Koji tipovi zvučnika postoje?

zvučnici

Pexels.com

Možda želite da, nabavkom novih zvučnika, slušanje muzike ili gledanje filma u svom domu, izdignete na viši nivo, i date mu novu, magičnu dimenziju, ali se ne razumete najbolje u tu vrstu tehnike. Bez brige – u članku koji sledi, upoznaćemo vas sa najvažnijim tipovima zvučnika, iz Home-HiFi oblasti, i ukratko ih objasniti.

Danas postoje zvučnici za skoro svaku primenu. Na primer: u automobilu, dnevnom boravku vašeg doma, kompjuteru ili bioskopu. Mobilne zvučne kutije postaju sve popularnije za korišćenje u pokretu ili lako prenošenje sa mesta na mesto. 

Svaki od različitih tipova zvučnika ima svoje prednosti i nedostatke, ali jedinstvena kategorizacija izostaje, tako da je mnogo naziva i različitih vrsta. Mi ćemo vas upoznati sa zvučnicima koji su najčešće u upotrebi, u svakodnevnom životu.

Koji se zvučnici najviše koriste?

Podni zvučnici – Sa čisto fizičke tačke gledišta, ovi zvučnici imaju brojne prednosti u odnosu na manje modele. Oni jednostavno daju izuzetnu dubinu zvuka, koju mogu svi čuti, ne samo audiofili. Podni zvučnici su stoga vrhunac među zvučnicima. Ovaj model zahteva i znatno više prostora od ostalih, jer su u većini slučajeva visoki najmanje 90 cm, a često i više od metra. Ova vrsta zvučnika ne zahteva više mesta samo zbog dimenzija, već i zbog pravilnog pozicioniranja. Oni ne bi trebalo da budu zaklonjeni u uglovima sobe, već da stoje slobodno i dovoljno udaljeni od zida. Veća zapremina kućišta omogućava veoma duboku, preciznu reprodukciju basa bez izobličenja. Pored toga, oni tolerišu i prilično visoke i niske nivoe jačine zvuka, bez gubitka na njegovom kvalitetu, i obično su u stanju da velike prostorije ispune savršenim zvukom. Takođe, ne zahtevaju dodatke za postavljanje, jer jednostavno sami stoje na podu.

Ukratko, prednosti podnih, samostojećih zvučnika:

  • Reprodukcija veoma niskih tonova bez izobličenja
  • Fizički bolje predispozicije za pun zvuk
  • Nema pada nivoa zbog širokog frekventnog odziva
  • Jednostavna montaža i pozicioniranje.

Kompaktni zvučnici – Ova vrsta zvučne kutije ne mora uvek da bude zaista „kompaktna“, ali ima tu tendenciju. Veliki, kompaktni zvučnik, i dalje može imati veću jačinu od malog, podnog zvučnika.Ovi se zvučnici ne postavljaju na pod zbog svoje male visine, ali im je potrebna povišena osnova za odgovarajuće pozicioniranje. Zato se često koriste specijalna postolja za ovaj tip zvučnika, kako bi se zvuk lepše širio prostorijom.

Stoni zvučnici – Poznati i kao zvučnici za police ili regal-zvučnici, su u stvari vrsta kompaktnih zvučnika. Međutim, oni su specifični po tome što su akustički optimizovani za postavljanje na police ili radni sto, odnosno na mesta blizu zida. Stoni zvučnici daju uravnotežen frekventni odziv samo kada susedne površine podržavaju emisiju u niskom i srednjem tonskom opsegu. Maksimalna visina im je 50 cm. Osnovni problem sa ovom vrstom zvučnika su niski tonovi. Usled male zapremine kućišta i nedostatka prostora za velike membrane, oni obično ne mogu da reprodukuju veoma duboke tonove. Često se kombinuju sa subwooferom, da bi formirali 2.1 sistem zvučnika.

Zvučnici za police će vam ponuditi sledeće prednosti:

  • Niska cena
  • Vizuelno manje upadljivi
  • Praktični za manje prostore.

Surround zvučnici – Cilj surround-sistema zvučnika je da omogući što realniji doživljaj zvuka u prostoru. Za ovaj sistem se koristi nekoliko zvučnika , i naravno, medij sa različitim zvučnim zapisima ( na primer Blu-Ray). Termin surround se koristi generalno za zvuk bioskopa ili kućnog bioskopa, odnosno označava zvuk koji nas potpuno okružuje. Postoji više različitih tipova surround sistema zvučnika: Dolby Digital 5.1, 7.1, Dolby Surround, SDDS, DTS, Dolby Atmos i još mnogi drugi.

Subwoofer zvučnici – Ovim zvučnicima je potrebna velika površina membrane da bi proizveli duboke tonove. Umesto opremanja svakog zvučnika wooferom, postoji mogućnost korišćenja jednog velikog woofera – subwoofera, koji generiše niske tonove za sve kanale. Najviše se koriste u sistemima kućnog bioskopa, i imaju prednost što se mogu relativno fleksibilno postavljati u prostoriji.

Soundbar je zvučnik u obliku šipke, sa malom ukupnom dubinom. Nalazi se ispred postolja za kompjuterski monitor ili je montiran na zid iznad. Prvenstveno je namenjen poboljšanju zvuka računara, a može biti u kompletu sa subwooferom.

Ovo su osnovni modeli zvučnika ili zvučnih kutija. Na vama je da dalje gradite sistem, koji će odgovarati vašim željama i potrebama. Veliki izbor različitih modela zvučnika možete pronaći na stranici jeftinije.hr. Razgledajte, upoređujte, i obavite kupovinu na jednostavan način, iz vlastite fotelje!

admin

Read Previous

Najveći supermarketi u Srbiji – gde volimo da kupujemo

Read Next

Zapamtite ovih 15 tajni profesionalnih kuvara, koje možete saznati samo u školama za kuvare

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *