Koji su simptomi nedostatka kalcijuma u organizmu?

Čovek rukama prikazuje bol u srcu

Često se dešava da telo šalje određene signale na koje mi treba da obratimo pažnju, ali ih umesto toga zanemarujemo. Razlog za zanemarivanje simptoma leži u činjenici da smo često lenji da se bavimo zdravljem, ali se neretko dešava i da ne znamo da je određena pojava alarm za rekaciju.

Saznajte kako da prepoznate znake kojima vas organizam upozorava da količina kalcijuma u vašem organizmu nije optimalna, zašto ne treba da ih zanemarujete, kao i unosom kojih namirnica možete da popravite nivo kalcijuma u organizmu.

#1 Dnevni unos kalcijuma – koliko nam je stvarno potrebno?

Nisu iste potrebe ljudskog organizma za kalcijumom u svim životnim dobima, a i neki drugi faktori mogu uticati na to koliko ovog metala je dovoljno za pravilan rad našeg organizma trudnoća i dojenje, kada su u pitanju žene). 

Svakako se podrazumeva da je unos namirnica koje sadrže dovoljnu količinu kalcijuma, kao što su mlečni proizvodi iz linije Moja Kravica, obavezan na svakodnevnom nivou.

Bebama i deci starosti do 3 godine potrebno je 500 mg kalcijuma dnevno, nešto starijoj deci, uzrasta od 4 do 8 godina, potrebno je 800 mg, onima od 9 do 19 godina života potrebno je 1300 mg dnevno.

Odrasli, starosti od 19 do 50 godina, treba da unose 1000 mg dnevno, a u posebne kategorije spadaju trudnice i dojilje, kojima dnevno treba 1300 mg, kao i oni koji boluju od osteoporoze, kod kojih je optimalno unositi 1500 mg dnevno.

Ko je u većem riziku da pati od nedostatka kalcijuma?

U ovu grupu spadaju ljudi koji su intolerantni na laktozu, kao i vegani i vegetarijanci, najčešće zbog ishrane koja ne sadrži proizvode životinjskog porekla ili ih sadrži u nedovoljnim količinama.

Kada nastaju problemi koje uzrokuje koncentracija kalcijuma?

Kao i kada je reč o drugim mikroelementima neophodnim za rad organizma, tako je i sa kalcijumom – problemi nastaju kada je nivo koncentracije ovog zemnoalkalnog metala previsok ili prenizak u odnosu na preporuke.

Manji nedostaci kalcijuma koji ne traju previše dugo nisu ozbiljna pretnja zdravlju, ali dugotrajni i veliki nedostaci mogu napraviti i privremene, ali i dalekosežne negativne posledice po ljudsko zdravlje.

Staklena čaša mleka i crna pozadina

Povišen nivo kalcijuma dovodi do kalcifikacije mekih tkiva (kalcifikacija je normalan i uobičajen proces kada je reč o zubima i kostima), najčešće krvnih sudova, što u kombinaciji sa drugim sklonostima može dovesti do veoma ozbiljnih bolesti, kakva je na primer ateroskleroza.

#2 Grčevi i trnjenje čest su simptom poremećenog nivoa kalcijuma u telu

Kalcijum omogućava kontrakcije mišića zahvaljujući tome što reguliše kontraktilnost aktina i miozina, a njegov nedostatak u organizmu manifestovaće se kroz veoma neprijatne i bolne grčeve, koji se mogu dogoditi bez uticaja bilo kakvog fiičkog napora.

Dolazi do grčenja udova, kao i do manje neprijatnog, ali takođe nepoželjnog osećaja trnjenja nogu, stopala, ruku, šaka, područja oko usta. 

#3 Kosti su vam slabe – alarm za manjak kalcijuma!

Kada je reč o ženama u menopauzi i o starijim osobama, bez obzira na pol, često dolazi do pojave osteoporoze. Reč je o bolesti koja podrazumeva gubljenje gustine kostiju, koja se javlja i kao posledica ishrane siromašne kalcijumom i nekim od vitamina kao što je vitamin D3.

Kosti postaju mekane, te do preloma može doći čak i bez većeg napora, pri nekoj uobičajenoj aktivnosti, a najugroženiji su kičmeni stub i butna kost. Nažalost, osteoporoza je u svom početku bez simptoma, uočava se uglavnom tek onda kada dođe do preloma.

#4 Abnormalan rad srca takođe može ukazivati na nedostatak kalcijuma

Preskakanje srca ili neuobičajeni otkucaji srca takođe su signal da treba proveriti nivo kalcijuma u organizmu. Jednostavnim testom na osnovu krvi može se utvrditi da li je aritmiji ili nekom drugom problemu u vezi sa radom srca uzrok u nedostatku kalcijuma.

#5 Deficit kalcijuma uzrokuje depresivnost i neraspoloženje

I ne samo to, već i probleme sa anksioznošću, sa zaboravljanjem i koncentracijom takođe. Svi ti problemi mogu se popraviti ishranom koja je bogata kalcijumom, ali pod uslovom, naravno, da im je uzrok u manjku kalcijuma, pošto postoje brojni faktori koji mogu uzrokovati svaku od ovih pojava, a nekada je njihovo dejstvo udruženo. 

#6 Ostali simptomi hipokalcemije

Problemi sa kosom, kožom sklonom peckanju i svrabu, noktima koji su krti takođe mogu biti posledica manja kalcijuma. Ponekada na isti problem ukazuju i vrtoglavice, glavobolje, poremećaji u ishrani (gojaznost, gubitak apetita), konvulzije, problemi u rastu dece i slično.

#7 Kako nadoknaditi nedostatak kalcijuma?

Kada se ustanovi problem sa deficitom kalcijuma, potrebno je korigovati ishranu u smeru novih potreba organizma. To znači povećati unos kalcijuma u odnosu na dotadašnji, a to se postiže unosom namirnica koje su bogate kalcijumom.

U hranu koja je osvedočeni izvor kalcijuma spadaju pre svega mleko i mlečni proizvodi, zatim žiratice, južno voće, riba meke kosti, koštunjavi plodovi i semenke, mnogobrojne vrste povrća, pećurke, surutka, cimet.

Povremeno prekontrolišite nivo kalcijuma u organizmu i ne dozvolite da ispaštate zbog svoje nepažnje i trpite posledice poremećaja koji su mogli biti ispravljeni prilično jadnostavno – korigovanjem životnih navika!

mateo

Read Previous

Kako da vam kupatilo uvek bude čisto?

Read Next

Kako se rešiti kašlja i ojačati imunitet?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *