Veštački zubi i zubna protetika: Najbolji način da popravite osmeh

Zahvaljujući razvoju stomatologije i osavremenjavanju opreme, polomljen zub, velika oštećenja nastala kao posledica dubokog karijesa, gangrene ili drugih paradontalnih oboljenja, danas više nisu nerešivi problemi. Nadomestiti zub koji nedostaje, odnosno i tvrda i meka zubna tkiva, i te kako je moguće uz rešenja koja nudi savremena zubna protetika.

Krunica, most, proteze, implanti – koji su najbolji načini da veštački zubi nadoknade izgubljeno i da povratite osmeh? Sasvim je izvesno da odgovor zavisi pre svega od toga koliko zuba treba nadomestiti. Primera radi, kod pojedinačnih gubitaka će adekvatno rešenje biti faseta ili krunica. Međutim, kod potpuno bezubih pacijenata sigurnije je i logičnije razmišljati o protezi. Kada se uzme u obzir njena funkcionalna i estetska namena, cena totalne proteze nije visoka bez obzira na to da li je reč o fiksnom ili mobilnom protetskom radu.

U tekstu koji smo pripremili, objašnjavamo koje sve vrste nadoknada za izgubljene zube postoje i koja su protetska rešenja najbolja.

Zubne krunice

Zubne krunice su odlična rešenja za nadoknadu pojedinačnog zuba kod kog je očuvan koren. U osnovi, reč je o kapici za oštećeni zub, koja se može napraviti od različitih materijala, uključujući metal ili porcelan.

Prirodni izgled i savršeno uklopljena nijansa krunice sa zdravim zubima je razlog što se mnogi pacijenti odlučuju za ovu proceduru. Pored estetskog faktora, dobra strana ovih protetskih radova je to što su otporni, dugo traju, a pritom i ne koštaju mnogo.

 

Stomatolog vam može predložiti porcelansku, keramičku, metalnu ili krunicu od kompozitne smole. Izbor materijala u velikoj meri će odrediti mesto zuba koji treba nadoknaditi, boja okolnih zuba, položaj tkiva desni, kao i funkcija zuba kome treba krunica.

Kome treba zubna krunica?

Zubna krunica je odlično protetsko rešenje ukoliko imate šupljinu u zubu koja je prevelika za punjenje. Kod ozbiljno istrošenog ili oslabljenog, kao i kod slomljenog zuba, stomatolog će predložiti postavljanje krunice.

Preporučuje se i nakon procedure kanala korena, posle koje je zub lomljiviji i potrebna mu je zaštita.

Kako se postavlja krunica?

Postavljanje zubne krunice uglavnom podrazumeva dve posete stomatologu. U prvoj poseti se pregleda i priprema zub, što uglavnom znači rengentsko snimanje i uzimanje kalupa. Pošto ukloni deo gleđi i uzme otisak izbrušenog zuba, stomatolog će postaviti privremenu krunicu. Na osnovu otiska zubni tehničar pravi krunicu i ovaj korak može potrajati i nekoliko nedelja. U drugoj poseti stomatolog cementira završenu krunicu na zub.

Održavanje krunice

Da bi jednom lepo uklopljena i postavljena zubna krunica što duže trajala, veoma je važno da se pravilno održava. Ovo podrazumeva, pre svega, redovnu oralnu higijenu. Isprobajte četkice sa mekom dlakom, kao i pastu za osetljive zube i desni. Čišćenje zubnim koncem takođe može u velikoj meri pomoći.

Izbegavajte tvrdu hranu. Žvakanje leda ili tvrde hrane može uzrokovati pucanje krune, posebno ako imate krunicu od porculana. Škrgutanje može i te kako oštetiti krunicu i okolne zube.Osobe koje imaju problema sa bruksizmom morale bi se obratiti stomatologu za rešenje u vidu štitinika ili slično.

Ukoliko se pravilno održava, zubna krunica može potrajati od 5 do 15 godina.

Zubni mostovi

Kada treba nadomestiti jedan ili više zuba stomatolog može preporučiti zubni most. Ovaj protetski rad može biti izrađen od metal-keramičkih ili bezmetalnih, odnosno cirkonskih krunica. Ovi veštački zubi predstavljaju konstrukciji od nekoliko krunica koja se navlači preko izbrušenih zuba i cementira na zube – nosače mosta.

Zbog pristupačne cene, funkcionalnosti i estetike, ovo je jedna od najpopularnijih vrsta zubne nadoknade. Uz pravilno održavanje može trajati od 7 do 10 godina. Zapravo, kada se zubnim mostom nadoknađuje više od jednog zuba, stomatolozi preporučuju da se nakon 6 do 8 godina skine i zameni novim da ne bi došlo do oštećenja potpornog aparata zuba. To je zbog toga što zubi nosači podnose mnogo veći pritisak kada nose više od jedne krunice.

Kako se postavlja zubni most?

Pre nego što se pristupi ugradnji  zubnog mosta, neophodno je da se obavi detaljan stomatološki pregled. Ovim se utvrđuje stanje u ustima i pripremaju zubi za postavljanje protetskog rada.  Stomatolog brusi zube, uzima otisak, pa se tek onda postavljaju povezane zubne krunice. Važno je napomenuti da se obavezno bruse i prirodni zubi koji će biti nosači mosta. Osim tradicionalnog modela, postoje i mostovi koji se pričvršćuju na implantate.

Što se održavanja tiče, savet je isti kao i za krunice: pravilna oralna higijena.

Zubne proteze

Veštački zubi mogu se izrađivati i u obliku proteze. Proteza je zamena za zube koji nedostaju I za okolna tkiva.

U zavisnosti od toga koliko zuba se nadoknađuje, možemo govoriti o parcijalnim i totalnim protezama. To znači da mogu zameniti sve zube na gornjoj ili donjoj liniji desni ili samo nekoliko onih koji nedostaju. Bez obzira na vrstu proteza koja će vam možda trebati, one će biti prilagođene vašim ustima i vizuelno usklađene sa vašim postojećim zubima.

Veštački zubi se uglavnom prave od legura metala i akrilata, a idealno su rešenje za saniranje potpune bezubosti.

Ne samo da poboljšavaju izgled osmeha, već podržavajući strukture oko obraza i usana, čuvaju oblik usta i funkciju glasovnog aparata. Nošenje totalne proteze takođe omogućava žvakanje, te indirektno pozitivno utiče na celokupno zdravlje – unosom raznovrsne ishrane.

Na kraju, ovo rešenje je održivo i najbolje kada je potrebno zameniti zube koji izazivaju ozbiljne bolove i probleme sa oralnim zdravljem, poput onih sa trulim korenjem ili gangrenom okolnih tkiva. Postavljanje proteze znači eliminaciju problematičnih zuba i njihovu zamenu održivom i lepom alternativom.

Kako se postavlja proteza?

Proces pravljenja i postavljanja proteze traje nekoliko sedmica i zahteva više poseta stomatologu. Posao zubara sastoji se u tome da uzme otisak vilice, izvrši sva potrebna merenja (kako su povezane gornja i donja vilica, koliki je prostor između njih i slično), te da napravi model od voska ili plastike na osnovu kog će protetičar napraviti protezu.

U posetama koje slede, ovaj model ćete nekoliko puta „isprobati“ dok se ne izabere konačna boja, oblik i podešavanja. Pored tradicionalnih postoje i proteze koje su pričvršćene zubnim implantatima.

Kako se održavaju proteze?

Bez obzira na to koju vrstu imate, proteze se moraju čistiti svakodnevno, baš kao i prirodni zubi. Iako su u pitanju veštački zubi, na njima se takođe mogu nakupljati bakterije, plak i kamenac i napraviti oštećenja.

Da biste očistili proteze, potrebno je da ih izvadite iz usta i operete vodom. Na ovaj način uklanjate sve čestice hrane koje se mogu zaglaviti između zuba i duž linije desni. Potom se mekom četkicom blagim sapunom ili sredstvom za čišćenje proteza četkaju zubi. Ne preporučuje se upotreba paste za zube, kao ni električnih četkica, jer su sve previše abrazivne i mogu oštetiti i istrošiti materijal od kog je proteza napravljena. Nakon četkanja ispiranje je obavezno.

Dok su  vam proteze izvan usta, obavezno očistite desni i sve prirodne zube vrlo mekom i mokrom četkicom za zube i zubnom pastom.

Zubni implantati

Zubni implantat je trajno učvršćenje koje je usidreno u vilici i može se koristiti za zamenu bilo kog broja zuba. Oni se sastoje od samog implantata, metalnog šrafa (obično titanijuma) i prilagođene krunice koja izgleda baš kao prirodni zub. Ovo je poslednja inovacija u svetu stomatologije i sve češći izbor i stomatologa i pacijenata kada je potrebno nadomestiti izgubljeni zub.

Prednost implantata u odnosu na druge protetske radove ogleda se u tome što ova nadoknada ne opterećuje potporni aparat zuba, ugrađuje se u kost i srasta sa njom, te ne dopušta njeno trošenje usled pritiska žvakanja.

Ugradnja implantata

Prvi korak u procesu postavljanja zubnog implantata je pravljenje individualnog plana lečenja koji će sprovesti iskusni oralni hirurzi. Potom se u viličnu kost postavlja implant korena zuba, što je zapravo titanijumski šraf. Kako vilica zaceljuje, ona raste oko implantiranog metalnog šrafa, čvrsto ga zatežući. Proces izlečenja može trajati od 6 do 12 nedelja. Na posebno ugrađeni konektor potom se postavlja zubna krunica.

Specifičnost implanta ogleda se u tome što se osim jedne ili više krunica, uz odgovarajuće dodatke na njih može pričvrstiti zubni most ili čak čitava zubna proteza.

Održavanje implantata

Kao što je slučaj sa svim zubnim nadoknadama i veštačkim zubima, i zubni implanti se moraju redovno održavati da bi trajali. Poštovanjem opštih principa oralne higijene, osiguraćete da implanti traju čak 25 godina. Među protetskim radovima kojima se nadomešćuju izgubljeni zubi, ovo rešenje je najdugotrajnije.

Zbog čega je važno nadoknaditi izgubljene zube?

Prednosti ugradnje veštačkih zuba su brojne. Pre svega tu je uticaj na samopouzdanje. Lep osmeh bez mane svakako pozitivno utiče na sliku koju imate o sebi, ali i drugi o vama.

Kada imate sve zube, onda nema ograničenja u ishrani. Veštački zubi su gotovo jednako izdržljivi kao i prirodni zubi. Tako se nećete odricati hrane koju volite.

Nestaće svi problemi sa govorom koje ste imali zbog zuba koji nedostaju, a uz to neće doći do atrofije kostiju i “spuštanja lica”. Ovo se posebno odnosi na osobe koje nose zubne proteze nakon bezubosti.

admin

Read Previous

Kako organizovati venčanje za pamćenje bez stresa?

Read Next

Na šta obratiti pažnju kada se organizuje korporativna proslava?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *