Zavese dan noć kao detalj koji osvaja moderne prostore

Zavese u dnevnoj sobi

Spremate se za renoviranje i promenu u enterijeru, želite više topline i elegancije, onda Vaši planovi ne smeju da zaobidju i zavese kao vanvremenski detalj. Poželjne su u svakom objektu, porodičnoj kući, kancelariji, prodajnim objektima, raznim institucijama, u svaki prostor unose prijatnu atmosferu, a prirodnu svetlost ograničavaju na onaj intenzitet koji prija boravku u prostoriji. Minimalistički trend u uredjivanju doma pokušava da ih potisne iz prostorija, nameće se trend prozora bez zavesa ili popularnih „golih prozora“. Minimalizam u uredjivanju prostora je iz domova izgurao tradicionalne zavese od metraže. U modernim domovima one su zamenjene nekim novim modelima zavesa, u popularnim skandinavskim i japanskim stilovima, od skoro providnih materijala. Zagvornici zavesa u enterijeru ne odustaju od ovog vanvremenog detalja, posebno u prostorijama gde izgled i dimenzije prozora zahtevaju zavese. Moderna rešenja donose modele koji su potaman i onima koji ih vole i onima koji ih ne vole.

Zavese dan noć su iskorak ka modernim enterijerima

Zagovornici minimalizma se lako odlučuju za zavese dan noć kao opciju koja se idealno uklapa uz prozor. Za mnoge su zavese dan noć   najfukncionalniji detalji u enterijeru, odličnom kontrolom svetlost one doprinose pojačanom utisku privatnosti u bilo kojoj prostoriji, što je danas toliko bitno, a toliko se teško postiže. Razlikuju se od drugih zavesa po slojevitosti platna koje po želji propušta više svetlosti u prostoriju ili je blokira. Slične su rolo zavesama, pa često dolazi do mešanja ova dva modela. Rolo zavese se kroje od jednog velikog parčeta tkanine, uglavnom pamučne ili lanene.  Zebra zavese ili popularno nazvane zavese dan noć sastavljene su od širokih horizontalnih traka, naizmenično poredjanih od prozirnog i neprozirnog materijala. Zbog kombinacije materijala različite propustljivosti svetlosti one se još zovu i kombinovane zavese. Kombinacija lestvica otvara širok spektar nekih drugih kombinacija poput dezena i materijala. Na tržištu se po širokoj ponudi izdvajaju Mega zavese ovog tipa koje zadovoljavaju i najizbirljivije ukuse.

Spoj karakteristika koje se nalaze u drugim vrstama roletni

Zebra zavese su neka vrsta unutrašnjih roletni i venecijanera. One su  naprednije rešenje od bilo kog venecijanera zato što su naprednom tehnologijom spojile sve karakteristike drugih roletni.  U svakoj radnji zavesa one se izdvajaju po izgledu koji privlači pažnju kupaca, prvenstveno zbog naizmeničnih slojeveva  širokih lamela od zatamljene tkanine u jednom redu i voila u drugom. Voli je potpuno prozračan materijal, u nekim toplim nijansama, taj sloj u roletni je skoro i neprimetan, pa zavesa deluje poput rebra na kome su nanizane samo tamnije trake. Od položaja tih tamnijih lamela zavisi izgled zavese dan noć, ali i njena funkcionalnost. Kada su u uspravnom položaju, one ne propuštaju svetlost u prostoriju, a zavesa deluje kao jedno parče tkanine u toj tamnijoj boji. Obaranjem tamnijih lamela postiže se nesvakidašnji stilski efekat. Izgled zavese se prošara u različite nijanse i kombinacije boja svetlijih i tamnijih tonova. Kroz prozračne delove svetlost ulazi u prostoriju, ali se filtrira, podešavanjem ugla lamele se dozira jačina svetlosti u prostoriji.

Zavese u sobi

Lagano rukovanje Mega zavesama dan noć

Mega zavese su efektne, a vrlo jednostavne za rukovanje. Tradicionalni sistemi ručnog podizanja zavesa zamenjeni su modernim sistemima koje pokreće elektromotor. Ovakav način upravljanja zavesom olakšava svakodnevnicu, ne  zahteva ustajanje iz kreveta ili podizanje od radnog stola kako bi se regulisala svetlost koja je odjednom prodrla u sobu. Dovoljan je daljinski upravljač kojim se pokreće lančić, i različiti delovi tkanina se namotavaju u jednom namotaju. Različiti delovi tkanine, svetliji i tamniji, klize jedan na drugi ili jedan ispod drugog. Pošto su povezani na jednom mehanizmu oni se namotavaju kao jedna celina, a ne kao pojedinačne zavese. To ih razlikuje od modela na dva namotaja kod kojih se tkanina namotava na dva mehanizma. Na vrhu roletne je oklagija na koju se tkanina mota ne gužvajući se, pa u sledećem popuštanju lajsni zavesa deluje kao da je upravo ispeglana. To je veoma bitno zato što je prva asocijacija na svako skupljanje zavese njeno gužvanje. Niko ne voli pogužvanu zavesu. Koliko god bila kvalitetna, taj kvalitet ostane zasenjen naborima.

Energetski i ekološki održive

Zavese su jedan od detalja koje i te kako prate savremene trendove ekološke i energetske održivosti. U skladu sa energetskom održivošću, tipovi zavesa dan noć se proizvode od ekološki održivih materijala, medju tim materijalima svakako prednjači reciklirani poliester. Na drugoj strani one su odličan saveznik toplote i udobnosti u domu. U letnjim danima se lako blokira svetlost i na taj način blokira ulazak toplote u prostoriju, ona se klimatizuje prema unutrašnjoj temperaturi i daleko je prijatnija za boravak. U zimskim danima se češće obaraju lestvice, svetlost i toplota ulaze u prostoriju. U dobro osvetljenim prostorijama ne mora da se pali svetlo, nekima deluje beznačajno, verujete, nije zanemarljiva ušteda energije.

 

mateo

Read Previous

Izbegnite redove: Brza i efikasna registracija vozila preko DON registracije

Read Next

Kako da očarate svojim izgledom u svakoj prilici?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *