Saveti za uštedu vremena pri selidbi

Selidba je ne tako čest događaj u životu, ali svakako jedan od najznačajnijih i kao takav zahteva dobru organizaciju i priličan napor. Bez obzira da li se selite u novi stan u istom gradu, u drugi grad ili možda menjate državu, moraćete da ozbiljno shvatite ovaj proces i da se dobro pripremite za njega. 

Ovo je posebno važno ako želite da kroz selidbu prođete sami, bez pomoći agencija koje se profesionalno bave ovim poslom. Ali čak i ako angažujete agenciju, trebalo bi da budete dobro organizovani i pripremljeni za dan selidbe. 

Budžet i organizacija su samo neke od stvari na koje morate misliti. Ali isto tako, jedan od ključnih resursa u procesu selidbe je i vreme. Nekada ga jednostavno nemamo dovoljno na raspolaganju, pa žurimo i zbog toga često grešimo. Međutim, postoji nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da uštedite, odnosno skratite vreme potrebno za preseljenje i olakšate ceo proces.

#1 Napravite plan selidbe i kontrolnu listu

Pre nego što počnete sa pakovanjem stvari obavezno napravite detaljan plan selidbe i sastavite kontrolni spisak svih stvari koje selite. Ovo se odnosi kako na ljude koji angažuju firmu za selidbe, tako i na one koji žele da se presele u svoj novi dom u sopstvenoj režiji.  

Dobar plan će vam pomoći da se lakše organizujete i smanjite ukupno vreme koje vam je potrebno za selidbu. Možda će vam pravljenje plana i kontrolne liste oduzeti nešto vremena, ali verujte nam da se na kraju isplati. 

Najbolje je da počnete sa planiranjem tridesetak dana pre same selidbe. Napravite listu zadataka i rasporedite ih prema prioritetima. A ako planirate da u novom stanu po prvi put otpočnete zajedniči život sa budućim supružnikom, obavezno pripremite i zajednički spisak stvari koje želite da imate u novom domu. To će omogućiti da bolje rasporedite svoje vreme i da se fokusirate na najvažnije detalje. 

#2 Budite nemilosrdni kada odbacujete nepotrebne stvari

Selidba je idealna prilika da se rešite stvari koje vam samo zauzimaju prostor u podrumu ili onih koje držite u stanu a već dugo ih ne koristite. Što više stvari za selidbu budete imali, više će vam vremena biti potrebno da ih spakujete i prenesete u transportno vozilo. Osim toga, sasvim izvesno će vas i sama selidba više koštati. Zato, pre nego što počnete da se pakujete, pregledajte sve stvari još jednom i oslobodite se svega onoga što vam sigurno više nećete koristiti. Na taj način ćete uštedeti i vreme i novac! 

U početku će vam možda biti teško da se odlučite koje stvari nećete seliti, ali kada to jednom učinite, shvatićete da niste pogrešili. One predmete koje nećete poneti sa sobom u novi dom možete prodati kao polovnu robu ili pokloniti. U prvom slučaju možete zaraditi nešto novca i tako povećati vaš budžet za selidbu, a u drugom slučaju sigurno je da obradovati prijatelje, rođake ili ljude kojima poklonite stvari.    

#3 Pametno pakujte stvari

Pakovanje je zadatak koji može oduzeti dosta vremena, ali postoji način da ga ubrzate. Najlakši i najbolji način je da unajmite agenciju za selidbe. Ako ne znate nijednu firmu koja se bavi ovim poslom jednostavno u polje za Google pretragu ukucajte selidbe Beograd, ili bilo koji drugi grad u kome ćete živeti. 

Firme koje se bave ovim poslom osim ljudi sa iskustvom koji su pakovali stvari za transport bezbroj puta imaju i svu potrebnu ambalažu i opremu – kutije, plastičnu pucketavu foliju, kolica, kaiševe za nošenje i sav drugi potreban materijal. To im pomaže da brzo, lako, ali i maksimalno bezbedno spakuju i prenesu sve vaše stvari u novi dom.

Međutim, ako ipak želite da pakovanje uradite sami, takođe možete ubrzati proces. Jedan od najboljih načina je da unapred pripremite kutije u koje ćete pakovati stvari. Pre nego što počnete sa pakovanjem, pogledajte spisak stvari koje selite i odredite okvirno koliko kutija će vam biti potrebno i kojih dimenzija one treba da budu. To će vam oduzeti možda desetak minuta vremena, ali kada počnete sa pakovanjem, ceo proces će teći neuporedivo brže.

Potrudite se da kutije budu približno iste težine, kako zbog nošenja tako i zbog transporta. Ne ostavljajte prazno mesto u njima. Ako ih ipak ima, praznine popunite zgužvanim papirom kako se predmeti koje transportujete ne bi pomerali, međusobno dodirivali i tako oštetili. Posebno obratite pažnju na limoljive stvari! 

Naravno, ne zaboravite da obeležite kutije brojevima ili na neki drugi način kako biste kada sve unesete u novi stan odmah znali šta se u kojoj nalazi. 

#4 Spakujte stvari što ranije

Ukoliko ranije krenete sa pakovanjem, biće vam potrebno manje vremena na sam dan selidbe da sve što ste planirali prebacite u novi stan. Naravno da predmete koje koristite svakodnevno neće moći da spakujete pet dana unapred, jer će vam biti potrebne sve do dana selidbe. Na primer, pribor za jelo ili za ličnu higijenu će vam trebati i dan pre same selidbe. 

Međutim, vansezonsku odeću, knjige, posuđe koje nećete koristiti neposredno pre selidbe ili neke električne aparate možete spakovati par dana ili čak nedelju ili dve ranije. Što više ovakvih “sitnica” budete spakovali ranije, to će vam preseljenje biti lakše i brže. Takođe, ako ranije počnete sa pakovanjem oslobodićete svoje ormare i osloboditi prostor za normalno kretanje po stanu. Još jednom napominjemo, ne zaboravite da osetljive predmete dobro zaštitite od oštećenja!

#5 Počistite oba doma pre selidbe

Dan kada se selite je najnapetiji u celom procesu, tako da je važno da pre ključnog datuma pripremite i uradite što je moguće više stvari. Jedna od njih koja će vam olakšati i ubrzati preseljenje je čišćenje doma. To se odnosi kako na stan iz koga izlazite, tako i na onaj u koji se useljavate, naravno ako nije potpuno prazan. 

U starom stanu pre svega oslobodite prostor i putanju kojom ćete iznositi stvari, posebno kada je u pitanju nameštaj. Otežano kretanje kroz stan zahtevaće i više vremena za iznošenje stvari. Ako ne raščistite prostor kojima ćete se kretati, veći je rizik da možete oštetiti vredne komade nameštaja ili tehnike, ali se isto tako možete i lakše povrediti. 

Ako je nov dom u koji se selite već namešten ili polunamešten, onda ga par dana pre same selidbe počistite i isplanirajte gde ćete stavljati kutije i stvari koje donosite u njega. Štaviše, možete organizovati i redosled unošenja stvari, što će vam omogućiti da brže i lakše obavite čitav posao. Neće vam biti potrebno veliko premeštanje nakon preseljenja, osim naravno kada budete otpakivali kutije sa sitnijim predmetima. 

Ukoliko pratite ove savete sigurni smo da će selidba biti manje stresna i da ćete uštedeti puno dragocenog vremena. Razradite plan i napravite listu zadataka. Ne dozvolite sebi da sve radite u poslednjem trenutku! Vreme je jako dragocen resurs i zato se potrudite da ga iskoristite na pravi način.

admin

Read Previous

Kako da produžite vek trajanja mašine za veš?

Read Next

Idete na letovanje: Kako odabrati najbolji transporter za pse?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *