Top 5 najboljih rasa pasa za stan i decu

rase-pasa-za-stan

Ako razmišljate da nabavite psa, najpre je važno da razmislite o raznim faktorima. Nije svaka rasa pogodna da bude u stanu, pogotovu veliki psi. Prilikom odabira psa, vodite računa da po dolasku ljubimca, svim bude prijatno i udobno. Cilj je da uživate u društvu psa, takođe i deca. Pred vama je lista najboljih rasa pasa za stan i decu

Postoji nekoliko stavki koje treba razmotriti, pre nego što nabavite psa, to su: 

  • Veličina psa
  • Energija psa
  • Vreme potrebno za negu i brigu psa
  • Propisi o držanju kućnih ljubimaca – postoje stambene jedinice koje imaju pravilnik o držanju kućnog ljubimca
  • Da li je stan adekvatan?
  • Upoznavanje sa rasom – karakter i osobine

Pudla

Jedna od najpopularnijih rasa psa za stan. Inteligentni i poslušni psi koji se lako dresiraju. Imajte na umu da je dresura kod pudli izuzetno bitna, jer u suprotnom neće biti poslušne. Imaju hipoalergensku dlaku, te njihova dlaka nema neprijatan miris

To i te kako može biti faktor prilikom odabira psa za stan. Pudla je veoma strpljiva s decom, tako da je i to prednost ove rase. Pudlino krzno mora se održavati na četiri do šest nedelja, takođe je neophodno i da je četkate. Ako se odlučite za ovu pasminu, nećete pogrešiti. 

Havanezer

Još jedna rasa psa koja se lako prilagođava životu u stanu. Imaju prijatnu narav, te su zato idealni da budu u dečijem društvu. Veoma su živanih i spremni za igru. Za razliku od drugih vrsta pasa, oni se odlično slažu sa svima. Pored toga što su živahni, oni su takođe i veoma strpljivi. Nega i briga je uobičajna, a sa socijalizacijom počnite što pre. Takođe, imajte na umu da nisu ljubitelji strogoće, te se lako može desiti da upadnu depresiju. 

Francuski buldog

Nalazi se među najpopularnijih rasama koje su idealne za stan. Recimo, plavi francuski buldog je bio proglašen za 4. najpopularniju rasu pasa na svetu 2018. godine. Izuzetno je privržen deci, te uživa u igri sa njima. Ako ste kojim slučajem aktivna osoba, znajte da ova rasa više voli da se izležava kod kuće. 

Redovno vodite računa o čišćenju delova kod naborane kože, jer tu može doći do skupljanja nečistoće. Takođe, francuski buldog je sklon gojenju, te pazite s količinom hrane koju mu dajte. 

Engleski buldog 

Možda će vas iznenaditi zašto se ova rasa nalazi na listi, ali ima razloga. Za razliku od ostalih pomenutih rasa, engleski buldog je veći. Može imati više od 20kg, a pogotovu je idealan za osobe koje vole da uživaju u svom stanu. Engleski buldog obožava da se izležava i nije ga lako naterati u šetnju. Međutim, obavezno ih vodite u šetnju, jer zbog svoje veličine i težine, to je neophodno.

Kako imaju snažno telo, idealni su za decu jer mogu da podnesu i nešto grublju igru. Zbog svoje naravi i karakteristika, engleski buldog je idealan pas za stan i decu.

Patuljasti šnaucer

Izuzetno su zaštitnički nastrojeni, ali nisu agresivni. Navikli su na decu i uživaju u njihovom društvu i igri. Veoma lako će naučiti šta je treba da rade, a šta ne. Odlični su za stan, jer se ne linjaju, takođe nemaju miris i ne osećaju se. Što se tiče nege, neophodno je redovno četkanje, a šišanje na otprilike tri meseca. 

Uživaju u igri i šetnjama, ali nisu im moranje. Nekada je dovoljno da ih izvedete, kako bi samo obavili fiziološke potrebe. Nemaju ništa protiv da sa porodicom uživaju i kod kuće. Ako odaberete patuljastog šnaucera za ljubimca, znajte da nema greške. 

Pored pomenutih pasa, postoji još rasa koje su odlične za stan, kao recimo jazavičar ili mops. Takođe, pomenute rase su odlične i zato što s njima, možete bez problema krenuti na neko putovanje.

admin

Read Previous

Šta bi trebalo da radite kada vrata od rerne ne dihtuju

Read Next

Zašto su luminiri sve popularniji stomatološki tretman?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *