Kako da produžite vek trajanja mašine za veš?

Mašine za veš su naš najvažniji uređaj u kući, bez koga ne može ni jedno domaćinstvo. Tu je i mašina za sušenje veša, koja se koristi nakon mašine za pranje veša, a postoje i kombinovane mašine koje su spojene u jednu a to su mašine koje su i za pranje i sušenje veša.

Ipak, kako bi nam što duže potrajale, trebalo bi da ih često održavamo ali i da ih pravilno koristimo. Nije suština u stalnim popravkama veš mašine, već u adekvatnom održavanju i pravilnom korišćenju.

Kada kupimo novu veš mašinu, naš najbolji saveznik od prvog dana može biti servis veš mašina. Profesionalni serviseri nam mogu postaviti veš mašinu i iznivelisati je ali vam mogu i objasniti kako da koristite različite programe na veš mašini. Za duži rok trajanja veš mašine, veoma je važno da se ona koristi prema uputstvu koje uz nju dobijate.

Različiti programi pranja su namenjeni različitoj vrsti veša i boji veša i to bi trebalo ispoštovati.

Kada bismo morali da izdvojimo neke od najvažnijih saveta koji će vam pomoći da produžite vek trajanja, onda bi to bili sledeći saveti:

Pravilna nivelacija i montaža veš mašine

Kao što smo već naveli prvi i najvažniji korak i faktor koji utiče na vek trajanja veš mašine jeste pravilna montaža, povezivanje i nivelisanje veš mašine. Ovaj korak možete prepustiti serviserima koji su licencirani i obučeni za montažu i povezivanje veš mašine. Veš mašina mora stajati pravo, odnosno da bude dobro iznivelisana, kako bi težina veš mašine bila jednako raspoređena.

Ukoliko veš mašina nije dobro iznivelisana, u fazi centrifuge, može doći do pomeranja, tzv ”šetanja” veš mašine po kupatilu. Šetanje veš mašine nije jedini problem, koliko je problem potencijalno oštećenje delova u mašini, prilikom centrifuge i rada veš mašine.

Pazite na dozvoljenu količinu veša za pranje

Svaka veš mašina ima propisanu maksimalnu količinu veša prilikom jednog pranja, koja ne bi trebalo da se prekrši. Ukoliko često pretovarujete ves mašinu može doći do oštećenja bubnja i drugih delova u veš mašini, što će joj svakako skratiti životni vek.

Na vreme vadite mokar veš iz mašine

Jedan od važnih saveta koji često ne poštujemo je da na vreme vadimo veš iz mašine, odmah nakon pranja. To će joj produžiti životni vek, a vaš veš se neće ubuđati u mašini.

Pravilno koristite programe koje ima veš mašina

Na novijim modelima veš mašina postoje različiti programi za pranje. neki od njh su za jako zaprljanu odeću,a neki su za osetljivu, što prati i određenu temperaturu, pa nije dobro osetljiv veš prati na visokoj temperaturi, niti u mašini prati obuću, bez dodavanja meke tkanine, kako bi se ublažili udarci. Neeadekvatno prgramiranje veš mašine takođe može dovesti do kvarova, a tada vam jedino može pomoći servis veš mašina.

Ne upotrebljavajte prekomernu količinu deterdženta i omekšivača za veš

Na svakoj veš mašini postoji graničnik koji pokazuje koliko praška za veš da sipate i koliko omekšivača. Ukoliko stalno sipate previše ili premalo praška, tada ostaci praška mogu ostati u mašini i izazvati kvarove ali i fleke na vašoj odeći. Zato, iako deluje bezazleno, vodite računa da sipate pravilnu količinu praška tokom pranja.

Redovno čišćenje veš mašine

Postoje programi na veš mašini koji omogućavaju pranje veš mašine. U veš mašinu ubacite odgovarajuće sredstvo i uključite praznu veš mašinu na program pranja, kako bi očistili sve naslage praška i drugih deterženta i veš mašinu ponovo vratili na stanje kao kad ste je tek kupili u salonu. Povremeno, jednom godišnje preporučuje se i redovni servis veš mašine, kako bi se svi delovi proverili, šrafovi dotegli i popravili. Čak i kada deluje da mašina dobro radi, uvek se pojavi neki deo koji je potrebno servisirati, kako bi vam veš mašina što duže trajala. Ne čekajte da se veš mašina pokvari, kako bi pozvali servis, već to radite jednom godišnje, jer je to najpravilniji način za održavanje.

Održavajte i cevi za odvod i dovod vode

Redovno održavanje i čišćenje odvoda i cevi koje odvode i dovode vodu, jesu ključ ispravne veš mašine. Redovno čistite filtere od prljavštine i nakupljenih nečistoća, kako bi vam na prvom mestu veš bio istinski čist i bez fleka, a samim tim i kako biste imali čiste delove u veš mašini.

Obratite pažnju na zvuk rada veš mašine, a ako primetite nešto čudno i neobično, odmah prijavite servisu za veš mašine. Kod veš mašine se često mogu pojaviti kvarovi, kao što su neizbacivanje vode iz bubnja veš mašine, nepravilan rad bubnja, kvarovi na vratima veš mašine. Neminovno je da  će vam se u jednom trenutku desiti kvar, ali je važno da sve ove stavke ispoštujete, kako bi joj što duže produžili životni vek. Za još korisnih saveta možete se obratiti vašem serviseru, koji je specijalsta za sve modele veš mašina i koji će vam dati pravi savet za svaki model veš mašine.

admin

Read Previous

Šta pokloniti partneru za godišnjicu veze?

Read Next

Saveti za uštedu vremena pri selidbi

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *