Šta bi trebalo da radite kada vrata od rerne ne dihtuju

kuhinja-rerna-frižider

Unsplash.com

Znamo koliko vam je rerna važna, a ponekad od njenih karakteristika zavisi i da li će jelo biti ukusno. Ipak, kod rerne se najčešći problemi dešavaju sa grejačima, kada oni ne rade dobro sa gornje ili donje strane, ili kada sama vrata od rerne ne mogu dobro da se zatvore.

Problemi sa vratima od rerne koja se ne zatvaraju dobro

Veoma je važno da vrata od rerne budu dobro zatvorena tokom pečenja, jer se u suprotnom gubi velika količina električne energije. Sama toplota izlazi napolje i potrebno je više vremena kako bi se jelo pripremilo. Sa druge strane, otvorena vrata od rerne usled velike temperature mogu promeniti boju spoljne maske na rerni koja može požuteti, kao da je pregorela. Takođe, pošto toplota ide na gore, najčešće stradaju i dugmići za podešavanje temperature. To postaje ne samo funkcionalni problem, već i estetski. Vaša rerna gubi prvobitnu boju i postaje žuta. Ipak, najveći problem koji vam se može desiti sa vratima koja ne mogu dobro da se zatvore jeste i mogućnost požara. U slučaju kada je temperatura u rerni visoka i u takvom stanju bude nekoliko sati, može se desiti da dođe do požara, koji se može proširiti i na celu kuhinju, jer su vrata od rerne otvorena.

Zašto vrata od rerne ne mogu lepo da se zatvore

Šarke koje drže vrata i služe da vrata ne padnu i da se ne odvale, mogu vremenom popustiti ili se može nešto zaglaviti u njima. Ostaci hrane, mrvice, određeni delići se mogu zaglaviti u šarkama i zaptivkama i tako napraviti problem, da se vrata ne mogu dobro zatvoriti. Svakako ne smete dozvoliti da vrata ostanu tako otvorena, već je potrebno da pozovete servis šporeta.

Serviser će doći na vašu adresu i ustanoviti zbog čega vrata ne mogu lepo da se zatvore. Iako će šporet raditi i kada se vrata ne zatvaraju dobro, nema potrebe da ih tako ostavite i rasipate suvišnu energiju. Ceo problem se može rešiti za nekoliko minuta, tako što će iskusni električar skinuti stare šarke i staviti nove. 

Možda je problem u pregradama u rerni

Ovo je veoma logično rešenje, ali mnogima od nas često promakne. Pre nego što počnete da na silu gurate vrata da se zatvore, proverite da li su rešetke na svom mestu. Kod nekih modela rerni one se mogu povući napred i nazad, pa ako ih niste pogurali skroz unazad kao što bi trebalo, kako bi vrata mogla normalno da se zatvore, proverite još jednom. U ovom slučaju, potrebno je samo da podesite police u rerni, kako ne bi virile van okvira, jer se tako vrata ne mogu lepo zatvoriti.

Proverite okvir vrata

Ukoliko ne čistite rernu redovno, moguće je da se ostaci hrane, mrvice ili prašina zavuku u okvir vrata i da ih sprečavaju da se lepo zavore. Zato je potrebno uzeti vlažnu krpu i sredstvo za čišćenje i dobro prebrisati okvir. Dobro očistite zaptivke i šarke, kako biste proverili da li je to razlog zbog koga se vrata od rerne ne zatvaraju dobro.

Ponekad su one zastarele ili zarđale i potrebno ih je promeniti, a to će najbolje uraditi ovlašćeni servis šporeta.

Opruge na vratima ponekad mogu biti uzrok oslabljenih vrata

Neki modeli rerni imaju opruge koje vrata drže na svom mestu. Kada one zarđaju ili zastare, može se čuti škripanje usled zatvaranja vrata. Takve opruge neophodno je zameniti, kako bi vrata ponovo mogla da se zatvore.

Ponekad se vrata mogu vremenom iskriviti

Ako rerna nije kvalitetna, vrata se mogu sama iskriviti usled dugotrajnog uticaja velike toplote. Ove promene nisu odmah uočljive, čak ih je i teško primetiti, a dovode do nefunkcionalnih vrata. U ovom slučaju, jedino pravo rešenje je kupiti novu, kvalitetniju rernu.

Određeni modeli imaju zaštitni sistem zaključavanja rerne, koji služi da se vrata od rerne ne otvaraju tokom pečenja. Ukoliko imate decu, na ovaj način ih možete sačuvati da se ne opeku. Takođe, svetlo u rerni pali se samo kada su vrata dobro zatvorena, a kada se ona ne mogu zatvoriti, tada ni svetlo ne radi, pa nećete moći da procenite kada je jelo gotovo, bez vađenja iz rerne.

Zato su vrata veoma bitan element svake rerne i potrebno je da ona budu funkcionalna, kako zbog praktičnih, tako i iz estetskih razloga.

Ne morate brinuti o rezervnim šarkama i dodacima i sami tražiti rezervne delove. Serviseri već imaju delove za vaš model rerne, tako da nabavku možete prepustiti njima. Vaša vrata mogu biti popravljena za samo pola sata, a time štedite energiju, toplotu, estetski izgled rerne, ali i druge funkcije u rerni, koje mogu biti povezane sa vratima. Ukoliko tek kupujete rernu, kvalitet je na prvom mestu. Savremeni modeli imaju i mnogo dodatnih korisnih funkcija, ali ne zaboravite da i oni takođe mogu biti skloni kvarovima.

admin

Read Previous

Sve što bi trebalo uzeti u obzir prilikom kupovine poklona muškarcu

Read Next

Top 5 najboljih rasa pasa za stan i decu

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *