Kako da vam kupatilo uvek bude čisto?

Ukoliko redovno održavate kupatilo, onda vam neće trebati mnogo vremena za detaljno sređivanje i raspremanje. Kako bi vaše kupatilo uvek bilo blistavo i čisto, možete se poslužiti nekim jednostavnim trikovima, pa vam u ovom tekstu donosimo nekoliko saveta uz pomoć kojih će održavanje biti lakše i brže.

Dugotrajno ribanje kupatila može trajati i više sati, zato je naš prvi savet da svakodnevno izdvojite svega 15 minuta za sređivanje kupatila. Na taj način ćete uštedeti vreme, s obzirom da će detaljno čišćenje kupatila biti potrebno obavljati jednom mesečno u trajanju od nekih pola sata.

Rešite se suvišnih stvari 

Pre nego što krenete sa čišćenjem, posklanjajte stvari sa kupatilski površina, ormiarića, poda, sa veš mašine, kako vam ne bi smetale. Peškire, šampone, toalet papir, kupke kao i sva druga sredstva za higijenu iznesite iz kupatila. Sve što se čini suvišno – rešite ga se. Neretko se dešava da nam prostor u kupatilu zauzimaju prazne bočice od parfema, šampona ili kupki. Vodite o tome računa i jednom kada pobacate sve nepotrebne stvari, ne samo da će kupatilo delovati urednije, već  i preglednije i imaćete jasan uvid šta treba da nabavite a šta ne, a svako naredno čišćenje biće znatno lakše.

Držite se pravila od vrha ka podu

Ukoliko ima paučine u uglovima plafona, oko rasvete ili oko vrata i prozora, najpre počistite te delove kupatila. Prašinu koja se nakupila na površinama ćete najbolje očistiti ukoliko pređete mikrofiber krpom. I obavezno pre nego što počnete sa ribanjem sanitarija prebrišite pod prvi put. Na podu se sem prašine sakuplja razna prljavština, kao i vlasi kose. Nakon što očistite plafone, uglove plafona i sanitarne površine, očistite pod još jednom. 

Lavabo i wc šolju ribajte svakog dana

Da biste efikasno očistili lavabo potrebno vam je 3 minuta svakoga dana, a rezultat je izuzetan – biće uvek čist i blistav. WC šolja takođe zahteva strogu i svakodnevnu higijenu. Važno je da je svakodnevno dezinfikujete, a bar dva puta mesečno da je detaljno očistite. Na taj način ćete izbeći nagomilavanje kamenca. Usled nedovoljno dobrog održavanja može se desiti da vam bude  zapušena wc šolja, a posebno vodite računa da u nju ne nikada ne bacate vlažne maramice koje nisu razgradive.

Očistite sanitarije odgovarajućim sredstvom

Ako redovno vodite računa o higijeni kupatila, onda vam čišćenje sanitarija neće predstavljati veliki problem.

Najpre nanesite sredstvo za čišćenje na površinu kade ili tuš kabine a potom ga ravnomerno rasporedite sunđerom. Možete sami odabrati da li ćete za čišćenje sanitarija upotrebiti neki proizvod sa tržišta ili ćete ga sami napraviti u okviru kućne radinosti.

Ne zaboravite da oribate i prostirke koje se nalaze u kadi ili tuš kabini. Nakon što ste naneli određeno sredstvo pustite da odstoji svega nekoliko minuta, jer će sredstvo bolje da deluje, što će vam olakšati čišćenje svih površina. Ovo je zapravo rutinsko čišćenje koje biste trebali da obavljate svakodnevno. 

Koliko često treba čistiti pločice?

Pločice na zidu oko kade možete čistiti jednom nedeljno. S obzirom  da se na pločicama vrlo lako taloži kamenac potrebno je da koristite odgovarajuće sredstvo koje sem što čisti pločice, predstavlja i svojevrsnu zaštitu. Ako imate zavese za kadu, preporučljivo je da ih operete najmanje dva puta u toku meseca.

Ukoliko imate tuš kabinu, onda verovatno znate da su njene ivice vrlo kritične kada je u pitanju pojava buđi. Kako biste se uspešno izborili sa tim dovoljno je jednom u toku meseca da koristite odstranjivač buđi, jer ćete na taj način sprečiti dalje širenje. 

Tuš baterije i slavine brišite svakodnevno

U međuvremenu dok čekate da sredstvo za održavanje sanitarija počne da deluje možete prebrisati ostale površine. Ne zaboravite da prebrišete držače peškira, police, vrata kao i ostale elemente u kupatilu. Na slavinama i baterijama su često vidljive fleke od vode, pa ako želite uvek čisto kupatilo, ove površine čistite svakodnevno. 

Višak vode pokupite suvom krpom 

Nakon što je sredstvo za čišćenje odstajalo određen vremenski period, isperite sanitarije mlakom vodom, koja će skinuti svu preostalu nečistoću sa kade, tuš kabine i pločica. Zatim prebrišite površine suvom krpom, posebno vrata tuš kabine, jer se na njima često zadržava voda. Nakon toga prebrišite pakovanja kozmetike koja ste prethodno sklonili iz kupatila i vratite ih na njihovo mesto.

Ne zaboravite na ogledalo 

Ogledalo je neizostavni deo svakog kupatila. S obzirom da je najčešće estetski i funkcionalni dodatak lavaboa, razumljivo je da je svakodnevno izloženo prljanju i stvaranju fleka od vode. Za ogledalo možete koristiti sredstvo za čišćenje staklenih površina.

Nakon završenog čišćenja sanitarija, ostalo vam je samo da ponovo prebrišete pod, a zatim da uživate u blistavom izgledu i svežini vašeg kupatila. Ako redovno održavate kupatilo, ne samo da ćete uživati u čistoći, već ćete moći da odložite vreme renoviranja kupatila. Ukoliko ove savete primenjujete svakodnevno, trošićete manje vremena koje je potrebno za detaljno čišćenje zapuštenog kupatila.

admin

Read Previous

Otkup Automobila Sve Što Treba Da Znate

Read Next

Koji su simptomi nedostatka kalcijuma u organizmu?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *