Zašto je dobra reklama osnova svake uspešne promocije

Dobar glas daleko se čuje, a dobra reklama se širi brzinom svetlosti. Bilo da je reč o promovisanju nekog kulturnog događaja ili biznisa vaše firme, reklama je jedan od ključnih elemenata za uspeh svake promocije.

Ako imate dobru reklamu, njen vizual privući će pažnju svakog slučajnog prolaznika, dok će njen sadržaj zadržati njegovu pažnju i informisati ga o biznisu, odnosno događaju koji promovišete.

Ukoliko se bavite privatnim biznisom ili organizujete neki bitan događaj, ovo je tekst za vas. U narednim redovima saznajte sve što vam je potrebno kako biste izabrali savršenu reklamu, ispromovisali svoj biznis na adekvatan način i privukli pravu publiku, u velikom broju.

Najbitnije karakteristike reklame – šta sve sadrži jedna dobra reklama?

Ukoliko stremite ka uspehu, neophodno je da svom biznisu obezbedite adekvatnu reklamu. Kvalitetan i atraktivan reklamni materijal privući će pažnju svakog prolaznika, a istovremeno će na njega ostaviti utisak profesionalnosti, kao i znanja i umeća u okviru oblasti u kojoj poslujete.

Dobru reklamu karakteriše savršen spoj vizuala i kvalitetnih informacija, uz odmerenu dozu duhovitosti i malo mistike. Ako dovoljno pažnje posvetite svakom od ovih aspekata, možete biti sigurni da ćete dobiti dobru reklamu.

Vizual kao prvi korak – kako treba da izgleda dobra reklama?

Poznato je da su ljudi pre svega vizuelna bića, stoga je izgled reklame prvo što će svako zapaziti. Kako živimo u modernoj eri koju karakteriše veliko prisustvo digitalnih medija i društvenih mreža, svakodnevno smo izloženi velikoj količini informacija i utisaka.

To kao posledicu ima znatno smanjenu koncentraciju, što znači da zapravo imate nešto manje od sekunde da privučete pažnju potencijanog klijenta. Tako se iskristalisalo nekoliko osnovnih pravila u kreiranju dobrog vizuala:

  • Jednostavan dizajn
  • Kontrast boja
  • Jednostavan, krupan i čitak font
  • Kratak tekstualni sadržaj
  • Poziv na akciju

Prilikom kreiranja vizuala svoje reklame, koristite jednostavan dizajn i kontrastne boje kako biste privukli pažnju čitalaca. Najbolje je da slika reklame predstavlja isto ono što piše i u tekstu. Dakle, ukoliko reklamirate hotel, a tekst vaše reklame glasi “čarobno mesto za odmor”, neka slika koja prati reklamu bude slika luksuzne hotelske sobe, dela spa centra ili bazena na otvorenom.

Tekst treba da bude kratak i kompaktan, lako čitljiv i jednostavnog i krupnog fonta, kako bi se mogao pročitati za sekundu. Za najvažniju informaciju izaberite najkrupniji font. Na taj način ćete pridobiti njegovu pažnju, a ukoliko vaša reklama nudi nešto što je za njega, on će izdvojiti vreme da pročita ostatak teksta i detaljnije se informiše o vašoj ponudi.

Poruka reklame kao suština – šta želite da kažete svom budućem klijentu?

Što se tiče informacija koje ćete uključiti u reklamu, one moraju biti jasne i koncizne, kako ne bi preopteretile publiku. Iz datih informacija, čitalac treba da bude u mogućnosti da sazna dovoljno o biznisu kako bi razumeo o čemu se radi i prepoznao se kao ciljna publika, odnosno prepoznao da je vaš biznis namenjen upravo za njega.

Međutim, nemojte previše i komplikovano objašnjavati. Pre svega, ukoliko date previše informacija u komplikovanim rečenicama, izgubićete pažnju publike. Takođe, dobra je praksa nešto ostaviti i skrivenim, kako biste potencijalnog klijenta zainteresovali da dodatno sazna o vašoj delatnosti, poseti sajt, pozove broj i slično.

Takođe pobrinite se da u svojoj reklami obavezno imate poziv na akciju. Poziv na akciju uključuje fraze poput “posetite naš sajt”, “pozovite broj”, “posetite nas na adresi”, “probajte naše specijalitete” i slično. Poziv na akciju publiku nesvesno podstiče na istu, a time ćete dobiti i veći odziv.

Pametno oglašavanje je pola posla – odaberite adekvatan način oglašavanja za vaš biznis

Kada ste kreirali svoju reklamu, vreme je da je učinite vidljivom kako bi ona postigla željeni efekat. Danas, uz profesionalne štamparije možete oživeti svoju reklamu u bezbroj različitih formata.

Iako su društvene mreže već uveliko osvojile svet, mnoge firme se i dalje služe tradicionalnim načinima oglašavanja, jer oni i dalje pružaju dobre rezultate. Pa tako, u okviru štampe na velikim formatim imate mogućnost štampe na ceradama i meš platnu otpornim na vetar i druge vremeske prilike, kao i mogćnost štampe u vidu svetlećih reklama, foto tapeta, kao i postera i plakata.

U okviru štampe malog formata dostupne su vizit karte, flajeri, kao i promotivni materijal kao što su kalendari i nalepnice. Reklamu ili logo svoje firme možete štampati i na tekstilu: na majicama, cegerima, torbama i ostalim predmetima.

Dakle, mogućnosti su bezbrojne, a za uspeh svake promocije, osim dobre reklame koja će privući pažnju potencijalnih klijenata i obezbediti im potrebne informacije o biznisu ili događaju, neophodno je pronaći i adekvatan način oglašavanja, kako bi vaša reklama stigla do velikog broja ljudi.

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da se bolje upoznate sa konceptom reklame, odlikama koje jedna dobra reklama poseduje, kao i značaju adekvatnog oglašavanja. Želimo vam sreću u vašim budućim marketinškim poduhvatima!

mateo

Read Previous

Saveti za organizaciju korporativne proslave

Read Next

Kako do kvalitetnog i praktičnog uređenja enterijera

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *