Alergija na ambroziju kod dece: Kada se javlja i kako se leči

alergije

Pexels.com

Alergija na polen ambrozije jedna je od najčešćih.

Vaše dete je najverovatnije alergično baš na ambroziju ako u periodu od avgusta do kraja septembra ima sledeće simptome:

curenje iz nosa
uzastopno kijanje po nekoliko puta
otežano disanje
vodnjikave oči
peckanje u grlu i nosu

Ipak veoma je važno da to proverite i utvrdite da je zaista u pitanju alergija na ambroziju. Ako sumnjate da je vaše dete alergično na ambroziju odvedite ga na alergološko ispitivanje. Prvo će mu biti urađen test na inhalatorne alergene, među kojima spada i ambrozija.

Ukoliko se ustanovi da je test pozitivan, onda se može uraditi pojedinačan test na neke od tih konkretnih alergena. Tada će se dete testirati samo na polen ambrozije i tako će se utvrditi postojanje alergije.

U kom uzrastu se najčešće pojavljuju tegobe zbog ambrozije?

Kada je o deci reč, najviše problema sa ambrozijom imaju tinejdžeri, a mnogo ređe vrlo mala deca. Obično se kod mališana simptomi ove alergije javljaju tek posle treće godine života.

U prve dve godine deca su sklonija alergijskim reakcijama na hranu, dok su u uzrastu između druge i pete godine česte reakcije na polen u toku sezone cvetanja.

Kako izgleda alergo test?

Ne mora da znači da će mališan koji je bio alergičan kao beba, kasnije imati tegobe

Alergo test se obavlja tako što se mališanu na podlakticu nanese kap posebno napravljenog rastvora alergena, u ovom slučaju ambrozije. Ukoliko se za 15 minuta na tom mestu pojavi crvenilo – test je pozitivan.

Da li se i bebe mogu testirati na inhalatorne alergene?

U vrlo retkim slučajevima kada je to zaista neophodno, bebe starije od šest meseci se mogu testirati na inhalatorne alergene, ali se u većini slučajeva to ne radi pre detetove navršene druge godine.

Da li postoje lekovi za alergiju koji se mogu davati bebama i deci?

Da. Ukoliko lekar ustanovi da su vašoj bebi ili detetu potrebni lekovi, on će vam ih prepisati u zavisnosti od vrste alergije i uzrasta. U većini slučajeva to su inhalatorni lekovi i antihistaminici, a detetu se daju sve vreme dok traje sezona alergije na ambroziju.

Postoji i imuno terapija u obliku vakcine koja se prima jednom mesečno, narednih pet godina i kojom se postiže potpuno izlečenje od alergije. Međutim, nju dete može da počne da prima tek sa navršenih pet godina.

Da li će dete i kasnije biti alergično na ambroziju?

Ne mora da znači da će mališan koji je bio alergičan kao beba ili vrlo malo dete, kasnije imati tegobe izazvane polenom ambrozije. U većini slučajeva, kako dete raste i jača, otpornost na ovu alergiju mu se povećava.

Koliki je uticaj naslednog faktora?

Dojena deca ređe oboljevaju od alergija

Nasledni faktor igra veliku ulogu kada je o alergijama reč, a dokazano je da majka u ovom slučaju ima veći uticaj. Takođe, naročito su većem riziku izloženi mališani kojima su oba roditelja alergična.

Da li preventivne mere ublažavaju tegobe?

Naravno, ako poslušate savet stručnjaka sigurno ćete umnogome olakšati svom detetu tegobe izazvane polenom ambrozije. Savet je da ne izvodite mališana iz kuće u toku prepodneva, jer je tada najviše polena u vazduhu.

Takođe, prozore od stana i automobila treba da držite zatvorene da polen ne bi ušao. Izbegavajte da sa detetom šetate po vetrovitom vremenu, jer se sićušne čestice polena lako prenose vetrom. Svako veče tuširajte dete i perite mu kosu, a trebalo bi i češće da ga presvlačite jer se polen lepi i za odeću.

Da li je tačno da su bebe koje doje otpornije na ovu alergiju?

Tačno je da dojena deca ređe oboljevaju od alergija, jer kroz mamino mleko beba dobija tzv. „imunološku bombu“ – antitela i imunoglobulin A (IgA), koji stvara zaštitni sloj u crevima i štiti dete od potencijalnih alergena.

Da li alergija na ambroziju može da izazove ozbiljnije zdravstvene probleme?

Ukoliko se na vreme na pristupi prevenciji i lečenju, alergija na ambroziju može da preraste u astmu ili alergijski rinitis.

Takođe, alergijske reakcije u mnogome narušavaju kvalitet života deteta. Kod dece su primećeni poremećaji u ponašanju, smanjena koncentracija, nervoza, nemir, poremećaj u spavanju. 

admin

Read Previous

Šta treba da znate o pločicama za kupatilo

Read Next

Usamljenost  – kada je dobro biti sam i kako da samoća ne naškodi vašem zdravlju?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *