3 dijete koje provereno daju dobre rezultate!

Prikaz krojačkog metra oko struka

https://unsplash.com/photos/aIlAhLdwk2g

Gubitak telesnih masti i kilograma, uvek je aktuelna tema, koja i dan danas opterećuje veliki broj ljudi. Promena životnog stila savremenog čoveka, poput promena navika u ishrani, te smanjenju kretanja, doprinela je tome da gojaznost predstavlja najučestaliji metabolički poremećaj.

Gojaznost je tako problem savremenog čoveka, koji može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija poput razvitka dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja. Gojaznost nije samo fizički metabolički proces, već je i često povezana sa propratnim psihičkim oboljenjima poput depresije i anksioznosti. Gojaznosti se tako, treba pristupiti ozbiljno i sistematično.

Dosta ljudi s druge strane, pak, iako nije gojazno, želi da skine par kilograma viška, koje su dobili pukom nepažnjom. U tom slučaju, u redu je pribeći nekoj od dijeta, na određeni vremenski period, kako bi se došlo do željene težine. 

Mi vam u nastavku teksta otkrivamo koje su to 3 dijete koje provereno daju dobre rezultate, te koje su pogodnije za određene probleme sa kilažom. Sigurni smo da ćete uspeti da nađete onu koja će odgovarati vašim potrebama i sa kojom ćete se brzo i efikasno rešiti, neželjenog viška kilograma. 

Prikaz viljuške zabodene u meso
https://unsplash.com/photos/s-Z-h0fEiBM

#1 Keto dijeta – nizak unos ugljenih hidrata za trajne efekte

Keto ishrana, danas predstavlja jednu od najpoznatijih dijeta u svetu. Svoju popularnost stekla je dozvoljavanju unosa velikih količina masti, koje su u današnjoj prehrani, jako zastupljene. Ona predstavlja jedan od načina ishrane koji podrazumeva nizak unos ugljenih hidrata

Takođe, keto dijeta zasniva se na zanimljivom konceptu dovođenja tela u takozvano stanje ketoze, u kome telo energiju crpi iz masti, umesto glukoze. Naime, hrana bogata ugljenim hidratima podstiče proizvodnju glukoze i insulina u organizmu. Glukozu telo koristi kao primarni izvor energije, s obzirom na to da predstavlja molekul koji se najlakše razgrađuje.

Keto ishrana, s druge strane, podrazumevajući ishranu bogatu mastima, dovodi telo u stanje ketoze, gde se energija crpi iz masti, te one neće uspeti da se natalože u telu, već će biti pretočene u energiju! 

Ovo je zapravo prirodan proces koje telo samo pokreće u slučaju gladovanja. Na taj način ono crpi energiju iz zaliha masti. Brojne studije pokazuju da ova dijeta ne samo da pomaže u gubitku kilograma, već je i blagodetna za regulisanje šećera u krvi, kao i kod insulinske rezinstencije

Veruje se da što više smanjite unos ugljenih hidrata, to ćete pre ući u stanje ketoze. Optimalan unos ugljenih hidrata na početku keto dijete je 15tak grama. Unos makro nutrijenata treba da bude u sledećem odnosu: 70% masti, 25% proteina i 5% ugljenih hidrata. 

Namirnice koje su poželjne da se jedu tokom keto dijete jesu sve vrste mesa, govedina, jagnjetina, piletina, riba; zatim jaja, povrće koje raste iznad zemlje, zeleno lisnato povrće poput spanaća i kelja, koštunjavo voće poput badema i oraha, te semenke suncokreta i avokado. 

Mlečni proizvodi treba da se jedu ograničeno, te se preporučuju samo punomasni mlečni proizvodi poput kajmaka, putera i neprerađenih sireva poput mocarele, čedra i kozijeg sira.

#2 Atkinsova dijeta – visokoproteinskom hranom do željene linije

Još jedna od varijacija dijete sa niskim procentom ugljenih hidrata jeste i Atkinsova dijeta

Za razliku od keto dijete, atkinsova dijeta se zasniva na visokom procentu proteinskih namirnica, kao što su meso, sir i jaja

Teorija o niskom unosu ugljenih hidrata kako bi se smanjio nivo glukoze, primenjuje se i ovde. No, Atkinsova dijeta u fokus stavlja, smanjenje apetita prilikom unosa visokoproteinskih namirnica. Naime, nije tajna da su proteini zaslužni za dug osećaj sitosti, međutim s ovom dijetom treba biti posebno oprezan, jer visok unos proteina može dovesti do oštećenja bubrega.

Tako se, ova dijeta, ne preporučuje za ljude sa oboljenjima bubrega i drugim rizičnim grupama. Hrana koju smete da jedete, kao što smo pomenuli jesu sve vrste mesa, i najveći deo mesnih prerađevina (izuzetak su npr. viršle i pašteta) i roštilja, te jaja i sir. 

Takođe, smete da jedete bilo koju salatu, ali je najstrože zabranjeno jesti hleb, krompir, brašno, pirinač, soja, grašak, prezle, pohovano meso, testenine, kikiriki, mušmule, lešnik, i najbitnije – bilo koja vrsta voća je najstrože zabranjena

Tanjir pun zdravog povrća sa avokadom, leblebijama i paradajzom
https://unsplash.com/photos/IGfIGP5ONV0

#3 VMA dijeta – ekstremno brzi uspeh koji garantuju stručnjaci

Ovu dijetu osmislili su stručnjaci sa Vojnomedicinske akademije kako bi pripremili gojazne pacijente pred zahtevnu operaciju. Iza ove dijete, ne stoji ni jedna teorija već ograničeni kalorijski unos, a u nastavku teksta dajemo primer dnevnog jelovnika. 

Za doručak popijte 2dl limunade napravljene od svežeg limuna, bez ikakvih dodatnih zaslađivača. Ručak podrazumeva 1 dvopek i 1 svežu jabuku. Dok za večeru možete pojesti 1 tvrdo kuvano jaje, 1 paradajz i 1 dvopek.

Kao što možete videti, ova dijeta je ekstremno restriktivna, i definitivno se ne preporučuje na duže staze, ali uz nju možete postići najbolje rezultate za kratko vreme, te je idealna kada vam je potrebno da skinete nekoliko kilograma pred neki značajan događaj!

Na kraju je jako bitno pomenuti to, da ni jednu dijetu ne treba pratiti slepo duži vremenski period bez prethodne konsultacije sa lekarom i proverenim nutricionistima. Svakako, sve pomenute dijete, sa sobom nose i smanjenje kalorijskog unosa, o kome treba da vodite računa, jer provereno donosi smanjenju telesne mase. 

Bitno je da budete odgovorni, te ukoliko planirate da duži vremenski period držite neku od pomenutih dijeta, obavezno pre toga uradite kompletan lekarski pregled i posavetujete se sa proverenim stručnjacima o mogućim nedostacima vaše odabrane ishrane. 

mateo

Read Previous

Najpoznatije zgrade sa vertikalnim baštama na svetu

Read Next

Automobili za žene – evo koji su najbolji i najpraktičniji

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *