Lemna oprema – kako se koristi

Malo šta asocira na rad sa elektronskim komponentama kao lemilica. Cena ovih uređaja je skromna, bez obzira za šta koristili lemilice. Prodaja uključuje brojne komponente, delove opreme, i lemne stanice. Tu se ubrajaju i lemilica za plastiku i lemilica za elektroniku. 

Ipak, mnogi ljudi ne znaju osnovnu stvar koja se tiče lemilica – kako se ona koristi. 

Kako se lemi 

Lemljenje je krajnje jednostavan proces, a za početak vam je potreban izvor struje i lemilica. Cena radova će dodatno uključiti i osnovne materijale za lemljenje. Kada govorimo o prodaji, lemilice, bile one prodavane kao lemilica za plastiku ili lemilica za elektroniku – obično se vrši uz ovu osnovnu opremu i materijale.

Ukoliko nemate njih, nećete moći da lemite. Zamislimo da ste sve nabavili. Kada se spremate za lemljenje, lemilicu ćete uključiti u struju i krenite da zagrevate njen vrh.. Možete imati više vrhova za lemilice, i izaberite onaj koji će najviše odgovarati tipu lemljenja koju vršite. 

Kada je dostigla određenu temperaturu, vrh lemilice spustite na materijal. Materijal se najčešće prodaje u vidu žice, pa tako vi namotajte malo žice na ugrejani vrh. Žica će se otopiti i treba vruću da je nanesete na komponente koje lemite. 

Lemljenje je proces spajanja dve komponente putem lemnog materijala. U toku lemljenja treba da razvučete otopljeni lemni materijal preko komponente. Kada ga nanosite, postarajte se da je lepo razvučen preko cele komponente. Nemojte ga grupirati u veće grudve ili veće količine. Ukoliko preterate, oštetićete samu komponentu. 

Kada se lemi, obično se lemni materijal nanosi u vidu trake ili u vidu tačaka. I jedan i drugi način su opravdani i standardno u upotrebi. Pitanje je samo sa kakvom komponentom radite, pa ćete tako i lemiti. 

Nakon što ste materijal naneli, ostavljate komponentu da se ohladi. Ukoliko niste dobro zalemili, jednostavno možete ponovo zagrejati zalemljeni materijal i izvući ga vakum pumpom. Sve to možete ponavljati dok ne dobijete odgovarajuće rezultate. Sada kada znate kako se načelno lemi, treba i da se upoznate sa lemnom opremom.

Lemna oprema 

Lemna oprema sadrži mnogo više elemenata i koja se ne sastoji samo od proste lemilice. Prodaja lemilica je prilično prosta – imate gomilu dodataka da se unapredi lemilica. Cena komponenata se povećava u odnosu na to kako sve mogu da unaprede lemilicu, bila to lemilica za plastiku ili lemilica za elektroniku. 

Dakle, osnovna komponenta je sama lemilica. Ona je prost uređaj koji ima metalni vrh koji se zagreva, telo od plastike, i produžetak da se snabdeva strujom. Lemilica se uključuje u struju, zagreva i koristi za lemljenje. Međutim, najveći nedostatak lemilice je u tome što morate sami da ocenjujete koliko se vrh ugrejao. 

Lemne stranice otklanjaju taj problem. One se sastoje od nekoliko elemenata ili uređaja koji mogu da se podešavaju da biste dobili određenu toplotu lemilice pred lemljenje. Idealne su za ozbiljnije radove kada je potrebno raditi sa dosta detalja. Recimo, dobro ih je imati kada se popravlja elektronika u automobilima. 

Naravno, ništa od toga ne bi moglo da radi kada ne biste imali materijal za lemljenje. Najčešće se prodaje u vidu žice napravljene od kalaja, ali se može prodavati i kao ulje i pasta. Žica je najpouzdanija, sa njom se vežba, i do dan danas se najviše koristi u našim radionicama. 

Na kraju, tu je i dodatna oprema koja se  sastoji od utikača, produžetaka, držača i grejača. Uglavnom, tu se ubraja sve ono što treba da pomogne da vaše lemljenje bude što lakše i što kvalitetnije. 

Vi ne morate da nabavite sve ovo – možete početi samo sa običnom lemilicom i žicom od kalaja. 

Lemilice prodaja 

Sve što vam je potrebno od lemne opreme možete naći u Mikro Princu. Ovde ćete pronaći najrazličitije komade i opreme koje će vam omogućiti kvalitetan i siguran rad. 

U lemljenju nema mesta za grešku – Otklonite je kvalitetnom opremom.

mateo

Read Previous

Saveti za planiranje budućnosti i početak zajedničkog života

Read Next

Kako izabrati odgovarajuću srednju školu?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *