Zašto je Turska odličan izbor za letovanje?

Zalazak sunca na moru

Na granici evropskog i azijskog kontinenta, okružena morima, Turska je država koja zahvaljujući svom geografskom položaju i bogatoj istoriji, živi od turizma. Poseta Turskoj znači odmor, letovanje ali i obilazak nekih od najvećih kulturnih spomenika u ljudskoj istoriji.

Osim toga, Turska je zemlja zabavem, i puna života, gužve na ulicama, bazara, pijaca, začina, ukusa i muzike. Zato nije ni čudo da kada su u pitanju letovanja, i naredne godine među najtraženijim će biti letovanje u Turskoj.  Ukoliko još uvek razmatrate gde ćete otići na letovanje, daćemo vam par razloga zašto odabrati Tursku.

Odmor za svačiji džep

Kada dođe do toga da biramo gde ćemo na odmor jedan od faktora koji presuđuje jeste novac. U zavisnosti od toga koliko smo spremni da izdvojimo biramo i lokaciju. Turska, puna diverziteta, može da ponudi i skupe luksuzne lokacije, ali i jeftina, vesela i topla letovališta.

Jedno od najpopularnijih letovališta u Turskoj slovi i za jedno od najjeftinijih. Reč je o Kušadasiju, velikom egejskom gradu, odmaralištu i luci. Predivne plaže, veliki broj tradicionlanih restorana sa sjajnom ponudom gde će vas dočekati srdačni domaćini.

Ovo letovalište je veoma popularno  među mladima koji traže dobar provod. Takođe, Kušadasi se nalazi u blizini ruševina Efesa, što znači i da ima šta da ponudi i ljubiteljima istorije i kulture. 

Kada je u pitanju letovanje  za dublji džep, Antalija je nesumnjivo letovalište koje će vas oboriti sa nogu. Ovaj turistički biser se nalazi na turskoj rivijeri i predstavlja antički region uređen na moderan način. 

Obala Antalije je okružena upečatljivim liticama i drevnim gradskim zidinama što doprinosi kompletnom ugođaju. Luksuzni hoteli, impresivni restorani pored mora, kao i savršeno uređene plaže i tirkizno more zadovoljiće sva vaša čula.

Sjajna destinacija za porodice sa decom

Roditeljima je teško da odaberu idealnu destinaciju za odmor cele porodice. Potrebe dece se u ovom slučaju uglavnom stavljaju na prvo mesto i zato se izbor sužava. Međutim, određene destinacije u Turskoj neguju upravo porodični turizam, tako što daju posebne pogodnosti za porodice sa decom.

Veliki broj turskih hotela nosi oznaku porodičnih hotela. Oni svojim programom i sadržajima mogu da odgovore na zahteve i očekivanja porodica koje letuju sa decom. Osim toga, ovakva odmarališta se pobornu i da hrana bude prilagođena deci i bebama što je veoma olakšavajuća okolnost.

Najbolje smo sačuvali za kraj: određeni broj hotela i rizortova nudi besplatan smeštaj i hranu za decu do 12 godina. Može li bolji razlog za odabir letovališta od ovoga?

Plaža na moru sa belim suncoranima

Prilika da posetite blaga svetske kulturne baštine tokom letovanja

Da li ste znali da se bitka sa čuvenim Trojanskim konjem, kao i priča o Odiseju i Heleni odigrala na području današnje Turske? Ostaci grada Troje nalaze se na obali Dardanelija. Na ulasku u arheološko nalazište nalazi se drveni konj u koji možete ući i fotografisati se.  

U Turskoj se nalazi jedno od sedam svetskih čuda antike – Artemisov hram. Ovaj hram se nalazi u drevnom gradu Efesu, u blizini letovališta Kušadasi. Nažalost, nije ostalo mnogo od građevina, nekoliko nosećih zidova i jedan svod. U gradu Efesu se takođe nalazi i rimski amfiteatar i Celzijusova biblioteka.

Još jedno neverovatno iskustvo je letenje u balonu u Kapadokiji. Sa ovog mesta svako jutro poleti po stotinjak balona i prizor je neverovatan, kako iz balona tako i sa zemlje. Vožnja traje oko dva sata.

U gradu Myra živeo je Nikolaus od Myre, a ova istorijska figura poslužila je za ono što mi danas nazivamo Deda Mrazom, Santa Clausom ili Nikolausom. Zato Turci vole da kažu da je Deda Mraz zapravo rođen u Turskoj. U gradu se mogu posetiti i rimske iskopine, amfiteatar ili Andriake luka. Danas se grad naziva Demre i nalazi se u pokrajini Antalya.

Postoji još niz razloga zašto sledeće leto treba da provedete upravo u Turskoj, a mi smo otkrili samo neke kako bismo vam zagolicali maštu. Letnja sezona u Turskoj počinje u aprilu i završava krajem oktobra, a tokom tog perioda more je skoro svuda kristalno čisto i veoma toplo. Nadamo se da ćete uživati na svom letovanju u ovoj orijentalnoj lepotici.

mateo

Read Previous

Kupaći kostimi nekad i sad – kako se moda na plaži menjala kroz decenije?

Read Next

Najisplativije poljoprivredne kulture – od čega se najviše zaradi?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *