Kako obezbediti dom uz pomoć tehnologije?

programerski kod na crnoj pozadini, preko koga se nalazi beli katanac

Uz užurbani napredak tehnologije, pojavu sve pametnijih uređaja, a uz to i termina “pametna kuća”, koji predstavlja segmente doma, na koje je upravo tehnologija imala najvećeg uticaja, više je nego poželjno da i mi budemo pametni, zar ne? 

Bezbednost doma, uz pametnu tehnologiju, danas može biti na najvišem mogućem nivou! Kako briga o mogućim provalama, tako i o prirodnim katastrofama, uz dobro obezbeđen prostor, praktično nestaje. Miran san tako je, u savremenom svetu, na samo par “instalacija” od nas, a sigurno želite da znate koje su to “instalacije” i šta je to što možete da uradite kako biste što bolje obezbedili dom uz pomoć pametne tehnologije. 

Odgovori vas čekaju u redovima pred vama. 

Pametni video nadzor – najbolji prijatelj sigurnog doma

Video nadzor svakako jeste produkt savremenog doba, koji je umnogome uticao na bezbednost domova ljudi, ali i poslovnih prostora, pa i javnih mesta širom sveta. Video nadzor tu je već godinama, a pokazao se kao vrlo efikasan način obezbeđivanja najrazličitijih mesta.

S druge strane, sveža tehnološka novina, koja je dostupna tek nekoliko godina, jeste pametni video nadzor koji predstavlja jedan od najvećih trendova u bezbednosnom svetu, a nešto je što bi definitivno trebalo razmotriti prilikom osiguravanja doma i vođenju računa o njegovoj bezbednosti.  

Pametni video nadzor odlikuje se mnoštvom pametnih funkcija, kao što je ona za raspoznavanje lica, koja je njegova najpoznatija odlika. 

Dakle, kada govorimo o obezbeđivanju doma uz pomoć tehnologije – video nadzor (barem onaj na interfonu ili ulazu u kuću) posmatramo kao apsolutno obavezan element i prvi korak, koji je suština svakog obezbeđenog prostora, a pametni video nadzor kao još naprednije rešenje.

Alarmni sistemi – delotvoran način obezbeđivanja doma

Ukoliko na video nadzor gledamo kao prvi korak u obezbeđivanju doma, odmah za njim, nalaze se alarmni sistemi koji predstavljaju drugu stepenicu koju treba preći na putu ka bezbednom domu. 

Uz modernu tehnologiju, i sami alarmni sistemi ostvarili su značajn napredak. Od automatskog kontaktiranja policije prilikom detektovanja neželjenih radnji, preko izuzetno pametnih softvera sa kojima su povezani, a koje vlasnik doma uvek može kontrolisati, pa sve do monitoringa alarnih sistema koji funkcionišu 24/7 – alarmni sistemi danas su zaista vrlo moderan i učinkovit način obezbeđivanja svakog prostora.

Ogromna ponuda alarmnih sistema, stvara veliku mogućnost za izbor kod korisnika i vrlo “specijalizovan” način osiguravanja prostora. 

Na primer, alarmni sistem može reagovati na detekciju bilo kakvog pokreta u određeno vreme ili na određenom mestu, može detektovati lomljavinu stakla, otvaranje prozora i vrata ili jednostavno reagovati na dim, koji upućuje na požar. Sve to po želji vlasnika doma koji je odlučio da obezbedi svoju nepokretnost! 

bela kamera za video nadzor slikana odozdo na gore

Bezbednost pametnih uređaja jednako važna

Osim klasičnih segmenata bezbednosti, koji su, uz pomoć tehnologije, danas na najvišem mogućem nivou, jednako je važno i digitalno se obezbediti, te voditi računa da upravo iz tehnologije ne proistekne moguće narušavanje bezbednosti.

Sajber kriminalci koriste se računarima i pametnom tehnologijom kako bi stekli uvid u kretanje vlasnika doma, u način obezbeđenja istog, ali i prikupili najrazličitije informacije koje mogu biti predmet njihove želje.

Zato je vreme da, sa one koja je sa njim dobijena, promenite šifru Wi-Fi uređaja, koristite što bolje anti-viruse i druge softvere koji štite tehnologiju od mogućih “upada”, razmenjujete poruke uz enkriptovane aplikacije, a i uvek imate dvostruku zaštitu šifre ili potvrdu identiteta na svim pametnim uređajima. Dobrodošli u svet sajber bezbednosti!

Uz ova tri malobrojna, ali vrlo vredna saveta, sigurni smo da ćete i sami obezbediti svoj dom na najboljem mogućem nivou. Kao što i sami možete zaključiti, tehnologija je zaista umnogome uticala na napredak bezbednosi domova, poslovnih prostora i javnih mesta, pa je više nego poželjno iskoristiti sve njene prednosti u ovako važnom segmentu života svakoga od nas. 

Jeste li već počeli da potražujete kamere za video nadzor, alarmne sisteme i dobre anti-virus programe? Mi jesmo! Srećno!

mateo

Read Previous

Citati Duška Radovića

Read Next

Kućni SPA rituali koji ulepšavaju i opuštaju

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *