Saveti za planiranje budućnosti i početak zajedničkog života

Momak i devojka gledaju laptop

Ulazak u zajednički život sa partnerom predstavlja prelomni momenat, za koji vezujemo osećanje ushićenosti i poletnosti povodom produbljivanja emotivnog odnosa. Istina je da je osnova ovakve odluke emotivne prirode, ali uz to ona mora počivati i na racionalnom prosuđivanju.

Postavlja se, dakle, pitanje kada je pravi momenat za početak zajedničkog života sa voljenom osobom i koji faktori mogu uticati na njegov tok. U tekstu koji sledi izdvojićemo ključne činioce koje valja uzeti u obzir u cilju da se ovaj prelazak u novu etapu života učini što lakšim i uspešnijim.

Prevazilaženje straha od osamostaljivanja

Činjenica je da se mladi ljudi sa našeg podneblja teže odlučuju za samostalan život. Razlozi za to mogu biti emotivne, socijalne ili ekonomske prirode. Na prvom mestu, osećaj da se fizičkim razdavajanjem od roditeljskog doma na izvestan način napušta matična porodica je usko vezan za snažno usađene tradicionalne vrednosti, koje postavljaju porodične odnose na prvo mesto.

S druge strane, ekonomski faktor neretko navodi mlade da se odriču sloboda koje samostalni život sobom nosi, jer se ne osećaju sasvim sposobnima da ovakav stil života iznesu finansijski. Istina je zapravo da samostalni život donosi izvesne slobode i odgovornosti koje neopozivo podstiču finansijski napredak, dok se po iseljenju iz roditeljskog doma roditelje možda viđamo ređe ali zajedničko vreme koje sa njima kasnije provodimo biva nužno kvalitetnije i sadržajnije.

Kada budete razumeli kako benefite tako i izazove samostalnog života, te i kako ti izazovi mogu zapravo unaprediti vašu ličnost i odnos prema partnerskom odnosu i povećati šanse za napredak, možete sebe smatrati spremnima da počnete da planirate zajednički život sa partnerom.

Samostalan život će vam omogućiti da se potpuno saživite sa partnerom i fokusirate se na usklađivanje rutina i pronažanjenje balansa između različitih potreba.

Zaljubljeni par

Zajednička vizija budućnosti

Kada je planiranje budućnosti u pitanju, veoma je važno izdvojiti prioritete oba partnera i biti spreman na eventualne kompromise. Osnovna tačka povodom koje je važno složiti se je pitanje lokacije i kvadrature prostora u kom ćete oragizovati ovaj novi period života.

Ukoliko ste kao i većina mladih u Srbiji vezani za veće gradove i interesuju vas ponude kao što su stanovi u Beogradu ili Novom Sadu, širok izbor će vam dozvoliti da načinite diskretnije kompromise ne biste li se uklopili u svoj eventualni bužet.

Ukoliko se na primer složite da je kvadratura stana važnija od dela grada u kojem se on nalazi, možete se prijatno iznenaditi kroz nekoliko godina, budući da veći gradovi imaju tendenciju da se brzo šire i izgrađuju.

Uzimajući u obzir potrebe obe strane, obratite pažnju na broj prostorija i prirodno osvetljenje, te spratnost i blizinu škole i vrtića ukoliko planirate potomstvo.

Pročitaj još: Kupovina opreme za bebe

Pitanje finansija

Jedna od manje popularnih stavki, koja međutim može imati značajan uticaj na uspešan tok zajedničkog života, je rešavanje pitanja finansija. Kada odlučujete u vezi sa raspoređivanjem kučnog budžeta, važno je uzeti u obzir visine primanja i prioritete.

Na izvestan način se podrazumeva da pametno budžetiranje polazi od redovnog izmirivanja troškova režija, te pažljivog planiranja nabavki spram navika i potreba. Pitanje je dogovora da li će partneri imati takozvanu zajedničku kasu ili će odvojeno raspolagati svojim finansijama, a u skladu sa ustanovljenim prioritetima.

Ukoliko se od samog početka složite u vezi sa raspoređivanjem novca, izbeći ćete eventualne neprijatnosti i nesuglasice, te ostaviti prostora za štednju i samim time napredak u smislu kvaliteta života u budućnosti i ostvarivanja određenih zajedničkih ciljeva.

Saveti za planiranje budućnosti

Podela kućnih poslova

Kada je u pitanju održavanje domaćinstva u smislu kućnih poslova, budite svesni da je vreme u kojem su ove obaveze rezervisane za žene iza nas. Ukoliko nisu oba partnera u radnom odnosu, logično je da će veći deo brige o održavanju higijene doma i kuvanju preuzeti onaj partner koji u datom trenutku ne privređuje.

Ukoliko oba partnera imaju posao i redovne obaveze van kuće, kućni poslovi bi trebalo da budu raspoređeni spram sklonosti obe strane. U trenutku kada planirate ovaj segment zajedničkog života, važno je imati razumevanja za partnera i njegove navike, a obaveze podeliti ravnopravno.

Idealan sistem bi podrazumevao da kada na primer jedan partner kuva drugi opere sudove. Vrlo brzo će ovi poslovi postati rutina i ovako podeljeni ne moraju biti dosadna obaveza, već proteći u šali i ćaskanju, a sve u cilju da se na kraju dana zasluženo relaksirate u čistom i urednom prostoru koji ćete nazivati svojim domom.

Zakoračivši u novu etapu svog života zajedno sa voljenom osobom naći ćete se pred brojnim izazovima, ali nemojte dozvoliti da vas to uplaši.

Važno je biti svestan ovih izazova i ne ignorisati ih, da bi naposletku oni bili samo odlika perioda privikavanja i priprema za onaj život koji za sebe želite. Ukoliko imate u vidu potrebe svog partnera i težite ka tome da usrećite osobu koju volite, ubrzo ćete prepoznati period koji je pred vama kao najsrećniji i najuzbudljiviji.

Graditi dom sa nekim je izuzetno značajan poduhvat, zato uživajte u svakom trenutku i radujte se budućnosti ka kojoj zajedno težite.

Sale R

Read Previous

Planine u Srbiji idealne za letnji odmor

Read Next

Lemna oprema – kako se koristi

One Comment

  • Bitno je usaglasiti ocekivanja, nije sve med i mleko i problemi svakako naidju, tako da je neophodno pre tog koraka razgovarati o tome sta ko ocekuje od zajednickog zivota

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *