Kako reorganizovati sredstva u 2022. i obezbediti finansijski sigurnu budućnost

Finansijska sigurnost

Sa brojnim promenama koje su se poslednjih godina desile na poljima većine industrija, a samim time i na planu ekonomije uopšte, pitanje finansijske stabilnosti je dodatno dobilo na aktuelnosti. Investiranje sredstava je postalo veoma klizavo tle i čini se osnovni problem onih koji se bave svojom budućnošću u ovom pogledu.

Ne bismo li sebi obezbedili finansijsku sigurnost i učinili svoje investicije svrsishodnim, bitno je da imamo u vidu obrazac ponašanja tržišta rada i naučimo da formiramo pretpostavke budućnosti različitih industrija na osnovu analize prethodnih dešavanja na planu poslovanja uopšte, kao i trendova u odstalim domenima društva. Pored aktivnog angažmana u okviru struke kojom se bavimo, želimo da obezbedimo sebi finansijsku sigurnost kako uštedom tako i ulaganjima sredstava.

U tekstu koji sledi ćemo se baviti upravo ovim pitanjem, ne bismo li došli do zaključaka o tome ka čemu je u narednom periodu najmudrije usmeravati sredstva i iz kojih razloga.

Investiranje u sopstvenu poslovnu ideju

Pokretanje startapa je postalo popularna solucija za one koji traže priliku za investiciju, budući da govorimo o brzom protoku sredstava, odnosno brzom povratu uloženog novca. Ukoliko imate originalnu ideju ili ste na osnovu analize tržišta zaključili da određeni proizvod ili usluga imaju veliku perspektivu, ovo je odličan način da uložite novac i ostvarite zaradu. Još jedan vid investiranja u poslovanje može biti kupovina već razrađenog biznisa, što je nešto sigurnija varijanta.

U ovom slučaju vi već imate uvid u dinamiku datog poslovanja i na vama je samo da nastavite već formirane procese, uz eventualne inovacije koje smatrate da bi ih mogle dodatno unaprediti.

Pročitajte još: Reforma poreza za gradjane – šta kaže zakon?

Nekretnine kao sigurna investicija

O nekretninama kao sigurnoj investiciji se naročito govori poslednjih godina, sa formiranjem nove normalnosti pod uticajem globalne krize na planu zdravlja. Investiranje u nekretnine nije novost, ali se pokazalo kao jedino zaista sigurno ulaganje u kriznom periodu i iz tog razloga dodatno dobilo na popularnosti.

Ovakvu situaciju prate i cene nekretnina, a samim time i potražnja koja se opire pomenutim povišenim cenama i nastavlja da raste. Cene nekretnina su u osnovi posledica kako povišenog interesovanja zbog prepoznavanja ovog ulaganja kao ulaganja u materijalnu sigurnost, tako i povišene cene materijala za gradnju, koji je u deficitu zbog naglo intenzivirane izgradnje na globalnom planu. Iz ovog razloga je najbolji trenutak za investiranje u nekretnine upravo ovaj u kojem se nalazimo, jer trend rasta cena i rasta potražnje nema izgleda da zastane u narednom periodu.

Kada govorimo o domaćem tržištu, kupce najviše interesuje novogradnja na Novom Beogradu, u Mirijevu i sličnim delovima prestonice koji su valjano povezani sa centrom grada, a ujedno i pružaju priliku za izvesnu distancu od gradske vreve. Sličnu situaciju prepoznajemo i u Novom Sadu, kao i Nišu, što je takođe i u vezi sa širenjem gradova ka periferiji i opcijom povrata PDV-a na prvu kupljenu nekretninu.

Pare u rukama

Ulaganje u kriptovalute kao trend i inovacija

Za one koji veruju u virtuelnu budućnost, kriptovalute su postale primamljivo polje za edukaciju i ulaganje pre nekoliko godina, dok je danas ovo tržište već opravdalo svoju inicijalnu atraktivnost. Ulaganje u kriptovalute predstavlja šansu za relativno brzu zaradu, ali je potrebno napomenuti da u ovo ulaganje ne bi trebalo ulaziti bez prethodnog razumevanja datog tržišta.

Ovo je svakako ulaganje koje je u ekspanziji u svetu, a kod nas postaje sve popularnija praksa, jer je zarada koju je moguće ostvariti zaista visoka, no ne bi li se ostvarila zahteva aktivno bavljenje kriptovalutama, tačnije informisanje. Rizik postoji, ali ne značajno viši no kada govorimo na primer o ulaganju u sopstveno poslovanje.

Akcije na berzi

Rizik koji podrazumevaju određena ulaganja je naročito karakterističan za ulaganje u akcije na berzi. Razlog zbog kojeg ovu investiciju smatramo jednom od rizičnijih je što se zarada ne ostvaruje od prodaje akcija za višu cenu od one za koju su kupljene, već od dividende koja se isplaćuje u toku godine, u trenutku kada kompanija čije ste akcije kupili to odluči.

Nedostatak kontrole u ovom pogledu je zapravo stavka ovog ulaganja koja može da vas navede da načinite korak unazad i predomislite se, jer kompanije imaju pravo da zadrže novac i ulože ga u dalji razvoj svog poslovanja. S drudge strane, iako ovo ulaganje zahteva strpljenje i informisanost, ukoliko imate priliku da investirate u pravo poslovanje sa čijim ste procesima u toku, možete ostvariti sjajnu zaradu.

Ukoliko ste u situaciji da izdvojite deo svog kapitala za štednju, preporuka je da pokušate da ga iskoristite kao sredstvo za zaradu. Svoj kapital posmatrajte kao alat kojim ćete doprineti svom finansijkom boljitku, a o načinima na koje ćete ga iskoristiti u tu svrhu se informišite iz pouzdanih izvora i uzmite u obzir sve faktore koji mogu uticati na budućnost vašeg ulaganja.

Sale R

Read Previous

Kada su vam potrebna kišobran kolica?

Read Next

5 Načina da uštedite prilikom selidbe u Beogradu

2 Comments

  • Apsolutno se slazem da su predlozi koje ste naveli dobri, ali i da njih ostvarimo nam je potreban pocetni kapital koji cesto ne postoji

    • Poštovana Olivera,

      slažem se ovo su možda ideje za one koji gledaju gde da investiraju svoj novac a da ne drže u bankama. Ima još mnogo ideja i poslova koji se mogu realizovati bez početnog kapital. Potrebna je volja, znanje i upornost. Uspeh ne izostaje 🙂

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *