Karakteristike rasa pasa i po čemu su poznate?

Nije bez razloga pas dobio titulu najboljeg čovekovog prijatelja, s obzirom na njihovu bezbrižnu ljubav koju gaje, kao i svakodnevnu razdraganost zbog koje uspevaju da razvesele svoje vlasnike.

Bitno je naglastiti kako postoji veliki broj rasa i da se svaka od njih razlikuje prema određenim karakteristikama, a da nisu u pitanju samo fizičke razlike, već one karakterne.

Pretpostavljamo da vam je bitno kakvog će senzibiliteta biti vaši ljubimci ukoliko planirate kupovinu ili udomljavanje, s obzirom da ćete veći deo slobodnog vremena provoditi upravo sa njima.

U nastavku teksta možete pročitati više o karakteristikama popularnih rasa pasa i dobiti korisne informacije.

Uvek neodoljivi zlatni retriveri

Zlatni retriver je pas koga prosto ne možete da ne zavolite, s obzirom na njegov mio i nežan pogled. Generalno se prepoznaje kao sprotski i lovački pas, ali se na našim prostorima najmanje koristi u te srvhe.

Iako zahvaljujući svom fizičkom izgledu ima sportske karakteristike, zlatni retriver je odličan porodični pas, koji je odličan u prisustvu dece i često ga možete sresti kako razdragano trčkara parkovima, igrajući se.

Predstavlja veoma druželjubivu rasu, koja veoma jednostavno sklapa prijateljstva sa drugim psima i ljudima. Veoma su inteligentni i brzo ćete ih naučiti svim komandama, dok istrovremeno zahtevaju puno pažnje i partnera za igru u velikom dvorištu ili parku.

Zlatni retriver je karakterističan po svojoj dugačkoj dlaci, što ga u osnovi razdvaja od poznatog srodnika, labradora.

Pudle kao omiljeni ljubimci za stan

Pudlice svoje poreklo vode iz Afrike i imaju gustu i nežnu dlaku koja je prosto neodoljiva. Zbog svoje male veličine i karakterističnog izgleda postale su omiljeni kućni ljubimci vlasnicima, koji žive u stanovima.

Ovaj prijateljski nastrojen pas je veoma inteligentan, pogodan za dresiranje i često omiljen među drugim psima. Obožavaju igru, ali su takođe veoma pogodni za čuvanje u zatvorenom prostoru i uvek će pronaći svoje mesto u vašem domu, gde će se smestiti i ušuškati nakon šetnje.

Među njima se ističu francuske pudlice, karakteristične po svojoj mekanoj i loknastoj dlaci. Bile su česte na francuskim dvorovima i poznate su kao kraljevski psi, iz vremena vladavine Luja XV i XVI.

I danas na neki način predstavljaju trend, pa ćete ih često videti u vlasništu modnih blogerki i poznatih ličnosti, što ovoj rasi zaista i priliči u skladu sa svim njenim karakteristikama.

Doberman Pinčer kao spoj elegancije i strogog izgleda

Doberman svoje poreklo vodi iz Nemačke, ali je danas veoma popularna rasa koju možemo videti širom sveta. Karakterišu ga uredna i kratka dlaka, zbog koje njegov već ozbiljan fizički izgled postaje znatno strožiji.

Veoma su pogodni za dresuru i mogu se privići na život u stanu ili kući ukoliko su uslovi podešeni prema njihovim potrebama.

Ipak, po svojoj prirodi predstavljaju pse čuvare i tragače, pa su česti u policijskim, vojnim i drugim službama. Iako na prvi pogled deluju zastrašujuće zbog svog izgleda i istraživačkih nagona, oni su zapravo pametni i neće bez razloga napadati bilo koga.

Naučeni su na istraživanje i veoma su vredni, pa na taj način uspevaju da kontrolišu svoju neustrašivost. Ne dozvolite da vas njegov dugačak vrat, velike uši i oštar pogled uplaše. Dozvolite mu da vas pomiriše, istraži i možete se igrati sa njim kao i sa bilo kojim drugim psom.

Rodezijski ridžbek ili mnogima poznatiji kao gonič lavova

Rodezijski ridžbek je sopstveni nadimak stekao potpuno zasluženo, s obzirom da se koristio u lovu na lavove, kao i na druge divlje životinje u Africi. Iako se u poslednje vreme sve više koriste kao kućni ljubimci, njihovo poreklo i karakter primetni su već prema odvažnom hodu i ponašanju.

Karakteriše ih izuzetna snažna konstitucija, brzina i najčešće smeđa dlaka, koja na leđima raste u suprotnom smeru od ostalih dlaka na telu, što je jedinstveno među svim rasama.

Iako su pravi lovci, kod ridžbeka neće primetiti znake agresije, s obzirom na strpljivost, inteligenciju i ponos koje poseduju. Veoma su druželjubivi i zahtevaju puno prostora, pa ako nemate veliko dvorište ili vremena da ga izvodite u prostrane parkove, ovaj pas nije za vas.

Jazavičar – sve popularnija rasa

Poreklo ove rase pasa nije moguće tačno utvrditi, ali ako se pogledaju stari spisi, neki od njih vode čak do Starog Egipta.

Da li je to realnost ili neka vrsta simobilke nastale u skladu sa karakteristikama jazavičara, ostaje upitno. Sigurno je da su žestoki, vatreni i hrabri, te zbog toga sve popularniji među ljubiteljima pasa.

Jazavičar je karakterističan po svom duguljastom izgledu, zbog čega je dobio prepoznatljiv nadimak pas-viršla. Poseduju kratku i urednu dlaku zahvalnu za održavanje i čest su izbor kao ljubimci za stan. 

Imaju veoma razvijena čula sluha i vida, pa su se u prošlosti često koristili u lovu iznad i ispod zemlje. Ne potcenjujte jazavičara zbog njegovog naizgled smešnog izgleda, jer on ima druge razvijene sposobnosti kao što su lukavost i temperamentnost.

Nadamo se da smo vam dali korisne i zanimljive informacije o nekim od najpopularnijih rasa današnjice. Želimo da naglasimo kako su svi psi divna bića i zaslužuju jednaku ljubav, dok je na vama da odlučite kome ćete je pokloniti.

mateo

Read Previous

Nekretnine u Beogradu – koje su lokacije najatraktivnije za život?

Read Next

Šta znače specifikacije pametnih telefona: Objašnjenja osnovnih karakteristika

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *