osnovu svakog stana i kuće. Prozori i vrata ogledalo su svakog doma, te je dobro pronaći neke savete oko izbora tako bitnih elemenata.

Ne žurite – najbolja sobna vrata su ona koja se biraju polako

Sobna vrata se po nekom nepisanom pravilu uklapaju u celokupan enterijer. Zato se i uglavnom savetuje da se prvo osmisli izgled celokupnog prostora, pa tek onda dolazi izbor vrata. Jer, bolje je uklapati vrata u neterijer nego ceo enterijer prilagođavati vratima. Najbolja sobna vrata su ona koja se uklapaju u postojeće okruženje, ali ujedno daju specifičan pečat prostoru. Saveti su dostupni na mnogim mestima – od stručnjaka za enterijer do besplatnih saveta na internetu.

Kako izabrati materijal, boju i dizajn

Kada potražite sobna vrata na internetu, pretraživač će pokazati mnogobrojne modele, pa donošenje odluke ne može biti lako. Često se savetuje, na primer, da se boja vrata bira u skladu sa veličinom prostorije. Tu važi ono staro pravilo da se za manje prostorije biraju svetlije boje, dok se tamnija boja vrata dobro uklapa u veće prostorije. Međutim, iako se na prvi pogled bela vrata čine dosadnim, to ne mora biti tako, jer se mogu izabrati bela vrata od kvalitetnog mahagonija, ili sa određenim reljefima. Takođe, bela vrata se dobro uklapaju u moderan izgled prostorija. Ono što je veoma moderno u poslednje vreme jeste natur boja (svetla boja drveta), koja em izgleda moderno, em je savršen izbor za manje prostore. Ukoliko želite da stavite poseban akcenat na vrata, najbolja sobna vrata za vas su ona koja su presvučena folijom u boji ili u neobičnom i nesvakidašnjem dizajnu. Sobna vrata se obično rade od drveta, medijapana i iverica, dok su PVC i aluminijumska vrata pre svega za spoljašnjost.

Bitan je izgled, ali i funkcionalnost

Sobna vrata umnogome utiču na estetiku celokupnog doma, ali ne treba zanemariti i funkciju koju treba da obavljaju. Za spavaće sobe se biraju vrata koja pružaju dobru zvučnu izolaciju, koja su masivna i teška da bi tu funkciju mogla da ispune. Ono što se ne preporučuje za spavaće sobe, kao prostorije u kući koje su nakon kupatila najintmnije, jesu stakleni elementi na njima, i uopšte staklena vrata.

Štokovi za vrata i brave

Štokovi za vrata su takođe neodvojivi deo izgleda enterijera, i predstavljaju sklad sa sobnim vratima. S druge strane, štokovi mogu biti i potpuno drugačiji od vrata i time oneobičiti prostor i učiniti ga jedinstvenim. Funkcija vrata u velikoj meri zavise od brave, koja takođe ima i estetsku ulogu, te je pored kvalitetne brave potrebno izabrati boju i stil koji se uklapa uz sve ostalo. Ipak, izuzetno je važno da brava i šarke savršeno funkcionišu, da ne bi dolazilo do nemilih situacija gde ne mogu da se otključaju ili da se prilikom otvaranja i zatvaranja čuju, i time remete harmoniju prostorije prvenstveno namenjene za odmor.

mateo

Read Previous

Zapamtite ovih 15 tajni profesionalnih kuvara, koje možete saznati samo u školama za kuvare

Read Next

Očistite kuhinju na tri jednostavna načina- tako da bude kao nova!

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *