Jazavičar – mali pas velike ličnosti

jazavičar-devojka

Freepik.com

Jazavičar je energična, simpatična rasa malih pasa iz Nemačke sa neodoljivom ličnošću. Poznati su po raznovrsnoj teksturi i boji dlake, kratkim nogama, dugim ušima i velikim grudima. Od milja ga zovu “pas kobasica”, a ova slatka mala rasa definitivno ostavlja jak utisak. Jazavičar se uzgaja kao standardna ili minijaturna veličina, ali osobine rase su slične za oba.

Jazavičar može biti saputnik pun ljubavi, pas koji će vam sa zadovoljstvom sedeti u krilu, pa čak i porodični pas. Uprkos svojoj veličini, jazavčar ima tendenciju da bude prilično zaštitnički nastrojen i oprezan, tako da može biti odličan pas čuvar – u rangu mnogih većih rasa.

Prednosti jazavičara kao kućnog ljubimca:

  • Dobri psi čuvari
  • Komični su, slatki i neodoljivi
  • Prijatni su i nežni

Nedostaci jazavičara kao kućnog ljubimca:

  • Glasno lajanje
  • Teški su za obuku
  • Mogu biti netolerantni sa decom ili drugim kućnim ljubimcima

Istorija jazavičara

Jazavičar je nastao u Nemačkoj kao lovački pas. Iako se njegovo poreklo može pratiti još u 15. veku, razvoj rase je zaista započeo u Nemačkoj u 17. veku. Rasa je dobila naziv jazavičari zbog izuzetne sposobnosti u lovu na jazavce. Njihov stas, odlučnost i nezavisnost bili su idealni za kopanje, ulazak u tunele i, naravno, borbu sa jazavcima. 

Dalji razvoj rase stvorio je dve veličine. Istorijski gledano, standardna veličina je nastavila da lovi jazavce, kao i divlje svinje, dok su minijaturi jazavičari jurili zečeve i lisice. U Nemačkoj postoji i jazavčar srednje veličine.

Rasa je 1885. godine priznata od strane Američkog kinološkog saveza (AKC), ali na popularnosti kakvu ima danas dobila je 1930ih i 1940ih godina prošlog veka.

Kakva je nega potrebna jazavičarima?

Jazavičari su uporni, što je odlična osobina za lov, ali bi vas ova karakteristika kod kuće mogla nervirati. Jazavičari imaju veliki nagon jurnjave za plenom, tako da možda neće biti dobar spoj za domaćinstvo koje uključuje glodare kućne ljubimce ili druge male životinje. 

Obično se dobro slažu sa drugim jazavčarima, ali žele da budu najbolji pas u domaćinstvu sa više kućnih ljubimaca. Sklonost kopanju može dovesti do oštećenja vaših saksijskih biljaka i dvorišta. Imajte to na umu i obezbedite alternativne aktivnosti za svog ljubimca.

Vežbanje

Jazavičari su prirodno skloni gojaznosti. Da biste izbegli dobijanje na težini, vaš jazavčar treba redovno da vežba. Preporučuju se dnevne šetnje, u trajanju od najmanje 30 minuta, plus vreme za igru, kao što je igra donošenja. Ali pravilna ishrana je takođe ključna i trebalo bi da izbegavate prekomerno hranjenje.

Održavanje dlake

Potrebe za negovanjem jazavčara zavise od njihove dlake. Dugodlaka sorta zahteva svakodnevno četkanje, ali obično ne zahteva profesionalnu negu. Kratkodlaki glatki jazavčari imaju veću stopu linjanja od drugih sorti. Svi jazavčari treba da se kupaju po potrebi.

Obavezno redovno skraćujte nokte kako biste sprečili probleme sa šapama. Njihovim preklopljenim ušima takođe je potrebna pažnja da bi bile čiste. Pratite znake infekcije ili grinja. Održavajte dobru oralnu higijenu pranjem zuba vašeg psa nekoliko puta nedeljno.

Obuka

Iako je voljen zbog svoje smele ličnosti, jazavčar može da ima tendenciju da bude tvrdoglav, zaštitnički i odbrambeno nastrojen. Mnogi jazavčari su takođe poznati po svojoj sklonosti da laju. Odgovarajući trening poslušnosti može ove potencijalne probleme pretvoriti u korisne kvalitete.

Jazavčare može biti teško obučiti na obavljanje nužde. Moraćete da budete uporni. Budite spremni na mnogo čišćenja dok ne nauči da traži da ide napolje.

Uobičajeni zdravstveni problemi

Kod rase se mogu javiti neki nasledni zdravstveni problemi:

  • Bolest intervertebralnog diska: Moraćete da vodite računa da zaštitite leđa svog jazavičara. Čak 25% jazavčara ima ovu bolest, što može dovesti do povreda leđa i invaliditeta.
  • Dijabetes melitus: Ovo je uobičajena hronična, ali izlečiva bolest koja se javlja kod mlađih i starijih pasa koji imaju abnormalan odgovor na insulin. Preterana žeđ i gubitak težine su dva rana simptoma.
  • Epilepsija: Ova bolest mozga izaziva napade kod pasa. 
  • Dilatacija želuca: Uobičajeno poznat kao nadimanje, ovaj problem se obično javlja kod većih rasa, ali jazavčari imaju velike grudi što ih takođe dovodi u opasnost. Stomačna šupljina postaje zarobljena gasom ili vazduhom koji pas ne može da izbaci.

Važno! Imajte na umu da ako nađete jazavičara koji je opisan kao da ima retku boju ili retke oznake, možda ima zdravstvenih problema. Uzgajati ovog psa zbog izgleda bez uzimanja u obzir zdravstvenih problema je neetično. Dalja istraživanja mogu vam pomoći da identifikujete zaista retkog, ali zdravog psa.

Dijeta i ishrana

Količina potrebne hrane zavisiće od veličine vašeg psa, nivoa aktivnosti, starosti i drugih faktora. Obavezno obezbedite kvalitetnu hranu i pratite unos i težinu vašeg psa. Preduzmite mere rano ako primetite da vaš pas dobija prekomernu težinu i razgovarajte sa svojim veterinarom o odgovarajućem rasporedu hranjenja, vrsti hrane i količini kako bi vaš pas bio na zdravoj težini. Ovo će pomoći vašem psu da postigne svoj prirodni životni vek.

Da li je jazavičar pravi kućni ljubimac za vas?

Zavisno od toga kakva očekivanja imate od psa, ovaj popularni kućni ljubimac bi mogao da bude odličan odabir za vas. Kao porodični psi, jazavčari su lojalni saputnici i dobri čuvari. Dobri su sa decom ako se prema njima dobro postupa. 

Oni mogu biti malo teški za obuku. Možda jesu malo tvrdoglavi, ali su odličan izbor ako ste prvi put vlasnik psa. Sve dok ste vi strpljivi sa njima, oni će biti strpljivi sa vama. 

Pošto zaista uživaju da provode vreme s porodicom, često će vas pratiti i postati veoma odani ljubimci. Malih su dimenzija, što ih čini idealnim kućnim ljubimcima za malu kuću ili stan, iako je lajanje često problem. Njihov mali rast čini ih lakim za nošenje i vole da putuju.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Da li korona i mesecima nakon izlečenja ostavlja posledice po zdravlje?

Read Next

Kada i zašto izabrati metalnu konstrukciju za izradu objekta

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *