Kako da vaš klima uređaj radi najefikasnije

klima-uređaj

Foto: Pixabay.com

Stiže leto, a sa njim i večita dilema: da li se isplati ugradnja klima uređaja? Sasvim je izvesno, ne postoji bolji način da se rashladite u vrelim letnjim danima od klimatizacije. Međutim, vi se još niste osmelili na taj korak jer vas brine visok račun za struju.

Imamo dobre vesti za vas! Postoje načini da vaš klima uređaj radi efikasnije, a da pritom uštedite električnu energiju i smanjite troškove. Ukoliko napravite pametan izbor pri kupovini, kvalitetan klima uređaj može biti i odličan način da zagrejete kuću zimi. Pročitajte  kako da korišćenje klime hladi i greje kuću, a ne zamrzava vaš budžet.

Napravite pametan izbor klima uređaja

Postoji nekoliko stvari na koje morate obratiti pažnju kada birate klima uređaj za svoj dom. Ovde se pre svega misli na to kolika je potrošnja električne energije, kakva je energetska efikasnost, da li ste izabrali odgovarajuću veličinu uređaja i slično. Krenimo ispočetka.

Tražite isključivo inverter klima uređaj

Premda su na domaćem tržištu zbog niže cene zastupljeniji obični tzv. on-off  klima uređaji, ukoliko želite dugoročnu uštedu onda izaberite klimu sa inverter tehnologijom. Ovi uređaji imaju promenljiv režim rada, prilagođavaju se vremenskim uslovima, te tako ne opterećuju električne instalacije stalnim uključivanjem i isključivanjem, kao što je to slučaj sa on-off sistemima.

Ugradnjom kvalitetnog uređaja renomiranih proizvođača kao što je, primera radi, Bosch inverter klima smanjićete potrošnju električne energije, ali i troškove održavanja i servisiranja. Inverter uređaji uz to imaju i duži vek trajanja. Tako da je ovo pametan i isplativ potez, uprkos tome što u samom startu iziskuje veći trošak nego da kupujete običan klima uređaj.

Proverite potrošnju električne energije

Kada proveravate kolika je potrošnja električne energije određenog klima uređaja, razmotrite sve faktore  – koliko je velika soba koju treba rashladiti, odnosno zagrejati, da li želite da rashladite ceo sprat i slično. Potrošnja struje meri se u kilovatima (kW) i obično se razlikuje kod grejanja i hlađenja.  Kada birate klima uređaj, ovo je prva karakteristika koju morate uporediti sa drugim modelima. Naravno, izaberite onaj model koji ima najmanju potrošnju.

Kupite klima uređaj odgovarajuće veličine

Ukoliko niste sigurni koliko veliki klima uređaj treba da kupite za svoj dom, onda se obavezno posavetujte sa prodavcem i profesionalnim licem. Iako deluje kao zanemarljiva greška, kupovina prevelikog klima uređaja može vas mnogo koštati – bukvalno, u mesečnom izveštaju potrošnje struje.

Veliki klima uređaj u malom prostoru ima kratke cikluse hlađenja leti, odnosno grejanja zimi. To znači češće uključivanje i isključivanje sistema, a samim tim i veću potrošnju.

klima-uređaj
Foto: Pixabay.com

Ne zaboravite na energetsku efikasnost

U poređenju sa starim modelima, moderni energetski efikasni klima uređaji koriste i do 40% manje energije. Zbog toga je važno da na modelu koji želite da kupite proverite oznaku u vidu zvezdica. U pitanju su energetske zvezdice i one pokazuju kolika je efikasnost hlađenja i grejanja određenog uređaja. Uglavnom se proizvode klima uređaji od 1 do 6 zvezdica, ali postoje i oni super efikasni od 7 do čak 10.

Do manjeg računa za struju dovešće vas klima uređaji sa visokom energetskom efikasnošću. To znači – što više zvezdica to manja potrošnja energije.

Redovno održavajte klima uređaj

Jednom kad izaberete odgovarajući model klima uređaja za svoj dom, veoma je važno da ga redovno i pravilno održavate. Time osiguravate da klima radi što duže i kako treba. Prema uputstvima koja je propisao proizvođač redovno čistite i menjajte filtere.

Poželjno je da profesionalnom serviseru jednom godišnje poverite detaljnu proveru ispravnosti uređaja. U slučaju da treba da se obavi zamena nekog dela uradite to u pouzdanom servisu.

Ostale mere efikasne uštede energije

Izbor i servisiranje adekvatnog klima uređaja je tek pola puta do njegove efikasne upotrebe. Koliko god kvalitetan uređaj bio i koliko god često menjali filtere, sve dok se energija troši na nekoj drugoj strani vaš račun za struju neće biti manji.

Šta još možete preduzeti da uštedite energiju?

#1 Zatvarajte vrata i prozore

Ako želite da klima uređaj kraće radi da bi ohladio ili zagrejao prostoriju, sprečite izlaz hladnog, odnosno toplog vazduha iz kuće. Ne postoji jednostavniji način da to postignete od zatvaranja svih prozora i vrata.

#2 Zaštitite prozore i spoljnu jedinicu od sunca

Količina sunčeve svetlosti koja ulazi u prostoriju tokom leta od presudnog je značaja za temperaturu u sobi. Ako postavite zaštitnu foliju na stakla ili pak koristite roletne, žaluzine, tamnije zavese, kao i tende i nadstrešnice možete smanjiti temperaturu za nekoliko stepeni. Ovako će klima uređaju biti potrebno manje vremena da ohladi prostoriju, a to znači i manju potrošnju struje.

Postavljanjem tende ili nadstrešnice ujedno osiguravate da se spoljašnja jedinica ne pregreje.

klima-uređaj

#3 Izolacija je važna

Dodatno oticanje energije sprečićete izolacijom krova, plafona i zidova. Ulaganje u izolaciju je dragoceno, jer je to pouzdan metod uštede energije. Ukoliko izolujete i cevi, zimi nećete gubiti toplotu, a leti ona neće ulaziti unutra.

#4 Koristite klimu na najmanje mogućem prostoru i samo kad je potrebno

Neka klima uređaj radi samo kada ste u prostoriji, i to tako što će hladiti/zagrevati samo tu sobu. Zatvorite vrata od drugih soba za manji utrošak energije.

#5 Ne pravite veliku temperaturnu razliku u kući

Podesite što manju razliku između spoljašnje i unutrašnje temperature. Ova preporuka se ne tiče samo energetske efikasnosti klima uređaja, već i vašeg zdravlja. Velika temperaturna razlika može naškoditi vašem zdravstvenom stanju, a pritom povećava troškove. Poželjno je da ne ohladite prostoriju više od 8 do 10°C u odnosu na spoljašnju temperaturu.

#6 Neka temperatura bude u skladu sa godišnjim dobom

Nećete podesiti termostat isto u letnjim i zimskim mesecima. Uštedite energiju tako što ćete zimi održavati temperaturu između 20-22°C, a leti 24-26°C u sobama koje koristite često poput dnevnog boravka i kuhinje. U spavaćoj sobi je u zimskom periodu optimalna temperatura oko 18 i 20°C. Za prostorije u kojima se ne boravi dugo poput špajza ili kupatila biće dovoljno da zimi temperatura bude oko 16°C.

#7 Provetravajte prostorije rano ujutru ili noću

Zatvaranje prozora i vrata je obavezno radi bolje efikasnosti i uštede energije. Međutim,  provetravanje je neophodno i klimatizovanim prostorijama. Omogućite ulazak svežeg vazduha u kuću tako što ćete sve prozore otvoriti u ranim jutarnjim satima, kada je napolju svežije ili pak noću.

#8 Leti isključite druge unutrašnje izvore toplote

Temperatura u prostoriji se može povećati i za nekoliko stepeni ako su u njoj uključeni računari, štampači, rerne, pa čak i svetla. Ukoliko vam nisu neophodni, tj. čim prestanete da ih koristite – isključite ih.

Obične sijalice možete zameniti led rasvetom, jer ona ne emituje toliko toplote.

#9 Napravite dobru cirkulaciju vazduha oko unutrašnje i spoljašnje jedinice sistema

Redovno brisanje prašine sa spoljašnje jedinice sistema, čišćenje filtera, ali i uklanjanje svega što blokira unutrašnju jedinicu poput zavesa, biljaka ili nameštaja – sve su ovo koraci koje možete preduzeti da obezbedite nesmetan protok vazduha.

#10 Ne zbunjujte senzore za temperaturu i termostat

Ukoliko se u blizini unutrašnje jedinice nalaze lampa ili televizor – pomerite ih na neko drugo mesto. Ovo važi i za sve druge izvore toplote koji mogu uticati na senzore i termostat.

#11 Prenosivi i plafonski ventilatori kao ispomoć

Uporedo sa klima uređajem koristite i prenosive ili plafonske ventilatore, jer oni mogu pomoći da se hladan vazduh širi kroz kuću mnogo brže i efikasnije.

ventilator
Foto: Unsplash.com

#12 Pazite na stepen vlažnosti u prostoriji

Trudite se da ne povećavate vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj radi klima uređaj. Brisanje podova, sušenje veša, pa čak i predugačko tuširanje toplom vodom ostavite za večernje sate ili rano ujutro.

#13 Koristite termostate i tajmere

Svi klima uređaji moderne tehnologije imaju opciju programiranja uključivanja i iskuljučivanja sistema. Ovo znači da možete bukvalno podesiti da se klimatizacija uključi pola sata pre nego što stignete kući s posla, na primer.

#14 Isključite klima uređaj kad se spusti spoljašnja temperatura

Nema potrebe da klima uređaj radi ako je došlo do pada spoljašnje temperature. Umesto suvišne potrošnje isključite klimu i otvorite prozore da hladan vazduh uđe u prostoriju.

Ukoliko ispratite sve ove preporuke za kupovinu i korišćenje klima uređaja, osiguraćete njegov pravilan i dugovečan rad. Vaš dom ili kancelarija biće prijatno mesto za boravak, a za to nećete morati da platite visoku cenu. Ušteda energije, manji račun za struju i ekološki prihvatljiv sistem – da li se može poželeti više od klima uređaja?

Srbijanka Stanković

Read Previous

Kratka istorija marketinga: od pijace do interneta

Read Next

Klasici ruske književnosti: ruski romani koje morate pročitati

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *