Kamper – šta sve treba da znate pre kupovine?

Život na točkovima, ako ste avanturista, zvuči sjajno. Vozite se od mesta do mesta, stajete gde želite, zadržavate se koliko hoćete i uopšte uzev, nezavisni ste od redova vožnje, raspoloživosti smeštajnih kapaciteta i rezervacija. Međutim, pre nego što se upustite u ovu avanturu, neophodno je da nabavite kamper, kombi ili kamp prikolicu, servisirate ih, uplatite osiguranje i još štošta. O svemu ovome možete se detaljnije informisati na internetu, a naći ćete i puno korisnih videa ili članaka sa svim uputstvima korak po korak.

Međutim, da li ste ikada razmišljali šta je sve to što treba da znate pre nego što uopšte kupite kamper ili kombi i otisnete se među one koji žive u pokretnoj kući?

Odaberite pravu veličinu

Ovo će prvenstveno zavisiti od broja ljudi koji će u kamperu boraviti i vremena koje ćete provesti na putu, ali i od vaših svakodnevnih potreba unutar njega. Da li planirate da kuvate ili da se hranite u restoranima? Da li ćete biti u kamp naselju gde već postoje tuš i toalet ili vam trebaju plastični rezervoari za tekuću vodu i otpadne vode? Da li ćete ga mahom koristiti zimi ili leti, ili u toku cele godine?

Sve ovo će naravno uticati na to šta ćete kupiti. Za par letnjih meseci koje ćete provesti na jednom mestu, a želite da uštedite na smeštaju, kamp prikolica je idealna. Međutim, ako planirate da budete u pokretu sve vreme, kombi ili kamper su bolja opcija.

Razmišljajte o budžetu unapred

Ukoliko ste već počeli da razmišljate o kupovini, počnite odmah i da planirate budžet. Veći budžet će naravno značiti i bolje performanse, kao i manja kasnija ulaganja.

Najjeftinije opcije su ili kupovina kamp prikolice, gde obavezno morate voditi računa o tome koliko tereta vaš automobil može da vuče, ili kupovina kombija koji ćete pretvoriti u kamper. Ukoliko se odlučite za ovu soluciju, imajte na umu i dodatna ulaganja prilikom opremanja i redizajniranja. Kamperi su jako skupi, ali dolaze opremljeni sa svime što vam je potrebno.

Imajte na umu dodatne troškove

Kupili ste svoju pokretnu kuću iz snova, sredili je i opremili. Imate određeni budžet za narednih godinu dana za sve neophodne izdatke, uključujući i godišnje održavanje vašeg kampera ili kombija. Međutim, da li ste računali i na nepredviđene troškove?

Problem sa kamperima, naročito ako se ne koriste često, je što često znaju da se pokvare, a mehaničari koji su za to obučeni ne nalaze se tako lako. Stoga, uvek imajte na strani izdvojenu sumu za sve ono što može da krene naopako, a preporučljivo je i da se raspitate koliko košta osiguranje i koji se sve paketi nude.

Uskladite vozačku dozvolu sa onim što kupujete

Pre svega, obratite pažnju na nosivost i broj sedišta. Sa vozačkom dozvolom B kategorije, možete voziti vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone, kao i vozila sa devet mesta za sedenje, uključujući i sedište vozača. To znači da kombi nosivosti do 3,5t možete voziti sa vozačkom dozvolom B kategorije, dok će vam za kombi veće nosivosti trebati dozvola C kategorije. Ukoliko se odlučite za kupovinu kamp prikolice, morate imati dozvolu BE kategorije. Takođe, morate obratiti pažnju da na svom vozilu imate kuku koja zadovoljava sve relevantne zakone. Kod polaganja za BE kategoriju, prednost je to što, ukoliko već posedujete dozvolu B kategorije, ne morate ponovo da polažete test. Ukoliko se, pak, odlučite za kupovinu kampera, vodite računa koji tip dozvole vam treba. Ovo će zavisiti od nosivosti, ali i broja mesta za sedenje u kamperu.

Pre definitivne kupovine, proverite da li vam ovaj stil života odgovara

Ukoliko niste znali, kampere je moguće i iznajmiti. Tržište za to u Srbiji je malo, te je preporučljivo da to uradite i do nekoliko meseci unapred. Ukoliko putujete u inostranstvo, proverite kako se kreću cene i modeli u zemlji u koju idete. Iznajmljivanjem i isprobavanjem ovakvog stila života možete, pre nego što potrošite veću sumu novca, utvrditi da li je to za vas ili ipak preferirate udobnost hotela i sopstvenog doma.

Iako na prvi pogled deluje uzbudljivo i lako, ovaj stil života nije za svakoga. Stoga dobro razmislite i uradite sva neophodna istraživanja pre bilo kakve odluke. Na kraju krajeva, ipak je najbitnije da ono što izaberete odgovara baš vama.

 

admin

Read Previous

Dr Vladimir Cizelj: Šifrovanje i autentifikacija kao naša nova stvarnost

Read Next

Unapredite svoje navike u ishrani

2 Comments

  • Postovani niste najbitnije naveli i uputili kupce budućih kampera ako se već bavite time .
    Navedite na šta treba neki laik da obrati pažnju prilikom kupovine kampera priključci, ogibljenje, pukotine na šasiji ispravnost uredjaja itd itd.

  • Skoro sam pravio analizu izmedju kampera i kamp prikolice,sve detalje sam pazljivo prostudirao,vrline i mane jednog i drugog i…rezultat je (bez imalo navijanja) 6 : 5 za prikolicu 🙂

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *