Očistite kuhinju na tri jednostavna načina- tako da bude kao nova!

Čišćenje kuhinje može da bude zamorno kada ne znate odakle da krenete i šta da prvo dohvatite u ruke i oribate. Nije poenta brisati i trljati radne delove, pločice ili frižider sve dok vas ruke ne zabole. Za svega nekoliko minuta možete ubiti sve bakterije i osvežiti prostor, tako da zablista! 

Stvorite rutinu čišćenja i podelite zadatke prema važnosti

Jasno je da želite da prostor za pripremu hrane blista svakog dana, kako bi bili zaštićeni od bakterija koje se nakupljaju na radnoj površini. Zaista, kuhinja jeste mesto koje vrvi od mikroorganizama ukoliko ne obraćate dovoljno pažnje na njeno redovno održavanje! Za mnoge domaćice, kuhinja je centar svih dešavanja u kući – ovde se pripremaju obroci, okuplja porodica, a ponekad završavaju i drugi važni kućni poslovi (primera radi, peglanje uz pomoć Philips parne stanice).

Naravno, nema potrebe za svakodnevnim ribanjem sanitarija u kuhinji, umarate se i trošite vreme. Umesto toga posvetite se temeljnom nedeljnom čišćenju koje je sasvim dovoljno. Na dnevnom nivou se pobrinite da sudovi budu čisti kako ostaci hrane ne bi stvorili neprijatan miris i mikrobe koji će se širiti gde god stignu! Na grubo prebrišite zaprljane površine i iznesite otpadke. Mašina za pranje sudova uvek je dobar izbor za prljavo posuđe. Najbolje je uključujte uveče, pred odlazak u krevet. Pritom je u večernjim satima struja jeftnija tako da ćete štedeti novac i buditi se sa čistim sudovima! 

Ako niste u mogućnosti da sebi priuštite mašinu za pranje sudova, moraćete to obaviti na uobičajan način u sudoperi, koju pre samog pranja treba napuniti do pola toplom vodom. Dodajte deterdžent tako da napravite penu i ubacite prljavo posuđe u vodu.Pustite da odstoji kako bi ostaci hrane spali sami od sebe i zadržali se u vodi, tako da sudove bukvalno samo isperete i odložite na mesto. Ne morate ih ribati rukama i jakim deterdžentima isušiti svoju kožu! 

E dobro, sad kada su sudovi čisti predahnite do dana koji ste odredili za temeljno čišćenje kuhinje! 

Vaša kuhinja će zablistati uz čudesnu mešavinu vode i alkohola – evo i kako! 

Kako bi lako i temeljno očistili radnu ploču i pločice u kuhinji treba misliti na vreme na materijale u trenutku kada uređujete tj. renovirate svoj dom. 

Mnogo je lakše održavati mermene ploče za kuhinju jer ne zahtevaju jak pritisak prilikom ribanja, trpe i jača sredstva za čišćenje, manje se habaju itd.

Kvalitet ih izdvaja od drugih, na mermeru se ne lepe masne naslage tako da će radna ploča uz malo truda uvek biti besprekorno čista. 

Pločice možete prebrisati vlažnom pamučnom krpom, ili pomešati toplu vodu sa nekoliko kapi deterdženta kako bi osvežili prostor mirisom. Ukoliko izaberete ovu opciju dobro iscedite krpu, kako pena ne bi ostajala na pločicama. Zaista nema potrebe za penušavim ostacima kada se u jednom potezu nečistoće skidaju sa pločica vaše kuhinje! 

Istom mešavinom možete prebrisati radne delove i njihovu unutrašnjost. Ukoliko kuhinju koristite konstatno, praveći različite đakonije od mesa površinu radnih delova dezinfikujte alkoholom i vodom. Pomešajte destilovanu vodu i alkohol u razmeri 60:40. Na taj način ćete osigurati čist prostor na kom možete pripremati hranu i uživati u njenom ukusu! 

Temeljno čišćenje kuhinje je poželjno na nedeljnom nivou jer se masne mrlje neće taložiti tako da ćete u gotovo jednom potezu, otkloniti nečistoće. Kako bi sačuvali vreme za odmor, u kuhinji poređajte praktično posuđe! Posuđe koje koristite često stavite u odvojen deo, tako da ga pronalazite za svega nekoliko sekundi. Izbećićete nervozu i uštedeti vreme prilikom kuvanja. 

Očistite frižider i zamrzivač za svega deset minuta, sodom bikarbonom!

Jednom mesečno izvadite sve namernice iz frižidera i zamrzivača a zatim ih isključite iz struje. Pripremite mešavinu od jednog litre vode i dve velike kašike sode bikarbone. Neka voda bude topla kako bi se soda brže rastvorila. Zatim natopite krpe i prebrišite police frižidera i unutrašnjost vrata, isto treba uraditi i sa zamrzivačem. 

Soda bikarbona i voda ukloniće fleke i neutralisati miris iz frižidera i zamrzivača, tako da uređaji budu kao novi. Potrebno je desetak minuta za temeljno čišćenje, a sve u cilju da hrana ostane sveža i zdrava u uređajima za hlađenje. Nipošto ih nemojte prati deterdžentima jer će sa sobom ostaviti miris koji će kasnije upiti voće i povrće

Uz prethodne savete vaša kuhinja će odisati svežinom a vi napokon neće morati satima da ribate prostor i oštećujete kožu svojih ruku. Bićete lepi, srećni i odmorni a to je najmanje što zaslužujete! 

admin

Read Previous

Saveti oko izbora sobnih vrata za vaš dom

Read Next

Kako da koža lica bude bez mane

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *