Izbor idealnog kućnog ljubimca za vaš stan

porodica-pas-kućni-ljubimac

porodica-pas-kućni-ljubimac

Pri donošenju ove odluke potrebno je da prvo odlučite da li želite ljubimca sa krznom ili perjem, zatvorenog ili slobodnog, statičnog ili dinamičnog?

Da razmislite koliko vremena ste spremni da odvojite za njega, kao i šta želite da vam on pruži?

Da li želite da provodite vreme u dugim šetnjama sa svojim ljubimcem, da li volite da vaš ljubimac bude sklupčan pored vas dok čitate knjigu, gledate TV, ili ste više volite „ljubav na daljinu“, bez preteranih dodira i interakcije?

Bitno je da li imate ili planirate da imate decu, jer ukoliko je odgovor da, onda izbor kućnog ljubimca treba uskladiti sa tom činjenicom. Takođe, da li vaš stan ili kuća ima dovoljno prostora za novog člana.

Pre donošenja ove važne odluke razgovarajte s ljudima koji imaju kućne ljubimce. 

Saznajte kakva su njihova iskustva. Pitajte ih sve što je bitno o ponašanju ljubimaca, o troškovima, o njihovim potrebama i vremenu koje je potrebno da izdvojite za brigu o ljubimcu.

Najbolji kućni ljubimci – psi i mačke

Najbolji i najpopularniji kućni ljubimci, kako kod dece tako i odraslih su psi i mačke. A najmanje popularni i najređe zastupljeni su zmije i gmizavci. 

mačka-pas
Pexels.com

Psi su zahtevniji, kako po pitanju vremena i pažnje, tako i po pitanju novca, ali su zato mnogo društveniji od mačaka. 

Mačke su samostalnije, o njima se lakše brine, jednostavnije su i pri tome zahvataju manji deo kućnog budžeta u odnosu na pse. 

Psi za stan

Ubedjivo najpopularniji kućni ljubimac je pas, ujedno i najbolji prijatelj dece i odraslih.

Kod izbora rase bitno je da se dobro informišete o svemu. Naročito ako će živeti u stanu sa vama i vašom decom. Treba da znate da neki psi i nisu podobni za decu. 

Pse treba redovno šetati, čak i ako živite u kući sa dvorištem, pri tome je bitno da vremenski uslovi ne treba da vas sputavaju, jer vašem ljubimcu ne smeta ni sneg ni vetar ni kiša. 

Veliki psi su uglavnom spremni za akciju, dok manji psi više vole da uživaju i da su ušuškani u toplom domu. Zbog svega je bitno da vi volite da šetate, jer ukoliko ne želite da vreme provodite u prirodi, teško da ćete se prilagodite željama i potrebama vašeg kućnog ljubimca, odnosno pas nije najbolji izbor za vas.

Psi se jako vežu za vlasnika. Nije im bitno gde su dok su pored vas,  dok se mačke vezuju za prostor. Imajte na umu ove činjenice ako planirate selidbu pogotovo u Beogradu.

Psi su inteligentne životinje. Moguće ih je dresirati tako da ispunjavaju određene zadatke. 

pas-spava
Pexels.com

Uz pomoć profesionalnih dresera i različitih tehnika dresure, svaki pas se može obučiti da ne bude agresivan,ne pravi štetu u stanu, nego da bude koristan i zabavan. 

Najpopularnije čistokrvne rase:

 • Francuski buldog: prepoznatljiv po svojim velikim ušima, slatki i privrženi
 • Labrador: odan, privržen, prijateljski nastrojen i zbog toga je već 30 godina na listi najomiljenih pasa
 • Border koli: psi srednjeg rasta, vole da se maze s ljudima, veoma aktivni, uživaju u pešačenju
 • Koker španijer: obožava igru sa decom, zbog svoje veličine možete s njim na svako putovanje, ali je zato zahtevniji po pitanju negeod drugih rasa
 • Pudlica: inteligentna i zabavna rasa, koja zahteva dosta nege
 • Rotvajler: poslušani, odani kućni ljubimci, zlatnog srca, vole da se maze ali su odlični čuvari 
 • Džek Rasel terijer: brzi su, radoznali i imaju snažnu ličnost
 • Ši cu: bez obzira što su sićušni, to su psi velike ličnosti. Privrženi su deci i veoma popularni
 • Bigl: poznati lovački pas, koga porodice obožavaju, jer su prijateljski nastrojeni i porodično orjentisani. Zahtevaju više nege i aktivniji životni stil
 • Čivava: je pogodan za porodice sa starijom decom ili za porodice bez dece, jer možebiti agresivan prema maloj deci. Najviše uživaju u zatvorenom prostoru, jer im ekstremne temperature ne prijaju.

Popularne rase pasa u Srbiji:

 • Nemački ovčar
 • Rotvajler
 • Kovrdžavi bišon
 • Francuski buldog
 • Labrador retvriver
 • Doberman
 • Lovački terijer
 • Maltezer
 • Američki stafordski terijer
 • Nemački kratkodlaki ptičar
 • Engleski seter
 • Pudla

Poslednjih godina povećan je broj udomljavanja. Udomljavanjem psa sa ulice ili iz skloništa dobićete  biće koje će vam uvek biti zahvalno što ste za njega otvorili vrata svog doma. Često od strane vlasnika budu odbačeni mešanci koji mogu biti podjednako zabavni i umiljati, kao i rasni psi.

Mačke za stan

Mačići su omiljeni ljubimci dece. Zabavni su dok jurcaju po vašem životnom prostoru, skakućući i prevrćući se po vašem domu. Samostalni su, tako da mogu ceo dan ostati sami u stanu ili kući, dok ste vi na poslu. Uslov je da im ostavite dovoljno hrane i vode. Mačke ćete teže naučiti trikovima, odnosno one u manjoj meri udovoljavaju svojim vlasnicima. Fokusirane su  na lične potrebe.

mačke-krevet
Pexels.com

Za razliku od pasa, koje možete naučiti da nuždu obavljaju napolju, za vreme šetnje, mačke istu obavljaju u stanu ili kući. Ovo znači da vam predstoji svakodnevno čišćenje prostora u kojem one borave. Pesak se menja jednom sedmično i češće, da bi se sprečili neprijatni mirisi.

Mačke se linjaju, tako da morate biti spremni da će njihove dlake biti svuda po stanu.

Mačke vole igru ali ne traže toliku energiju kao psi. Uglavnom preko dana spavaju i lenačare, a zabavljaju se noću, odnosno kad padne mrak.  

Popularne rase mačaka su:

Birmanska: društvena mačka koju čak možete šetati na povocu, privržena i uvek raspoložena za učenje.

Regdol: prelepa maca plavih očiju i raskošnog svilenkastog krzna. Obožava svoje vlasnike, prati ih u stopu, voli kada je maze. Životni vek joj je od 12 do 17 godina.

Britanska kratkodlaka mačka:prelepe mace, veoma karakterne. To su krupne mačke,debeljuce, odnosno telo im je masivno i snažno. One su u mačjem svetu poznate kao „tablete za smirenje“ i uvek su u vašoj blizini ukoliko ste neraspoloženi ili tužni. Karakeristika ovih mačaka je nasmejani izraz lica, a takva joj je i narav. Uvek su prijateljski raspoložene i spremne za igru.

Persijska mačka: Ova rasa je jedna od najstarijih, omiljena vekovima zbog raskošnog krzna i privrženosti ljudima. Uvek dobro raspoložene, razigrane, koje svojim vlasnicima popravljaju raspoloženje. Obožavaju da se maze, strpljive su prirode i slažu se i sa decom i sa drugim ljubimcima. Dužina dlake kod persijskih mačaka može dostići do 15 cemtimetara.

Mejn kun:  Ova rasa mačaka je sve popularnija iizvan svoje matične zemlje (SAD). Ovaj džin među mačkama, ( mužjaci teže od 7 do 13 kilograma), je izrazito umiljata i privržena ljudima. Veoma je nežna, dobroćudna, pri tome obožava decu i voli da se druži sa vlasnikom, a odlično se slaže i sa drugim mačkama i psima. 

Ptice kućni ljubimci

Mišljenja o pticama kao kućnim ljubimcima su podeljena. Neki smatraju da su ptice idealni kućni ljubimci, a ima i onih koji smatraju drugačije, naročito u porodicama sa malom decom. Ptice su lepe, prijateljski nastrojene, umiljate. 

Deci se ne može verovati da li će biti nežni prema njima, da li će kavez dobro zatvoriti kako bi ih sprečili da odlete. Postoji mogućnost da mala deca grljnjem i jakim stiskom povrede ptice. 

Ptice spadaju u najinteligentnija stvorenja životinjskog sveta, zabavne su i ne prave puno nereda. 

papagaj-kavez
Pexels.com

Ptice mogu da nauče da govore, odnosno oponašaju ljudski govor što nije karakteristično ni za jednu drugu životinju. Neke od tipičnih vrsta koje to mogu su:

 • Afrički sivi papagaj 
 • Papigice tigrice
 • Kakadu

Ptice uglavnom ne oduzimaju mnogo vremena, ne moraju da se šetaju kao psi, ne morate ih učiti da obavljaju nuždu, ne zahtevaju  šišanje ili kupanje. Pticama je dovoljno njihova krletka, odnosno mogu se držati i u manjim stanovima, a pri tome i troškovi su manji (manje hrane, vode u toku dana).  

Prednost ptica je i što je njihov životni vek mnogo duži u odnosu na ostale kućne ljubimce, odnosno mogu dug vremenski period biti uz vas. 

Glodari

Pixabay.com


Manji glodari kao što su zec, morsko prase ili hrčak, mogu biti za kuću sjajne životinje. Ne zahtevaju veliki prostor ali je zato potrebno redovno čišćenje za njima.

Ukoliko se odlučite da udomite zeku budite spremni da ćete prvih nekoliko meseci morati da ga obučite da obavlja fiziološke potrebe na određenom mestu. Iako su zečevi velike maze i druželjubivi možda ipak nisu najbolji izbor za malu decu. Plašljivi su i osetljivi na buku, jake zvuke a mala deca su često bučna.

Ribice

Ribice su izuzetno umirujuće i lepe za gledanje. Morate im obezbediti akvarijum, pumpu za filtriranje vode i hraniti ih svakodnevno. Ukoliko imate manju decu, potrebno je da im objasnite, da velika količina hrane može naškoditi ribama. Tada je najbolje držati hranu van domašaja dece, a i sam akvarijum tako pozicionirati, da im ribice budu dostupne samo za gledanje. 

Održavanje higijene akvarijuma je bitno, i on se mora redovno čistiti. Ribe mogu biti nosioci parazita i bolesti, poput salmonele, ali se retko prenose na čoveka. Mana većine ribica je što je što češće umiru od ostalih vrsta kućnih ljubimaca.

Novi član domaćinstva je stigao

Za kraj bi se moglo zaključiti sledeće. 

Pre izbora kućnog ljubimca, morate da se edukujete i dobro izvagate potrebe i mogućnosti.

A kada on stigne u vaš dom, potrebno je da mu posvetite dosta ljubavi, vremena i pažnje i da imate dovoljno strpljenja. 

Potrebno je da shvatite da je on taj koji je promenio dom i sredinu u kojoj je do tada živeo, i da mu je teže nego vama. U tom prvom periodu adaptacije, on će učiti od vas, ali i vi od njega. 

Ako imate decu, morate ih dobro edukovati o bezbednom ophođenju i ponašanju, kao i potrebama i navikama koje ljubimac ima. 

Ovo su ključni koraci u izgradnji srećnog i sigurnog odnosa između vas, vaše dece i vašeg kućnog ljubimaca.

Slike: pexels.com i freepik.com

Autorski tekst: Milica K.S.

admin

Read Previous

Ostvarivanje ciljeva – kako pronaći motivaciju

Read Next

Šampanjac – bogata istorija i moderna tehnologija u jednom penušavom gutljaju

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *