Sejšeli – ostrva za odmor iz snova

Sejšeli su mnogima veliki izazov, a motiv da se otputuje tamo više je od obične želje za nezaboravnim odmorom. Putovanje na Sejšele simbolizuje uspeh u materijalnom, romantičnom i duhovnom smislu, zato što ovaj mali i veoma razuđeni arhipelag – država, predstavlja jednu od najekskluzivnijih turističkih destinacija na svetu. 

Pametno osmišljena, njihova politika razvoja turizma zasniva se na vrlo jednostavnom ekonomskom principu – na veoma visokim cenama usluga. Tako su se Sejšelska ostrva sačuvala od masovnog turizma koji bi ih “sažvakao” veoma brzo i omogućila opstanak ranjivog eko sistema i opušteno uživanje “izabrane” klijentele u njegovim prirodnim lepotama. 

Od početka sedamdesetih godina prošlog veka, kada je internacionalni aerodrom na ostrvu Mahe počeo sa radom, a posebno od proglašenja nezavisnosti 1976. godine, turizam beleži kontrolisani porast, da bi danas učestvovao u godišnjem bruto nacionalnom proizvodu države (BDP) sa 25%. Republika Sejšeli, odnosno arhipelag od 115 ostrva raštrkanih u Indijskom okeanu, koji teritorijalno pripada afričkom kontinentu, nije imao domorodački narod starosedelaca. Ostrva su otkrili francuski mornari i na njima osnovali trgovačku postaju sredinom XVIII veka. 

Unutrašnju zonu razuđenog arhipelaga čini četrdesetak granitnih ostrva od kojih su najvažnija i turistički najatraktivnija, Mahe, zatim Pralen (Praslin), La Dig (La Digue) i Siluet (Silhouette). Ostalih sedamdesetak ostrva su koralni atoli. Na ostrvu Mahe živi najveći broj stanovnika malene države, 4/5 od ukupno 96 hiljada žitelja, a većina naroda pripada etničkoj grupi Sejšelskih Kreolaca.

Sejšeli, još jedna u nizu destinacija koje predstavljamo na našem sajtu, nude mnogo toga, a šta sve treba da znate pre nego što posetite ovaj rajski arhipelag – pročitajte u nastavku teksta.

Putovanje na Sejšelska ostrva – kada, gde i kako?

Na Sejšelska ostrva se može otputovati u svako doba godine. Pošto se nalaze na južnoj hemisferi, blizu Ekvatora, klima je prijatna, a temperatura stabilna i kreće se između 25 i 32 stepena Celzijusa. Pitanje je samo kada je vlažnije, u kom periodu godine pada više kiše, ali to su tropski pljuskovi koji dolaze i prolaze „filmskom brzinom“. Statistika kaže da vlažnija – „hladna“ sezona obuhvata period od decembra do marta, a „suvi“ – topliji deo godine traje od juna do septembra. 

Što se tiče smeštaja, takozvana „srednja“ sezona obuhvata samo jun i jul i tada su cene nešto niže, ostali meseci u godini spadaju u „visoku“ sezonu. Smeštaj na ostrvu Mahe je najčešći izbor gostiju, jer na njemu je najveći izbor hotela, a internacionalni aerodrom je blizu. Zato se posetioci odlučuju da na lepim, polularnim plažama sa belim peskom i tirkiznom vodom kao što je Beau Vallon Bay, potraže odmor iz snova. 

Mahe ima izvanredne plaže na jugu i jugozapadu i malu, romantičnu plažu Karana (Carana) na severu ostrva. Šarmantna prestonica Viktorija, koja važi za najmanju na svetu i njen moderni deo Eden Island, zaslužuju da im se posveti pažnja, a iz gradske luke obavezno treba otploviti u obilazak drugih ostrva, bez obzira da li će ta pustolovina trajati jedan ili više dana. 

Svako od glavnih granitnih ostrva je posebno, sa predivnim plažama i drugim atrakcijama. Pralen na primer ima plažu Anse Lazio, koja već godinama važi za najlepšu plažu na svetu! Osim divnih belih plaža i granitnih uzvišenja s bujnim zelenilom, oko Pralena se nalaze bogati koralni grebeni, pa ostrvo predstavlja raj za ronioce i gnjurce. U velikoj botaničkoj bašti Valle de Mai, koju je UNESCO stavio pod zaštitu kao izuzetni rezervat prirode, može se videti endemska vrsta kokosove palme i njen plod Coco de Mer, najveći kokosov orah na svetu.

Džinovske kornjače i apsolutni mir

Na La Dig se stiže sa Pralena, nakon kraće plovidbe brodićem. Eko sistem malenog ostrva je toliko ranjiv da su vlasti zabranile upotrebu motornih vozila na njemu, te se transport odvija zaprežnim kolima, kočijama ili najčešće biciklom. 

Na ovom ostrvu se mogu videti fantastične kombinacije belog baršunastog peska, intenzivnog plavetnila mora i ogromnih, mrkih granitnih stena koje dominiraju okolinom. Plaža Anse Source D’Argent, sa dramatičnom kombinacijom ovih elemenata, kao i čuvena Grand L’Anse plaža, najzaslužnije su za veliku popularnost Sejšela i prelepe, kao izmaštane slike netaknute prirode. 

La Dig je dom prilično brojnoj populaciji džinovskih Aldabra kopnenih kornjača. Sa ovim orijaškim oklopnicima svi koji su zainteresovani mogu se družiti u Union Estate Farm, Nacionalnom parku, koji se nalazi na zapadnom delu ostrva. Pored uživanja u predivnoj prirodi, La Dig ne nudi mnogo drugih atrakcija, pa je na gostima da odluče da li će ovde prespavati ili se vratiti na Pralen.

Svi koji vole aktivniji odmor trebalo bi da se odluče za takozvani Island Hopping, da bi posetili i dobro razgledali sve zanimljivosti tri najpopularnija Sejšelska ostrva, a možda i da zavire na ostrvo Siluet. Na njemu se doduše nalazi samo jedan ali vredan, hotel Hilton Labriz Resort & Spa 5*, kompleks uzbudljivih privatnih luksuznih vila za parove ili porodice. Hoteli na Sejšelima toliko su kvalitetno i intimno osmišljeni da bi bila velika šteta provesti čitavo vreme u samo jednom od njih. Ogromni udobni kreveti sa baldahinima, divno sređena kupatila, romantične terase sa pogledom na zvezde i okean ili na zalaske sunca, zaista nije čudo što mnogi parovi sanjaju o tome da svoj brak krunišu medenim mesecom na ovakvom mestu. 

Na Sejšelima je čisto, uredno i doteramo ne samo u hotelskim kompleksima već i van njih, što se, moramo priznati, retko viđa na afričkom kontinentu kome malena ostrvska država teritorijalno pripada.

Na Sejšelima je sve posvećeno udobnoj intimi gostiju i očuvanju prirodnih resursa koji treba da su u službi idealnog odmora, mira i tišine. Zato neki putnici po povratku tvrde da je na Sejšelima dosadno, ali oni sigurno nisu probali čuveni Takamaka rum, spektakularno piće koje svemu daje prelive duginih boja, specijalno kada se u koktelu pomeša sa sokom od ananasa. 

Šalu na stranu, glasna muzika, zabava i animacija zaista svuda prestaje oko pola dvanaest i u ponoć sve utihne. Čuju se samo zvuci prirode, pokoji zov noćnih ptica, huk talasa i šuštanje palminih grana koje lagano povija vetar. I ponekad ako se dobro oslušne, mogu se čuti otkucaji zaljubljenih srca…  

admin

Read Previous

6 razloga zašto da već danas uvrstite avokado u svoju ishranu

Read Next

Laserska epilacija intimne regije: Kako da zauvek zaboravite na bolnu „brazilku“?

One Comment

  • Odličan članak! Raj na zemlji! Ne da bih volela da letujem tamo, volela bih da se preselim. Da mogu, sutra bih pozvala medjunarodne selidbe pro move i otišla tamo. Ne volim zimu, a volim ostrva, tako da mi je životni san da živim na nekom ovakvom, egzotičnom mestu.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *