Ugradnja implantata zuba – sve što treba da znate

zubni-implanti-ugradnja

Freepik.com

Nedostatak zuba može imati značajan uticaj na oralno zdravlje, samopouzdanje i opšte dobrostanje pojedinca. Dentalni implantati predstavljaju inovativnu metodu koja ne samo da nadoknađuje izgubljene zube već i simulira njihovu prirodnu strukturu, pružajući pacijentima dugoročno rešenje koje prevazilazi mnoge tradicionalne metode.

U nastavku teksta istražili smo kako se ugrađuju zubni implanti i odgovorili na najvažnija pitanja u vezi sa  procedurom.

Zubni implanti – šta su i od čega se obično prave

Zubni implantati su metalni čepovi, obično od titanijuma, koji se hirurški postavljaju u vilicu kako bi zamenili izgubljene zube. Ovi implantati služe kao veštački koreni na koje se kasnije postavlja kruna, pružajući trajno i stabilno rešenje za gubitak zuba. 

Jednostavno rečeno, zubni implant predstavlja zamenu za korenski deo zuba koja se šrafi u viličnu kost i preko koje se postavlja krunica.

Titanijum se često koristi zbog svoje biokompatibilnosti, što omogućava integraciju implantata sa kostima vilice, a samim tim i bolje prijanjanje.  Mala je verovatnoća da organizam odbaci implant od čistog titanijuma kao strano telo.

Koje su dobre strane implantata?

Zubni implantati pružaju niz prednosti koje ih čine popularnim i efikasnim rešenjem za zamenu izgubljenih zuba:

 • Prirodan izgled: Implantati su estetski privlačno rešenje, jer se kruna postavlja individualno, simulirajući prirodan izgled zuba. 
 • Funkcionalnost i komfor: Implantati pružaju stabilnost i funkcionalnost sličnu prirodnim zubima, omogućavajući normalno žvakanje i govor. 
 • Očuvanje kosti: Postavljanjem implantata očuvaće se gustina kosti vilice jer implantati stimulišu rast kosti sprečavajući njenu resorpciju.
 • Predstavljaju dugotrajno rešenje
 • Nezavisnost od susednih zuba: Za razliku od nekih drugih rešenja, implantati ne zahtevaju susedne zube kao potporu, čime se čuva celovitost i zdravlje susednih zuba.
 • Prilagođena rešenja: Svaki implantat i kruna se prilagođavaju pojedinačnim potrebama pacijenta, pružajući personalizovano rešenje koje odgovara anatomiji i željama pacijenta.
 • Opšte zdravstvene prednosti: Osim lokalnih benefita, implantati mogu poboljšati opšte zdravlje jer omogućavaju normalnu funkciju žvakanja i varenja hrane.
 • Veće samopouzdanje: Zubni implantati pružaju estetsko i funkcionalno rešenje pomažući pacijentima da povrate svoje samopouzdanje i osmeh.

Kako izgleda ugradnja implanta?

Nakon odabira stomatološke ordinacije u kojoj ćete obaviti implantaciju zuba, možete očekivati da će vas vaš stomatolog upoznati sa koracima iz kojih se procedura sastoji. 

Proces ugradnje zubnih implanta uključuje nekoliko koraka:

 • Faza planiranja i postavljanja implantata:
 • Konsultacija i planiranje: Na početku, stomatolog će proceniti oralno zdravlje pacijenta, uraditi rendgenski snimak i razgovarati o planu lečenja. Na osnovu prikupljenih informacija, stomatolog će razviti individualizovan plan lečenja koji obuhvata lokaciju implantacije, eventualno vađenje oštećenih zuba, broj potrebnih implantata i druge relevantne faktore. Ukoliko je ustanovljen problem nedostatka koštanog tkiva, postavljaju se zamene za kost.
 • Hirurška ugradnja: Tokom hirurškog zahvata, stomatolog će pažljivo postaviti implantate u prethodno odabrane lokacije u vilici. Nakon postavljanja, može biti potrebno neko vreme (između 3-6 meseci) za oseointegraciju, proces u kojem se implantat uspostavlja i spaja sa okolnom kosti. Procedura je olakšana lokalnom anestezijom tako da pacijent ne oseća bol. Ušivanjem desni oko zuba završava se prva faza.
 • Faza postavljanja krunice na implant:
 • Postavljanje abutmenta: Kada se implantati uspešno integrišu sa kostima, stomatolog će postaviti abutmente. Ovo su male karike koje povezuju implantate sa predstojećim zubnim krunama.
 • Izrada i postavljanje krune: Na kraju, stomatolog izrađuje individualno prilagođene zubne krune, koje se zatim postavljaju na abutmente. Ove krune pružaju funkcionalnost i estetski prirodan izgled, doprinoseći kompletnom procesu nadoknade izgubljenog zuba.

Tek nakon ovih koraka može se smatrati da je druga faza, odnosno postavljanje krunice, završena, a proces ugradnje zubnih implantata kompletiran.

Koliko traje i da li boli ugradnja implantata?

ugradnja-implanta-stomatoloski-pregled
Freepik.com

Ugradnja zubnih implantata je precizan i efikasan proces koji obično traje između 30 i 90 minuta, u zavisnosti od broja i lokalizacije implantata duž vilice.

Ovaj proces uključuje davanje anestezije, precizno postavljanje implantata i pažljivo ušivanje desni kako bi se osiguralo brzo zarastanje. Ovaj efikasan pristup obezbeđuje udobnost pacijenta i optimalne uslove za uspešnu integraciju implantata u vilicu.

Većina pacijenata doživljava minimalnu ili nikakvu bol tokom same procedure, zahvaljujući dejstvu lokalne anestezije. Nakon završetka procedure, može se očekivati blago osećanje nelagodnosti, oticanje ili blaga bol u danima koji slede. 

Ovi simptomi obično mogu biti kontrolisani redovnim uzimanjem propisanih lekova protiv bolova i pridržavanjem uputstava stomatologa u vezi sa postoperativnom negom.

Kako izgleda oporavak posle ugradnje?

Tok oporavka varira u zavisnosti od složenosti procedure i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Važno je napomenuti da svako iskustvo može varirati i zavisiti od individualnih faktora. Ponekad pacijenti reaguju blagim krvarenjem odmah nakon intervencije, nekima se javlja blaži, drugima jači otok, ali sve neprijatnosti jako brzo nestaju, uglavnom posle tri dana.

Kako biste olakšali i ubrzali proces oporavka preporučuje se da:

 • Konzumirate meku hranu tokom prvih 5 do 7 dana nakon intervencije
 • Primenjujete hladne obloge u prva dva dana radi smanjenja otoka
 • Ograničite fizički napor kako biste omogućili adekvatan period oporavka
 • Izbegavate konzumiranje vrućih napitaka kako biste izbegli iritaciju tretiranog područja
 • Prestanete pušiti, s obzirom na negativni uticaj na proces zarastanja

Koje su komplikacije posle ugradnje?

Iako je ugradnja zubnog implanta generalno siguran postupak, kao i kod svake hirurške intervencije, može doći do određenih komplikacija. 

Evo nekoliko mogućih komplikacija koje se mogu javiti posle ugradnje zubnog implanta:

 • Oticanje i bol u području ugradnje su uobičajeni nakon procedure. Međutim, ako se ovi simptomi intenziviraju ili traju duže vreme, to može ukazivati na komplikacije.
 • Infekcija može nastati ako se ne održava odgovarajuća oralna higijena posle ugradnje. Upala desni ili kosti može dovesti do ozbiljnijih problema. Može rezultirati upalom tkiva oko implantata, poznatom kao peri-implantitis.
 • Odbacivanje implantata iako je retko, može se desiti ukoliko je implant neuspešno integrisan sa okolnom kosti. Ovakvo stanje zahteva dodatne hirurške intervencije. Simptomi odbacivanja uključuju otok i bol na mestu implanta, zapaljenje i povlačenje desni, teškoće sa žvakanjem, klimavost implanta, kao i povećanje telesne temperature.
 • Oštećenje nervnog tkiva: Postavljanje implantata može povremeno izazvati oštećenje okolnih nervnih struktura, što može rezultirati privremenim ili, u retkim slučajevima, dugotrajnim oštećenjem nervne osetljivosti.
 • Neuspeh oseointegracije: U nekim slučajevima, implantat možda neće uspeti potpuno da se integriše sa okolnom kosti, što može dovesti do neuspeha procedure.
 • Problemi sa krunom: Kruna postavljena na implantatu može doživeti određene probleme kao što su lomljenje ili otpuštanje, što zahteva dodatne intervencije.
 • Alergijske reakcije: Iako je retko, neki pacijenti mogu iskusiti alergijske reakcije na materijale korišćene u implantatima.

Rizik od komplikacija je relativno nizak, a mnogi problemi mogu se sprečiti redovnim posetama stomatologu, pridržavanjem postoperativnih uputstava i održavanjem optimalne oralne higijene.

Koji su preduslovi za ugradnju implanta?

Ključni preduslovi za uspešnu ugradnju zubnih implantata su:

 • Opšte zdravstveno stanje: Pacijenti moraju biti dobrog opšteg zdravlja. Teže sistemsko oboljenje može uticati na proces zarastanja i oseointegraciju implantata. Pacijenti sa hroničnim bolestima poput dijabetesa, srčanih oboljenja ili autoimunih poremećaja moraju biti pod stalnim nadzorom i sarađivati sa svojim lekarom kako bi se kontrolisale ove bolesti.
 • Dobra oralna higijena: Održavanje visokog nivoa oralne higijene pre i posle procedure je ključno. Nedostatak dobre oralne higijene može povećati rizik od infekcija i drugih komplikacija.
 • Količina vilične kosti: Adekvatna količina zdrave kosti u vilici je esencijalna. Ako postoji nedostatak kosti, možda će biti potrebna dodatna procedura poput presađivanja kosti pre ugradnje implantata.
 • Odsustvo parodontalnih bolesti: Prisustvo ozbiljnih parodontalnih bolesti može negativno uticati na uspeh implantata, pa je neophodno lečenje pre ugradnje.

Pacijenti treba da imaju realna očekivanja u vezi sa procedurom i rezultatima. Razgovor sa stomatologom o ciljevima i mogućnostima može pomoći u postizanju realnih očekivanja.

Ugradnja implanta kod pušača

Stomatolozi obično preporučuju prestanak pušenja pre i nakon ugradnje implantata kako bi se optimizovali rezultati i dugotrajnost.

Nikotin u duvanskom dimu smanjuje protok krvi, što može usporiti zarastanje i oseointegraciju. Pušenje povećava rizik od komplikacija i može smanjiti šanse za uspešno spajanje implantata sa okolnom kosti, može dovesti do infekcija, peri-implantitisa ili gubitka implantata.

Zato odluka o ostavljanju cigareta može biti ključan korak kako bi se postigao najbolji mogući rezultat nakon protetskih zahvata.

Koji je vek trajanja implantata zuba?

Zubni implantati su obično dizajnirani da pruže dugotrajan i stabilan rezultat.  Često je uspešnost ove procedure 99%. Implanti mogu trajati dugi niz godina, čak decenijama ukoliko se održava redovna i pravilna oralna higijena, obavljaju redovne stomatološke kontrole, vodi briga o opštem zdravlju i izbegava pušenje. 

Postoje slučajevi u kojima zubni implantati mogu pružiti gotovo doživotnu funkcionalnost i estetiku, čime dodatno poboljšavaju kvalitet života pacijenta. Ipak, individualni rezultati mogu varirati, i dugotrajnost implanta često zavisi od pažljivog održavanja i odgovornog pristupa pacijenta prema oralnom zdravlju.

admin

Read Previous

Tri ključna koraka do savršenog venčanja!

Read Next

Odaberite psa u skladu s vašim načinom života

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *