Kako održavati tepih ako u domu imate kućnog ljubimca?

pas-leži-na-tepihu

Foto: Pixabay.com

Tepisi su jedan od dekorativnih elemenata koji oplemenjuje svaki prostor u koji je postavljen. Oni nameštaj zaokružuju u savršenu celinu, a prostorijama daju topao, udoban i raskošan izgled. Ako su u jarkim bojama u naš dom unose živost i vibrantnost, dok smireni topli tonovi imaju elegantan i skupocen izgled. Održavanje i pranje tepiha znaju da budu prava glavobolja – zavisno od vrste materijala od koje su sačinjeni i namene prostorije u kojoj se nalaze. Kada imate psa ili mačku, održavanje tepiha dobija na zahtevnosti – postaje nešto komplikovanije.

Kućni ljubimci su četvoronožna klupka ljubavi koje većina vlasnika doživljava kao članove porodice. Sa njima proživljavamo brojne predivne momente i izvor su radosti, utehe i ljubavi, ali i fleka i nereda. Psi i mačke (baš kao i zečevi, morski prasići i hrčkovi) se linjaju, dlaka leti posvuda, dešavaju im se „nezgode“ sa obavljanjem nužde, a svi problemi završavaju na tepihu.

Čisto sumnjamo da želite psa da zamenite zmijom ili mačku gušterom, kako biste izbegli prljanje tepiha. Umesto toga, donosimo vam savete kako da sanirate fleke i neprijatne mirise.

Usisavanje tepiha

Imali ljubimca ili ne, usisavanje tepiha je obavezno, ako želite da zadrži negovan izgled i da vam dugo traje. Kada je u vašem domu prisutna životinja, usisavanje će morati da bude nešto češće nego uobičajeno. Usisavanjem ćete iz tepiha izvući prašinu, grinje i dlake, sprečavajući ih da se spuste u osnovu tepiha. Redovno usisavanje će odložiti pranje tepiha.

Prostorije u kojima se vaš ljubimac igra i obitava usisavajte svakog dana. Odvojite vreme da detaljno usisate tepih laganim pokretima, prevlačeći preko svakog njegovog dela bar nekoliko puta.

Uklanjanje fleka

Ako se vašem kućnom ljubimcu desila „nezgoda“ i nije stigao da nuždu obavi na mestu koje je za to predviđeno, ne očajavajte. Nije najprijatniji prizor, ali dešava se. Kako fleka ne bi ostala kao večna uspomena na nemili događaj, postarajte se da je uklonite odmah. Ako je pas obavio veliku nuždu, uklonite čvrste ostatke sa tepiha, a zatim pređite na uklanjanje fleke sa tepiha.

Kakvim sredstvom ćete oprati fleku zavisi od sastava tepiha. Za vunene tepihe koriste se sredstva za pranje tepiha od vune – nikako univerzalni deterdzenti ili praškovi za rublje. Sintetički tepisi su nešto lakši za održavanje – oni „trpe“ i jača sredstva za pranje tepiha, pa tako mrlju sa sintetičkog tepiha možete ukloniti nanošenjem mešavine 1:1 vode i univerzalnog deterdzenta.

Kako se pravilno uklanjaju fleke?

Imajte na umu da fleke treba pravilno tretirati. Ako ih pospete deterdžentom i besomučno trljate, sve što ćete postići jeste da raširite i povećate fleku. Počnite od rubova fleke i idite ka njenom centru. Prvo upijte višak vlage (ako se recimo pas pomokrio) i uklonite čvrste ostatke, a zatim pristupite laganom čišćenju od rubova ka unutrašnjosti. Ispirajte krpu ili menjajte ubrus, a mrlju na kraju obavezno osušite čistom tkaninom.

Ako su mrlje tvrdokorne (nekad nismo u mogućnosti da reagujemo odmah), pozovite profesionalni tepih servis sa dugogodišnjim iskustvom. Dugodišnji rad i veliko iskustvo tepih servisa govori u prilog tome da su se susretali sa raznim flekama i da znaju kako da ih uklone. Vaš tepih će biti preuzet na vašoj adresi i vraćen na istu u vrlo kratkom vremenskom roku.

Kako neutralisati mirise kućnih ljubimaca?

Verujemo da volite vašeg psa ili mačku, ali jednako verujemo da ne volite ideju da vam kuća miriše na njihovo krzno ili otpadne materije. Međutim, mirisi životinja se uvlače u tepihe, zavese, tapacirani nameštaj. Postoji način da se problem sanira.

Kada je reč o tepihu, soda bikarbona spašava stvari. Obilato pospite tepih sodom, ostavite da odstoji par sati, a zatim podrobno usisajte. Soda će izvući i pokupiti sve neprijatne mirise.

Tepih možete osvežiti i jednakim delovima alkoholnog sirćeta i vode. Pomešajte ih u istoj razmeri i ovom mešavinom dobro istrljajte usisani tepih. Prostorija će poprimiti miris sirćeta, ali ne brinite, brzo će izvetriti.

Ako je vaš tepih u jarkim bojama ili je specifičnog sastava (vuna ili svila), isprobajte ovu metodu čišćenja na malom delu tepiha, ispod nameštaja, kako ne bi došlo do oštećenja boje ili vlakana. Tepih periodično možete osvežiti u tepih servisu, koji će ga oprati, osušiti i vratiti na vašu adresu kao novog.

Trik kojim ćete namirisati vaš tepih

Ako želite da osvežite i „namirišete“ tepih, imamo trik za vas. Pomešajte dve šolje boraksa i 25 kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa, citrusa ili mirisa cveća – zavisno od vaših mirisnih preferencija. Nanesite smešu na tepih, ostavite je da odstoji pola sata, a zatim temeljno usisajte. Mirisi kućnih ljubimaca će biti uklonjeni, a vaša prostorija će mirisati kao spa centar.

Pranje tepiha u tepih servisu

Verujemo da vam je održavanje higijene tepiha prioritet, ali ma koliko da ste marljivi, pedantni i uredni, neke fleke je nemoguće sprečiti, a kada nastanu nemoguće ih je ukloniti u kućnim uslovima. Ne mora za njih nužno biti „krivac“ vaš četvoronožni prijatelj – nekad ćete prosuti kafu ili sladoled i fleka će biti tu. U takvim slučajevima, umesto da uništite tepih tako što ćete ribati fleku 5x za redom, pozovite tepih servis, koji će znati kako da vam pomogne.

Tepih servisi vrše dubinsko pranje uređajima koji rade pod pritiskom, imaju profesionalnu opremu za pranje, baš kao i za sušenje tepiha. Poznaju njihove specifičnosti i neće im se desiti da operu vaš tepih pogrešnim sredstvom, nakon kojeg će ostati ućeban ili oštećen.

Vaš tepih će u tren oka biti pred vašim vratima, čist, svež i mirišljav, bez tragova kućnih ljubimaca ili bilo kakvih drugih mrlja. Na vama je da bezbrižno uživate u ljubavi i igri sa vašim četvoronožnim prijateljima – o flekama neka se staraju profesionalci.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Kako urediti poslovni prostor

Read Next

Gugl prevodilac: koliko je zapravo koristan i pouzdan najpoznatiji alat za prevođenje?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *