Zašto su maske za kosu obavezan deo nege kose?

maska-za-kosu-negovana-kosa-devojka

Freepik.com

Koliko će održavanje vaše kose biti zahtevno zavisi od brojnih faktora, ali jedno je neporecivo – bez obzira na tip i stanje kose, nega je imperativ, kako bi kosa bila zdrava i sjajna.

Pored uobičajenih rituala – šamponiranja i nanošenja regeneratora, povremeno je čak i najzdravijoj kosi potrebna maska za kosu. Naravno, ako koristite alate za toplotno oblikovanje, poput uvijača ili prese, nanošenje maske za kosu jednom nedeljno je obavezno. U suprotnom, pre nego što budete svesni, vaša kosa će postati isušena i porozna.

Danas razgovaramo o prednostima maski za kosu, koje maske su najbolje i zašto treba da ih koristite (i koliko često)? Sve žene imaju pitanja u sferi nege kose, ali mi imamo odgovore za vas, zato hajde da počnemo: 

Šta je maska za kosu?

Maska za kosu (često se naziva i pakovanje za kosu) je poput super-koncentrovanog regeneratora. Deluje isto kao i regenerator, ali sa dodatnim prednostima, jer je dizajnirana da njeno dejstvo bude intenzivnije i hranljivije.

Maska za kosu je kao maska za lice, osim što je evidentno nećete nanositi na kožu, nego na kosu.  Ovaj intenzivni regenerator će natopiti i nahraniti vašu kosu, pružajući joj neophodnu pomoć koja joj je potrebna da postane bolja i jača. Bilo da je vaša kosa suva, oštećena toplotom, hemijski tretirana, kovrdžava ili čak samo starija maska za kosu će rešiti problem sa kojim se suočavate.

Zavisno od vrste, najbolja pakovanja za kosu hidriraju suve vlasi, popunjavaju proteinima mikrooštećenja i pomažu u održavanju intenziteta boje farbane kose. 

Pakovanja za kosu se često formulišu sa specijalnim uljima (kao što su bademovo, abisinsko, arganovo, ružino, itd.), raznim vrstama putera (kao što su shea i kakao), ekstraktima (napravljenim od biljaka) i drugim aktivnim hranljivim sastojcima. Ovi specijalno formulisani sastojci su dizajnirani da prodru u srž kose i pružaju vidljive rezultate pri samo jednoj upotrebi. 

Zašto treba da koristite masku za kosu?

Vaša kosa se hrani iznutra, namirnicama sa visokim udelom proteina, ali maske za kosu doprinose njenoj ishrani spolja. Sa profesionalnim maskama za kosu ćete rezultate videti već nakon prve primene, a rezultati mogu biti dramatični. 

Ako je vaša kosa suva i oštra na dodir, nakon hidratantnog tretmana ćete osetiti koliko je mekša pod rukom. Mekša kosa znači lakše stilizovanje i bolji pad dlake, a nahranjena vlas je automatski sjajnija i ima lepši izgled.

Ipak, maske za kosu rade i mnogo više od vizuelnog efekta. Dubinski hraneći kosu i popunjavajući oštećenja, redovna primena kvalitetnog pakovanja vam može pomoći da proredite posete frizeru. Vaša kosa će postati otpornija i jača, a samim tim i manje sklona oštećenjima, krzanju i lomljenju (setite se samo ispucalih krajeva!).

Koje su prednosti maski za kosu?

Maske za kosu će vam omogućiti da dobijete glatke i sjajne pramenove, baš poput onih koje viđate i kojima se divite u reklamama. 

Bitno je da budete svesni jedne činjenice: pakovanja za kosu mogu da prikriju oštećenja, ali ne i da ih potpuno poprave. Ispucale vrhove ćete ipak kad–tad morati da odsečete. Međutim, maske deluju preventivno na nastanak ovih neprijatnih oštećenja. One čine vašu kosu gušćom (tako što joj unose vlagu) i jačom. 

Duboko kondicioniranje pakovanjima za kosu je važno tokom cele godine, ali neophodno je tokom zime i leta, usled velikih temperaturnih promena. Ne zaboravite da UV zračenje deluje na vašu kosu, podjednako kao i na vašu kožu.

Naravno, ne treba zaboraviti još jedan važan detalj – profesionalne maske za kućnu upotrebu će vam pružiti osećaj kao da ste u luksuznom spa centru. Najbolje maske za kosu online možete pronaći u Belissima beauty shop-u, bilo da tražite hidratantne, proteinske ili kombinovane. Vaša kosa će nakon tretmana izgledati veličanstveno, a vi ćete se osećati zadovoljno i lepo.

Koliko često treba koristiti masku za kosu?

Maske za kosu se mogu koristiti jednom nedeljno, jednom mesečno ili onoliko često koliko vam je potrebno. To ćete najbolje proceniti vi, zavisno od stanja vaše kose.

Postoje različite vrste maski za kosu: neke se koriste brzinski, a za njihovo snažno delovanje dovoljno je svega par minuta. Druge možete na kosi držati par sati ili ostaviti da deluje preko noći. Ipak, uvek poštujte vreme delovanja koje proizvođač preporučuje. Pazite da ne spavate sa maskom kosu koja nije dizajnirana da deluje preko noći. 

Kako se pravilno koristi maska za kosu?

Pravilno korišćenje maske za kosu je od krucijalnog značaja, kako bi se ispoljila njena dejstva:

Najbolje je da kosu dva puta našamponirate, kako bi bila temeljno očišćena od svih nakupljenih nečistoća. Ne zaboravite da dobro isperete ostatke šampona. 

Kada nanosite pakovanje balzam za kosu vam neće biti neophodan. Opranu kosu blago isfrotirajte i nanesite masku za kosu. Sačekajte tri do pet minuta da počne da deluje (pročitajte uputstva proizvođača). Pakovanje možete ostaviti čak petnaest do dvadeset minuta ako želite dubinski da nahranite vlasi ili imate stvarno suvu kosu. U tom slučaju kosu uvijte u kapu za tuširanje, a zatim u peškir, kako bi toplota podstakla delovanje aktivnih sastojaka.

Isperite kosu, pazeći da uklonite proizvod u potpunosti. Osušite kosu na uobičajeni način.

Voila! Vaša kosa bi sada trebalo da izgleda oporavljeno, meko i sjajno.

Koju vrstu maske za kosu treba da kupim?

Na tržištu postoji mnogo maski za kosu, ali imajte na umu da profesionalne maske imaju drugačije delovanje od dragstorskih. Napravljene su od kvalitetnijih sastojka, a molekuli aktivnih materija, koji su posledica dugogodišnjih istraživanja, su manji i prodiru u samu vlas.

Ako je vaša kosa slaba i porozna, sklona oštećenjima, birajte proteinske maske koje će je osnažiti i zašititi. Suvoj kosi bez sjaja će odgovarati hidratantne maske. Maske kombinovanog delovanja ciljano utiču na rešavanje oba problema. 

Obavezno potražite masku sa kvalitetnim sastojcima koji sadrže prirodna ulja i putere i ne zaboravite da je redovno koristite, kako biste osetili njen pun potencijal.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Dnevni horoskop – koje prednosti donosi svakodnevno čitanje horoskopa

Read Next

Na koji način online kupovina alata štedi vaše vreme i novac?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *