Šta znače specifikacije pametnih telefona: Objašnjenja osnovnih karakteristika

Kupovina novog pametnog telefona za svakog laika može biti poprilično zbunjujuća. Pogotovo ako počnete da tumačite specifikacije, a o njima malo toga znate. Tehnički uređaji, uključujući i mobilne telefone, postali su toliko složeni da postoji mnoštvo stručnih, ali i žargonskih termina koji mogu zbuniti gotovo svakog korisnika. 

Zato ćemo se u ovom tekstu objasniti nekoliko osnovnih karakteristika koje svaki smartfon ima, što vam može biti od velike pomoći pri kupovini. Što bolje budete razumeli osnovne pojmove i specifikacije mobilnog uređaja to ćete manje vremena izgubiti na one aparate koji ne zadovoljavaju vaše potrebe. Jednostavno ćete ih preskočiti i posvetiti pažnju isključivo modelima koji ispunjavaju vaše zahteve i potrebe.

#1 Procesor: srce mobilnog telefona

Procesor je srce i duša pametnog telefona. Različiti procesori su klasifikovani po brzini rada odnosno brzini obrade podataka, a brzina je izražena u gigahercima (GHz). Savremeni procesori se sastoje iz više jezgara – pojedinačnih procesorskih jedinica koje zasebno mogu da obrađuju postavljene zadatke. 

Danas se na tržištu mogu naći procesori koji su octa-core (odnosno imaju osam jezgra). Na primer, kod modela Huawei Nova 9 procesor je upravo ovog tipa, sa 4×2,4GHz i 4×1,8GHz. To znači da četiri jezgra rade na brzini od 2,4GHz a ostala četiri na 1,8 GHz. Ukoliko je u pitanju neka složenija i zahtevnija obrada podataka, ova jezgra će među sobom “podeliti posao” i samim tim brže dati rezultat obrade. Jednostavno rečeno, što je broj GHz veći i što je veći broj jezgara – to će vaš pametni telefon raditi brže.

Ukoliko primetite da se vaš telefon  pregreva, u pitanju je preopterećenje procesora, odnosno on sve teže obrađuje informacije. Naravno, ako vam je telefon starije generacije, u većini slučajeva se ne isplati da menjate procesor, jer to često može biti skuplje od kupovine novog uređaja. 

U tom slučaju isplativija opcija vam je da prodate vaš stari uređaj i kupite nov. Kada je u pitanju otkup mobilnih telefona Beograd ima najviše radnji koje se bave ovakvim stvarima, pa ako živite u glavnom gradu, lako ćete pronaći otkupljivača koji nudi dobro cenu za stare telefone . Mada i u drugim većim gradovima mogu se naći servisi koji će od vas otkupiti stari telefon, bilo da je on ispravan ili ne.

#2 Ekran (displej) telefona: više piksela – kvalitetnija slika

Tehnologija proizvodnje ekrana se menja neverovatnom brzinom, baš kao i kada su u pitanju gotovo sve ostale komponente telefona. 

Postoji niz karakteristika koje određuju kakva će slika biti na displeju vašeg telefona. Jedan od ključnih faktora je rezolucija. To je u stvari broj piksela koji se nalaze na ekranu. Piksel možete zamisliti kao jedan mali delić ekrana (jediničnu veličinu) koja je osvetljena i koja ostavlja deo slike. Moderni ekrani sadrže milione piksela, a taj broj se obično izražava kao broj piksela po dužini pomnožen brojem piksela po širini (na primer, FULL HD rezolucija od 1920×1080). 

Što je veća rezolucija ekrana to je veći broj piksela po površini i to će displej prikazivati više detalja, a slika će biti oštrija, odnosno kvalitetnija. O tehnologiji izrade samog dipleja, da li je on OLED ili AMOLED, nekom drugom prilikom.

No pre nego pređemo na memoriju jedan savet. Bez obzira na folije koje sprečavaju fizička oštećenja koje proizvođači postavljaju (Samsung dosta ulaže u tu tehnologiju), mi vam ipak savetujemo da postavite zaštitno staklo. Ono će dodatno sačuvati displej vašeg telefona u slučaju pada. Ne zaboravite da fizička oštećenja ne podležu garanciji proizvođača. Zato ulaganje u zaštitno staklo može biti pametan izbor.

#3 Memorija: radna i skladišna

Memorija na pametnom telefonu je dvojaka. RAM (Random access memory) ili radna operativna memorija se koristi za čuvanje programa i podataka koji se trenutno obrađuju. Od njene veličine direktno zavisi i brzina rada računara, odnosno pametnog telefona. Što više RAM-a to će telefon lakše raditi.

ROM ili kako je mi nazivamo skladišna (interna) memorija nam služi upravo za odlaganje i čuvanje podataka poput fotografija, datoteka, video zapisa i drugih fajlova. Većina današnjih uređaja dolazi sa najmanje 32GB ROM-a, a najčešće sa 128 ili 256 GB. Ipak, kako se mobilna tehnologija razvija neverovatnom brzinom, tako je i potreba za količinom podataka koje treba čuvati sve veća, a samim tim i potreba za većom skladišnom memorijom raste pa se na tržištu danas nude i pojedini modeli sa čeka 1TB memorije.

#4 Kamera: glavna, širokougaona, zum i senzor dubine

Mnogi korisnici kada kupuju nove telefone pre svega obraćaju pažnju na kamere, da bi mogli da prave fotografije vrhunskog kvaliteta. Postavljanje fotografija na društvenim mrežama je nešto što se danas podrazumeva, pa je korisnicima jako važno kakve kamere poseduje njihov telefon. Žele da zabeleže lepe ili smešne trenutke i podele ih sa svojim prijateljima i pratiocima na Fejsbuku, Instagramu i dr mrežama. 

Megapikseli (MPa) predstavljaju jedinicu za grafičku rezoluciju kamere. Danas se kamere sa malom rezolucijom uglavnom i ne postavljaju u telefone, već proizvođači teže da svojim korisnicima ponude što kvalitetnije kamere. Tako na primer Huawei Mate 40 Pro ima zadnju glavnu kameru od 50MPa, dok, Samsung Galaxy S21 Ultra ima kameru od čak 108MPa. Mada teško da će neko ko nije profesionalac primetiti razliku između fotografije slikane kamerom od 32MPa i one koja je nastala od kamere sa 108MPa. 

Ipak, glavna kamera je samo jedna od više njih koje se nalaze na telefonu. Ukoliko pogledate u pametni uređaj koji vas interesuje sa zadnje strane verovatno ćete videti više kamera, tri ili četiri obično.  Šta one predstavljaju? 

Pored standardne, glavne kamere na zadnjoj strani telefona se obično nalazi i širokougaona kamera koja ima za cilj da poveća ugao snimanja, odnosno vidno polje. Koristite je kada želite da napravite sliku pejzaža, ili porodičnu fotografiju sa većim brojem ljudi na njoj. 

Zatim je tu telefoto ili periskopska kamera koja omogućava zumiranje, odnosno uvećavanje snimka (često uz gubitak kvaliteta fotografije). One obezbeđuju 4x, 6x ili još veći optiki zum. 

Na kraju, tu je obično i Tof kamera ili senzor dubine. Samo ovim senzorom ne možete napraviti fotografiju, ali on služi kao dopuna drugim senzorima i pomaže da uhvatite neke detalje u dubini snimka.

#5 Baterija: ne određuje samo kapacitet dužinu trajanja

Veličina, tačnije rečeno kapacitet baterije se meri u mAh (miliamper čas). Što je veći njen kapacitet to bi trebalo da vaš telefon izdrži duže bez punjenja. Ipak, treba napomenuti da dužina trajanja baterije zavisi od brojnih faktora a ne samo od njenog kapaciteta. 

Energetska efikasnost operativnog sistema, tip ekrana, vreme korišćenja ali i postavke uređaja, odnosno to kako ste podesili rad telefona i ekran, određuju dužinu trajanja baterije. Logično, što ga više koristite to će baterija kraće trajati.

Zaključak

Tehnologija koja se nalazi unutar pametnih telefona se brzo menja – ono što se do juče nalazilo u premium modelima, sada je postalo standard ili klasik opcija. Ali ako razumete šta svaki telefon koji razmatrate da kupite nudi, lakše ćete moći da napravite dobar izbor. Tako ćete za svoj novac da dobijete najviše.

admin

Read Previous

Karakteristike rasa pasa i po čemu su poznate?

Read Next

Gel lak za manikir kakav zaslužujete

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *