Izbegnite skupljanje i oštećenje odeće prilikom pranja u veš mašini

Svi imamo neki komad garderobe koji nam dobro stoji i koji želimo da sačuvamo što duže. Međutim, svaki put kada stavimo odeću u mašinu za pranje veša suočavamo se sa rizikom od njenog sakupljanja, izbeljivanja i drugih oštećenja. 

Izgužvanu odeću možemo ispeglati, ali ako dođe do izbeljivanja, otpuštanja boje i farbanja vašeg omiljenog komada od druge garderobe koja je zajedno prana ili do oštećenja, pomoći verovatno nema. Možete se oprostiti sa vašim omiljenim delom odeće. Jedino što nam preostaje je da delujemo preventivno. 

Postoji nekoliko jednostavnih ali jako korisnih koraka koje možete preduzeti kako biste izbegli neželjene posledice i sačuvali vašu omiljenu majicu, košulju ili bluzu da što duže izgleda kao nova. To su vrlo jednostavne radnje i ne zahtevaju nikakva ulaganja već samo vašu dobru volju.   

#1 Ne stavljajte više odeće u veš mašinu nego što je preporučio proizvođač

Prilikom pranja uvek vodite računa o količini odeće koju ćete staviti u mašinu za pranje veša. Isto važi i kada je mašina za sušenje u pitanju. Vodite se preporukama proizvođača i savetima iz uputstva koje ste dobili kada ste kupili mašinu za pranje veša. 

Ukoliko prepunite bubanj, garderoba koja se nalazi unutra neće imati dovoljno prostora da se okreće i lepo opere. Osim toga, nakon pranja biće potpuno izgužvana. Još gore je ako je odmah nakon pranja ne izvadite već ostane u veš mašini da stoji par sati. To će dodatno doprineti njenom gužvanju pa će vam biti teže da je kasnije ispeglate. 

Sa druge strane, ako stalno stavljate više veša nego što je to preporuka proizvođača budite sigurni da ćete brže morati da potražite pomoć majstora. Ako je uređaj u garanciji svakako da popravka veš mašine u ovlašćenom servisu u Beogradu ili nekom drugom gradu u Srbiji ne bi trebalo da ide na vaš račun. Međutim, ukoliko se ustanovi da ste rukovali aparatom na nepravilan način i suprotno od preporuka proizvođača, onda prodavac možda neće hteti da vam prizna garanciju a troškovi će pasti na vaš teret. 

#2 Razvrstajte odeću pre nego što je ubacite u mašinu za pranje veša

Razvrstavanje odeće pre pranja je osnovni korak ka očuvanju njenog kvaliteta i sprečavanju gužvanja, skupljanja i oštećenja. To podrazumeva grupisanje sličnih ili istih materijala kako bi se izbeglo trenje koje dovodi do habanja. Odeću od svile, čipke, kašmira i drugih osetljivih tkanina perite zajedno. Pamučne majice, košulje i dukserice su druga kategorija za koju možete koristiti isti ciklus. 

Odeću takođe razvrstavajte i po boji. Nikada ne mešajte tamne sa svetlim komadima. Razlog je jednostavan, odeća tamne ili jake boje može obojiti onu belih i svetlih nijansi. Ovo se posebno odnosi na stvari u boji koje prvi put perete. Štaviše, dobro bi bilo da recimo farmerice ili neku tek kupljenu majicu jake boje operete par puta ručno, pa tek nakon toga u veš mašini. 

Na kraju, kada već razvrstavate stvari za pranje nikada ne mešajte peškire sa na primer svilenim košuljama. Prvo jer se peškiri jako puno natope vodom i zatim obmotaju oko košulje pa se ona neće dobro oprati a pritom će iz mašine izaći potpuno izgužvana. Biće vam potrebno puno vremena da je opeglate.

#3 Koristite odgovarajuće programe pranja

Prilikom pranja odeće u veš mašini pažljivo pročitajte oznake na etiketama. Na njima ćete pronaći sve važne informacije. Od toga koji je materijal u pitanju pa sve do toga kako ga i na kojoj temperaturi treba, prati pa čak i koliko skupljanje po dužini i širini možete očekivati nakon prvih pranja. To znači da morate uskladiti programe pranja koje ima vaš veš mašina sa onima koji stoje na etiketi garderobe.

Za osetljive materijale poput svile ili nekog tankog prozirnog odevnog predmeta koristite “blage” programe pranja na nižim temperaturama. Pa čak i kada primetite da garderoba nije previše prljava, možete je samo pustiti na brzo, tridesetominutno pranje hladnijom vodom. Većina današnjim modela ima takav program. 

Naravno, za više uprljanu garderobu ili donji veš koristićete program sa toplijom vodom, najmanje od 60 pa i od 950C. Ono što je bitno kada uključujete “jače” programe, obavezno vodite računa koju garderobu perete da ne bi došlo do prevelikog skupljanja.

#4 Okrenite odeću pre pranja

Okretanje odeće pre pranja je još jedan koristan savet koji pomaže da se odeća manje gužva, ne bledi i ne oštećuje. Ova jednostavna praksa može sačuvati izgled i dati dugovečnost vašoj odeći.

Ako na pa primer odeća ima dugmad, dobra je ideja da je okrenete kako dugmad ne bi tokom trajanja ciklusa, prevrtanja i trenja oštetila druge odevne komade. To je takođe slučaj i sa garderobom koja na sebi ima aplikacije, odštampane slike, šljokice, biserčiće ili neke druge dekorativne elemente. 

Na taj način čuvate i samu mašinu za pranje veša od zaglavljivanja sitnih predmeta. Ukoliko se ipak dogodi da neki od biserčića ili dugmića otpadnu, najpre ih potražite u bubnju a zatim u filteru veš mašine. Odvijte filter koji se obično nalazi pri dnu mašine i potražite izgubljeni delić. 

Inače, filter bi trebalo da čistite i bez toga najmanje jednom mesečno ili svaki drugi mesec. Zapušeni filteri osim što otežavaju rad uređaja, predstavljaju i izvor bakterija, ali i neprijatnog mirisa koji se može širiti kupatilom

#5 Upotrebite adekvatna sredstva za pranje

Izbor pravog deterdženta za pranje, kao i omekšivača, igra važnu ulogu u očuvanju odeće tokom pranja. Za osetljive materijale kao što je svila ili vuna, koristite blage praškaste deterdžente ili još bolje one tečne. 

Ali isto tako treba da znate da na svakom pakovanju deterdženta postoji uputstvo koje treba pažljivo pročitati, baš kao i ono na etiketi odeće. Ono sadrži informacije o preporučenoj količini praška ili tečnosti za pranje za određenu vrstu odeće. 

Jako je važno da izbegavate ubacivanje preterane doze praška za pranje. Ukoliko stavite više nego što treba mašina neće dobro oprati garderobu. Na majicama, košuljama i haljinama ostaće tragovi praška a on kasnije može nagrizati tkaninu na kojoj se zadržao. 

Što se tiče omekšivača, on svakako može biti koristan. Pre svega njegova osnovna namena je da omekša odeću, posebno onu koja je podložna većem gužvanju. Takođe kasnije olakšava i peglanje.

Pravilno pranje odeće je ključno kada je u pitanju njen izgled i dugotrajnost. Ne dozvolite da zbog malo utrošenog vremena i ne pridržavanja jednostavnih saveta ostanete bez svoje omiljene majice ili košulje. 

admin

Read Previous

Kako vas zakon štiti ako od zaposlenog postanete tehnološki višak

Read Next

Kako internet menja način na koji zarađujemo novac

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *