Zašto su luminiri sve popularniji stomatološki tretman?

luminiri-zubi

Depositphotos.com

Luminiri su iz godine u godinu sve popularniji stomatološki tretman, sa dobrim razlogom. U odnosu na alternativne tretmane koji postižu slične rezultate, luminiri donese i nekoliko velikih prednosti.

Ovaj članak odgovoriće na pitanje šta su luminiri, kada se koriste, kao i koje stomatološke tretmane može zameniti.

Šta su luminiri?

Luminiri se često nazivaju i navlake bez brušenja, a u pitanju su zapravo veoma tanke ljuspice izrađene od kompozitnog materijala ili keramike.

Kompozitni materijal je zapravo materijal od kog su izrađene i bele plombe, dok su keramičke krunice znatno popularnije i po svom izgledu, čvrstoći i dugotrajnosti superiornije u odnosu na kompozitne fasete, ali i osetno skuplje.

Kompozitne fasete su zbog svoje strukture sklonije krunjenju i prebojavanju, dok keramika jako teško menja boju i otpornija je na habnje. 

Pored toga, keramički materijali po svojim karakteristikama, boji, prozirnosti i načinu na koji odbijaju svetlost gotovo u potpunosti odgovaraju prirodnim zubima.

Imajući u vidu da je ugradnja luminira najčešče estetsto rešenje, ne čudi da se pacijent u najvećem broju slučajeva odlučuju za keramiku.

Posebno cenjeni su takozvani porcelanski luminiri.

Kada se koriste luminiri?

Kao što smo ranije pomenuli, navlake bez brušenja najčešće se koriste prvenstveno u estetske svrhe.

Neke od upotrebe luminira uključuju popravak zuba koji se polomio ili napukao, otklanjanje nepravilnog  oblika zuba, kao i u slučajevima kada dođe do prebojenosti zuba ili pojave zubnog kamenca.

Hollywood smile, sve popularniji estetski tretman podrazumeva ugranju luminira na sve zube koji se vide tokom govora i osmeha, što najčesče obuhvata zube od petice do petice.

Na ovaj način pacijenti dobijaju potpunu transformaciju osmeha koja može da donese zaista velike promene u izgledu zuba pacijenta, i jedan je od tretmana kom se javne ličnosti redovno podvrgavaju, zbog čega i nosi naziv Hollywood smile.

Krunice ili luminiri?

Pre pojave luminira i njihove popularizacije kako među pacijentima, tako i među stomatolozima, osnovni način rešavanje ovakvih problema i zahteva bile su krunice za zube.

Za razliku od krunica, zahvaljujući tome što su izuzetno tanke, fasete ne zahtevaju brušenje zuba, već se mogu zalepiti za spoljnji, vidljivi deo zuba i rešiti estetski problem.

Ovo je posebno važno kada je reč o striktno estetskim zahvatima, gde bi korišćenje krunica zahtevalo brušenje zdravog zuba i samim tim njegovo oštećivanje, što u svakom slučaju nije najbolje rešenje.

Činjenica da su izuzetno tanki, najveća je mana luminira u onim slučajevima kada je osim estetskog  razloga, potrebno rešiti i funkcionalne probleme.

Oni obuhvataju slučajeve kao što su uznapredovali kvarovi, zubi koji su polomljeni u većoj meri ili zubi kojima je potrebno promeniti oblik u meri koja prevazilazi mogućnosti luminira.

Ukoliko luminir otpadne, ili pacijent odluči da ga zameni novim ili ukloni, zub ostaje praktično netaknut i neoštećen, potrebno je da stomatolog skine samo izuzetno tanak sloj cementa koji je korišćen za fiksiranje luminira na zub.

Naravno, luminiri ne mogu da se koriste za nadoknadu izgubljenog zuba, kao što je to slučaj sa krunicama od nekoliko članova, odnosno mostova.

Zbog ovih karakteristika, luminiri se najčesče smatraju isključivo kozmetičkim protetskim radom.

Poredeći cenu krunica i luminira, velika razlika ne postoji, te se pacijenti odlučuju za rešenje koje je u skladu pre svega sa njihovim potrebama, kako bi se na najefikasniji način postigli željeni rezultati.

Kombinovanje krunica i luminira za postizanje savršenog osmeha je takođe veoma često, gde se ugrađuju krunice i luminiri identične boje, u zavisnosti od stanja svakog pojedinačnog zuba.

Još jedna prednost luminira je kraći tretman potreban za ugradnju, budući da nema brušenja, proba i fiksiranja, gotovo uvek se prodecura može završiti u svega dve posete stomatologu.

Tokom prve posete, stomatolog će uzeti otisak i iz palete boja i nijansi odabrati željeni izgled luminira, dok će tokom naredne posete, po izradi luminira oni biti fiksirani za zube i pacijent će ordinaciju napustiti sa novim osmehom.

Za razliku od krunica, postupak je bezbolan i ne zahteva aplikaciju lokalne anestezije, i nema perioda oporavka i navikavanja.

Zaključak

Luminiri su izuzetno tanke ljuspice u boji prirodnog zuba pacijenta, koje se uz pomoć stomatološkog cementa vezuju za spoljni, vidlijvi deo zuba pacijenta.

Najčeše se porede sa krunicama, i budući da ne zahtevaju brušenje, često se nazivaju i krunice ili navlake bez brušenja.

Karakteristika da su izrazito tanki i ne zahtevaju brušenje, u estetskim tretmanima je velika prednost luminira, no kod rešavanja funkcionalnih problema neophodno je pristupiti ugradnji krunica.

Ugradnja luminira ne zahteva anesteziju, i najčešće su dovoljna svega dve posete stomatologu.

admin

Read Previous

Top 5 najboljih rasa pasa za stan i decu

Read Next

Muški parfemi kao stvar stila i prestiža

One Comment

  • Pri put čujem za luminire. Deluju da su cool, ali ja ipak glasam za nano implatante, i već imam jedan.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *