Brzo i lako: procenite sami koliko košta kompletan sistem video nadzora!

Svima nam je jasno da ulaganje u bezbednost onih do kojih nam je najviše stalo, ali i vredne imovine – nema cenu. Odgovarajući sigurnosni sistem će nam omogućiti da bezbrižno odemo iz svog doma ili poslovnog prostora, svesni da ćemo dobiti blagovremeno obaveštenje ako se sumnjiva aktivnost pojavi u štićenom prostoru.

Međutim, iako figurativno kažemo da bezbednost nema cenu, jasno je da nabavka, ugradnja i održavanje sigurnosne opreme zahteva određeni budžet. U priču o kupovini sistema za video nadzor većina ulazi s unapred definisanim budžetom i svesni smo koliko novca možemo da izdvojimo. S tim u vezi, važno je da od samog početka okvirno znate koliko bi vas na kraju mogao izaći kompletan sistem video nadzora.

Prvi koraci prilikom nabavke opreme za video nadzor

Svi mogu imati koristi od sistema video nadzora, međutim neće svi imati podjednaku korist od sistema identičnih performansi. Veoma je važno odabrati odgovarajući sistem, ali ne smemo zanemariti ni sopstvene potrebe i želje. S tim u vezi, prvi koraci prilikom kupovine opreme za video nadzor bi trebalo da budu: utvrđivane optimalnog paketa video nadzora i provera da li se cena odabranog paketa uklapa u naš budžet.

Sistem video nadzora nije “one-size-fits-all” rešenje i određene stavke moramo štiklirati pre kupovine. Ako bilo koji od dva gore navedena uslova nije ispunjen, nećete ni doživeti pun doživljaj video nadzora. Sistem na željeni način neće pokriti štićeni prostor ili ćete se nepotrebno zadužiti, iako ste podjednako dobar efekat mogli postići i jeftinijom opcijom.

Da biste postigli ravnotežu između cene i kvaliteta i pri tome ispunili i sve svoje potrebe, najbolje je da se obratite stručnjacima za savet. Uzevši u obzir sve navedene parametre, oni će vam ponuditi idealno rešenje. Međutim, pre nego što i razmislite o ponudi, predlažemo da prođete kroz sve faktore koji mogu uticati na cenu kompletnog sistema video nadzora.

Šta sve utiče na cenu kompletnog sistema za video nadzor?

Prvo, osnovno i očigledno – na ukupunu cenu sistema za video nadzor će uticati broj i vrsta kamera. U domovima se, u većini slučajeva, kamerama pokrivaju ulazna vrata, okućnica, pomoćni objekti i, nešto ređe, unutrašnjost kuće. Uzevši u obzir teren koji bi trebalo pokriti, četiri kamere uglavnom predstavljaju idealan izbor za početak. Pored kamera, valja izabrati i adekvatan snimač. Danas izbor najčešće pada na DVR snimače s više priključaka, kako bi se naknadno mogle priključiti i dodatne kamere. Opcija koja postaje sve popularnija, kako u svetu, tako i kod nas, su tzv. VSaaS modeli – pohranjivanje video materijala na cloud bez potrebe za ulaganjem u dodatni hardver.

Pored broja, na finalnu cenu će svakako uticati i kvalitet kamere, dodatne funkcije i maksimalna rezolucija. Kada je reč o rezoluciji, današnji standard su kamere Full HD (1080p) rezolucije. Kamere niže rezolucije se mogu koristiti za monitoring dece ili nadgledanje radnika, ali se ne preporučuju u situacijama kada nam detalji, poput jasnih crta lica ili brojeva registarskih tablica, mogu biti od značaja.

Funkcije koje smo pre samo nekoliko godina smatrali naprednim, danas se smatraju standardom. Primera radi, većina kamera danas poseduje IC diode, što znači da su osposobljene i za noćni režim rada i da mogu reprodukovati kvalitetnu sliku u boji čak i u uslovima veoma lošeg osvetljenja. Kamere namenjene za nadzor eksterijera razlikovaće se od kamera koje su usmerene na enterijer – biće zaštićene čvršćim materijalima i vodootporne. Tu su i tzv. antivandal kamere koje su dodatno ojačane i predstavljaju pravi izazov čak i za udarce bejzbol palice. Ako je kamera postojana, spoljnji faktori neće moći da utiču na njen rad, što znači da ćete uvek moći da dobijete kvalitetan video materijal.

Na konačnu cenu će, u određenoj meri, uticati i tip sistema, odnosno tehnologija koja stoji iza komponenti. HD CVI (High Definition Composite Video Interface) kamere su povezane preko koaksijalnih kabloga sa snimačem i daju snimke odlične rezolucije. Analogni sistemi su za neke stvar prošlosti, međutim oni su i danas dostupni i to po izrazito povoljnim cenama. Tehnologija koja je danas najzastupljenija je IP sistemi (Internet Protocol), kod kojih su kamere bežično povezane s NVR snimačima. Već smo spomenuli i najnoviju opciju VSaaS modela, koja na velika vrata ulazi i na naše prostore.

Dodatni trošak, ali i veoma vredna investicija, može biti i ulaganje u video monitoring. Usluga video monitoringa zapravo podrazumeva čitav tim operativaca, koji 24/7 brinu o štićenom objektu. Sistem je povezan sa centralom u monitoring sobi, što znači da operativac u stvarnom vremenu može uočiti sumnjive aktivnosti u i oko nekretnine. Kada se sumnjiva aktivnost registruje, dalje se postupa prema unapred utvrđenoj proceduri. Opertivac u kontrolnoj sobi je na stalnoj vezi s timom na terenu, koji, po potrebi, za samo nekoliko trenutaka stiže na prosleđenu adresu. Po potrebi se pozivaju i nadležni organi, a dojava o sumnjivim aktivnostima stiže i vlasniku nekretnine. Bez obzira gde se nalazite, možete biti sigurni da je vaš dom zaštićen!

Odluka da investirate u sigurnosne sisteme, uvek je mudra. Preostaje samo da donesete pravu odluku prilikom izbora opreme. Ako ste zainteresovani za nabavku opreme za video nadzor ili imate bilo kakva pitanja, najbolje je da se na vreme obratite stručnjacima. Kompanija Videomont okuplja tim eksperata koji će vam rado izaći u susret i pomoći oko vaših nedoumica. U ponudi možete pronaći sigurnosnu opremu vrhunskog kvaliteta i renomiranih proizvođača.

admin

Read Previous

Na šta treba da obratite pažnju kad angažujete sudskog tumača

Read Next

Nekoliko saveta za organizaciju kvalitetnog seminara

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *